Search
Close this search box.
στιγμιότυπο από την επιμόρφωση, συμμετέχουσες και τα roll up μπάνερ των διοργανωτών
Σεμινάριο για την έμφυλη βία σε δικηγόρους
Τα θέματα του ήταν το νομικό πλαίσιο για την έμφυλη βία και η έννοια της διεθνούς προστασίας όσο και οι διαδικασίες παροχής της.

Το δεύτερο δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο για δικηγόρους, πραγματοποίησε το Κέντρο Διοτίμα, στις 25/5/2018, στο Piraeus Business Solutions (Χορμοβίτου 242, Πειραιάς).

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, που βρίσκονται στους καταλόγους της Δωρεάν Νομικής Βοήθειας.

Το Κέντρο Διοτίμα υλοποιεί τα σεμινάρια με την υποστήριξη του International Rescue Committee (IRC) μέσω προγράμματος χρηματοδοτούμενου από το ευρωπαϊκό ταμείο του ECHO.

Στόχος του προγράμματος είναι η επιμόρφωση 75 δικηγόρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, σχετικά με το νομικό πλαίσιο για την έμφυλη βία και το καθεστώς απονομής διεθνούς προστασίας για γυναίκες πρόσφυγες. Μετά την Αθήνα και τον Πειραιά, θα ακολουθήσει και νέο σεμινάριο, στις 22/6, για το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Εισηγήτριες του σεμιναρίου ήταν οι δικηγόροι – συνεργάτριες του Κέντρο Διοτίμα, Μαρία Αποστολάκη και Αγγελική Σεραφείμ, με πολυετή εμπειρία στο φαινόμενο της έμφυλης βίας και στη δικαστηριακή πρακτική.

Κατά την εξάωρη διάρκεια του, οι εισηγήτριες -εφαρμόζοντας τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων- ανέλυσαν σε βάθος ζητήματα, όπως:

Το νομικό πλαίσιο για την έμφυλη βία, εστιάζοντας  στην ενδοοικογενειακή βία, και οι τροποποιήσεις που επέφερε η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, με το ν. 4531/2018. Η έννοια της διεθνούς προστασίας και οι διαδικασίες παροχής της, με έμφαση στην έμφυλη βία ως αίτιο εκτοπισμού.

Στο σεμινάριο πήραν μέρος 11 δικηγόροι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες.

Η ενεργή συμμετοχή τους, με συνεχείς διευκρινιστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις, έκανε ορατή τη σημασία της εξειδικευμένης επιμόρφωσης των δικηγόρων, σε ζητήματα έμφυλης βίας, που σχετίζονται με την ευάλωτη ομάδα των γυναικών προσφύγων.

Άλλωστε πολλές από τις συμμετέχουσες/-ντες ανέφεραν πως παρόλο που είχαν ενασχόληση με το προσφυγικό ή με υποθέσεις έμφυλης βίας, δεν διέθεταν τις σχετικές γνώσεις, που συνδύαζαν και τις δύο πλευρές.

Την αναγκαιότητα «να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και αξιοποίηση όλων των εργαλείων που προσφέρει το υφιστάμενο πλαίσιο, προκειμένου να προστατευτούν επιτυχώς τα θύματα έμφυλης βίας» τόνισε συμμετέχουσα στο σεμινάριο.

«Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη. Οι προκλήσεις είναι σημαντικές και μεγάλες στο κομμάτι αυτό, αλλά έχουν γίνει βήματα.

Είναι εμφανές, πως  αν και υπάρχουν τα νομικά εργαλεία, στην πράξη οι διαδικασίες, που αφορούν τη συνέχιση της ζωής των ανθρώπων αυτών, μετά την ένταξη στο καθεστώς πολιτικού ασύλου,  είναι προβληματικές» δήλωσε συμμετέχων.

 

**“This document covers humanitarian aid activities implemented with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein should not be taken, in any way, to reflect the official opinion of the European Union, and the European Commission is not responsible for any use that may be made of the information it contains.”

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο