Search
Close this search box.
logo diotima
Εργασιακή και κοινωνική ένταξη μεταναστριών
Έρευνα για αποτίμηση των πολιτικών κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των μεταναστριών.

Η έρευνα με τίτλο «Εργασιακή και Κοινωνική Ένταξη των μεταναστριών. Αξιολόγηση των πολιτικών και προτάσεις» αξιοποίησε ποιοτικές μεθόδους και βιογραφικές συνεντεύξεις για την αποτίμηση των πολιτικών κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των μεταναστριών και υποβολή συναφών προτάσεων για την αναβάθμιση των πολιτικών.

Η έρευνα που εκπόνησε το Κέντρο Διοτίμα, με υπεύθυνες συγγραφής την Άννα Βουγιούκα και τη Μαρία Λιάπη, εντάχθηκε στο διακρατικό έργο FeMIPol, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2006 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2008.

Η έρευνα κάλυψε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες: Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία​​, Ισπανία, Σουηδία, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πλαίσιο της έρευνας: τα μεταναστευτικά ρεύματα προς τις χώρες της ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη της γυναικείας μετανάστευσης και την ατυποποίηση των αγορών εργασίας με την ολοένα αυξανόμενη ένταξη των μεταναστριών σε τομείς όπως η φροντίδα, η υγεία, η οικιακή εργασία και η βιομηχανία του σεξ.

Στόχοι της έρευνας: οι επιπτώσεις των πολιτικών κοινωνικής ένταξης στη θέση των μεταναστριών σε χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία και η διατύπωση προτάσεων πολιτικής που υποστηρίζουν την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική συνοχή.

Η έρευνα κάλυψε 11 χώρες – μέλη της ΕΕ οι οποίες αποτελούν τυπικές περιπτώσεις ως προς την ανάπτυξη μεταναστευτικών πολιτικών (υψηλή ρύθμιση versus αρρύθμιστη μετανάστευση), το υπάρχον κράτος πρόνοιας (Βορειοευρωπαϊκό versus Νοτιοευρωπαϊκό μοντέλο), το status της χώρας ως προς την ένταξη στην ΕΕ (παλαιά και νέα κράτη-μέλη) .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι η συμβολή των μεταναστών θα μπορούσε να σχετίζεται με τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας  αναγνωρίζοντας ότι η ένταξη των μεταναστών χρησιμεύει για να ενισχυθεί το δυναμικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών για την ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

Στην ανακοίνωσή της προς το Συμβούλιο (2003)  επισημαίνεται ότι, παράλληλα με τους νέους μετανάστες θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ως ομάδα και οι γυναίκες μετανάστριες κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών ένταξης.

Το διακρατικό έργο FeMiPol ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προκλήσεις με τη διερεύνηση και την ανάλυση των επιπτώσεων των πολιτικών ένταξης στη θέση των μεταναστριών στις χώρες της ΕΕ, ως βάση για την ανάπτυξη προτάσεων για την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών ενσωμάτωσης.

Μια κεντρική υπόθεση του έργου είναι ότι οι πολιτικές ένταξης πρέπει να «παρακολουθούν» όλους τους παράγοντες ζωής των εμπλεκόμενων προσώπων. Συνεπώς, η ανάλυση των διαδικασιών ένταξης επικεντρώνεται όχι μόνο σε όσα εμποδίζουν την κοινωνική ένταξη και στο ξεπέρασμά τους, αλλά και στις στρατηγικές και τα σχέδια ζωής των μεταναστριών.

Στη βάση μιας ευαίσθητης ως προς τη βιογραφική τροχιά αξιολόγησης των πολιτικών, το Femipol, διατύπωσε προτάσεις για τη βελτίωση των πολιτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, με στόχο την ένταξη των μεταναστριών.

Συγγραφείς:

Άννα Βουγιούκα

Μαρία Λιάπη

Download PDF_ENG

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο