Διοτίμα > Νέα > Νέα > «A Better Man» : Προβολή την Κυριακή 2/12 στο Δαναό και συζήτηση με το Κέντρο Διοτίμα

«A Better Man» : Προβολή την Κυριακή 2/12 στο Δαναό και συζήτηση με το Κέντρο Διοτίμα

Posted by: Διοτίμα
Category: Νέα

Το Κέντρο Διοτίμα θα βρίσκεται την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 16.00, στον Κινηματογράφο Δαναό (Λ. Κηφισίας 109), στην προβολή του καναδέζικου ντοκιμαντέρ «Ένας Καλύτερος Άνδρας» των Attiya Khan και Lawrence Jackman, που διοργανώνει το Cine Doc, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά. To «A Better Man» αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική δουλειά της Καν ως σκηνοθέτης, καθώς η κύρια απασχόλησή της είναι αυτή της συνηγόρου και συμβούλου για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό,  στην οποία θα συμμετέχουν: η Μαρία Αποστολάκη, Συντονίστρια Νομικών Υπηρεσιών Κέντρου Διοτίμα και η Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Κέντρου.

Σύνοψη ντοκιμαντέρ

Μόλις στα 16 της και για περισσότερα από 2 χρόνια η Attiya Khan υπέστη ακραία σωματική και ψυχολογική βία από τον τότε σύντροφό της. 20 χρόνια μετά τον χωρισμό τους, του ζητάει να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν τους σε μια βαθιά προσωπική ταινία που όμως, πολύ παραπάνω από την ιστορία τους, αφορά τη συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών εν γένει.

Η ταινία των Khan και Jackman είναι πολλές στιγμές άβολη –οι περιγραφές της κακοποίησης παρότι καθόλου στυλιζαρισμένες, ή ίσως ακριβώς γι’ αυτό, είναι σοκαριστικές. Η Khan δεν δαιμονοποιεί τον πρώην σύντροφό της, ούτε όμως υποκύπτει στην απλοϊκή λύση μιας επί της οθόνης κάθαρσης. Η κυρίως δύναμή της έγκειται στο ότι ξεκινάει έναν επώδυνα ειλικρινή διάλογο στις σωστές του βάσεις. Πόσο συμβολικό, αν και τυχαίο, είναι άλλωστε ότι η έξοδος της ταινίας στις αμερικανικές αίθουσες τον Οκτώβριο του 2017 συνέπεσε ακριβώς με τις απαρχές του κινήματος #ΜeΤoo.

Συνέντευξη σκηνοθέτιδας

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη της σκηνοθέτιδας – επιβιώσασας έμφυλης βίας, Attiya Khan, στην Αλεξάνδρα Σκαράκη και τη HuffPost Greece

Η απόφαση να κινηματογραφήσει την ιστορία της

«Όταν ξεκίνησα να δημιουργώ αυτήν την ταινία πριν από πέντε χρόνια, υπήρχε πολλή σιωπή γύρω από το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Το #MeToo βοήθησε να δείξουμε στον κόσμο πόσο συχνή είναι η βία κατά των γυναικών. Αλλά η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί δυστυχώς να θεωρείται ένα ιδιωτικό ζήτημα. Στην πραγματικότητα είναι ένα δημόσιο ζήτημα. Όλοι έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε και να σταματήσουμε την ενδοοικογενειακή βία. Πρέπει να συζητήσουμε με τις οικογένειες μας, τους φίλους μας, τις κοινότητες και το εργασιακό μας περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να μιλήσω για την υπόθεσή μου δημόσια και να χρησιμοποιήσω το ντοκιμαντέρ ως μέσο έκφρασης της ιστορίας μου. Ήθελα να δημιουργήσω ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που θα ξεκινούσε συζητήσεις για ένα θέμα που είναι δύσκολο να συζητηθεί».

«Παρέμεινε σιωπηλός για περίπου 20 δευτερόλεπτα»

«Όταν ζήτησα από τον Στήβ να συμμετάσχει στο “A Better Man” και  να συζητήσουμε τη σχέση μας και τη χρήση βίας εναντίον μου, φάνηκε αρκετά έκπληκτος. Παρέμεινε σιωπηλός για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Έπειτα μου είπε ότι έκρινε σωστό να γίνει μια ταινία για την ενδοοικογενειακή βία και θα άξιζε τον κόπο αν αυτή βοηθούσε έστω ένα άτομο να αλλάξει την συμπεριφορά του και να πάψει να είναι βίαιος. Είπε επίσης ότι μου το χρωστούσε.

Σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, ανησυχούσα συνέχεια μήπως ο Στήβ σταματούσε να έρχεται και αυτό με άγχωνε ιδιαίτερα. Ωστόσο, εμφανιζόταν πάντα. Γνωρίζω ότι η διαδικασία δεν ήταν εύκολη για αυτόν. Δεν ακούμε συχνά άτομα να συζητούν για τη βία που έχουν ασκήσει, ειδικά όταν ο άνθρωπος που έχουν βλάψει κάθεται μπροστά τους. Όμως ο Στήβ ήταν δεσμευμένος σε αυτό το φιλμ. Μόλις συνειδητοποίησε ότι οι συζητήσεις που είχαμε με βοηθούσαν πραγματικά, συμφώνησε να κινηματογραφήσουμε περισσότερες συνομιλίες».

Η επίσκεψη σε ψυχαναλυτή

«Ο Στήβ κι εγώ ήμασταν μόνοι μας στην πρώτη μας συζήτηση μπροστά στην κάμερα. Δεν είχαμε κάποιον να μας καθοδηγήσει. Του έκανα πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη βίαιη συμπεριφορά του στο παρελθόν. Σε αυτή την πρώτη συζήτηση, εκείνος άκουγε και δεν αρνήθηκε ποτέ τις πράξεις του. Δυσκολευόταν να θυμηθεί όσα θυμόμουν εγώ και αυτό ήταν πολύ απογοητευτικό.  Εκ των υστέρων, κατάλαβα ότι δεν είχε συζητήσει τη χρήση βίας εναντίον μου με κανέναν άλλο. Παρόλο που δεν απαντήθηκαν τα περισσότερα από τα ερωτήματά μου, εξακολουθούσα να αισθάνομαι πολύ καλά λέγοντάς στον Στήβ ορισμένες από τις λεπτομέρειες που θυμόμουν όσον αφορά τις βίαιες πράξεις του εναντίον μου και την επιρροή τους.

Όταν αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στην κάμερα, τόσο ο Στήβ όσο κι εγώ συμφωνήσαμε ότι χρειαζόμασταν βοήθεια για να προχωρήσουμε την κουβέντα και να δημιουργήσουμε ένα χώρο σεβασμού και υποστήριξης. Ο Τόντ Αγκούστα-Σκότ είναι επαγγελματίας θεραπευτής με εμπειρία σε θύματα βίας και βίαια άτομα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καθοδηγούνται τέτοιες δύσκολες συζητήσεις από επαγγελματίες. Ήθελα επίσης τη συμμετοχή του Τόντ στην ταινία για να κατανοήσουν οι άνθρωποι την αξία της προσφοράς βοήθειας σε άτομα που ασκούν βία. Εάν θέλουμε να σταματήσουμε τη βία ενάντια στις γυναίκες, πρέπει να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που μας βλάπτουν και να μάθουμε όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζουν για το πώς να έχουν υγιείς σχέσεις».

«Αυτή η μέριμνα και η συμπόνια με γεμίζει ελπίδα»

«Έχω μάθει τόσα πολλά μέσα από την παραγωγή αυτής της ταινίας και την ανταπόκριση που είχε. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασκούν βία μπορούν να αλλάξουν και να μάθουν πώς να κάνουν υγιείς, με αμοιβαίο σεβασμό, ομαλές και χωρίς βία, σχέσεις. Για να συμβεί αυτό όμως, χρειαζόμαστε υπηρεσίες και πόρους που  θα βοηθήσουν όσους χρησιμοποιούν βία. Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ανθρώπους που ασκούν βία. Βρίσκονται στις οικογένειές μας, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους γείτονές μας.

Από τις συζητήσεις μου με το κοινό, έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει άγχος στην προσπάθεια να βρεθούν τρόποι υποστήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας ώστε να βρουν ασφάλεια, δικαιοσύνη και να αρχίσουν να επουλώνουν τα τραύματά τους. Υπάρχει επίσης έντονη προσπάθεια εύρεσης τρόπων για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που ασκούν βία. Αυτή η μέριμνα και η συμπόνια με γεμίζει ελπίδα».

 «Για πρώτη φορά, νιώθω ότι θεραπεύομαι»

«Όταν αποφάσισα να γυρίσω την ταινία, πίστευα ότι θα με επηρέαζε αρνητικά. Αυτό όμως δεν με σταμάτησε. Ένιωσα ότι είχα την ευθύνη να κάνω αυτή την ταινία. Αισθάνθηκα ότι ήταν πολύ πιθανό να βοηθούσε κι άλλους. Δεν περίμενα ποτέ ότι η διαδικασία αυτή θα με θεράπευε. Συνειδητοποίησα πολύ νωρίς στη διαδικασία, ότι το να μιλάω με τον Στήβ για την κακοποίηση, ουσιαστικά με βοηθούσε στην επούλωση των τραυμάτων μου. Στο τέλος κάθε συζήτησης, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη ήταν, αισθανόμουν καλύτερα. Δεν έχω πια εφιάλτες, τώρα μπορώ να βγω από το σπίτι μου χωρίς να σκέφτομαι ότι θα υποστώ βία και δεν σχεδιάζω πάντα το πώς θα είμαι ασφαλής στους δημόσιους χώρους. Οι κρίσεις πανικού έχουν μειωθεί, είμαι πιο ήρεμη και αναπνέω καλύτερα. Το γεγονός ότι η συζήτηση με το πρόσωπο που με έβλαψε με βοηθούσε να θεραπευτώ, ήταν συγκλονιστικό. Δεν περίμενα από τον Στήβ να αναλάβει την ευθύνη για τη συμπεριφορά του και να θέλει να διορθώσει αυτό που μου δημιούργησε. Είχε ένα σημαντικό και θετικό αντίκτυπο σε μένα».

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την κακοποίηση στο σπίτι;

«Συζητώντας με τα παιδιά μας για το πώς είναι οι υγιείς και οι νοσηρές σχέσεις. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να διδάσκεται από την οικογένεια και τους δασκάλους. Ως ενήλικες, είναι καθήκον να αποτελούμε καλά πρότυπα για τα παιδιά, καθώς μαθαίνουν να σέβονται και να είναι ευγενικά, βλέποντας το πώς οι ενήλικες αλληλοεπιδρούν με τους συνανθρώπους.

Η παρέμβαση είναι καθοριστική. Όταν γνωρίζετε γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση, πείτε τους ότι βρίσκεστε στο πλευρό τους και νοιάζεστε για εκείνες. Αποφύγετε τις συμβουλές για τι τι πρέπει να κάνουν, αντίθετα ρωτήστε τις αν χρειάζονται κάτι. Ακούστε χωρίς να κρίνετε και ερευνήστε τις τοπικές υπηρεσίες βοήθειας. Εάν χρειάζονται οικονομική υποστήριξη και έχετε την δυνατότητα, μπορείτε να συνεισφέρετε στην πληρωμή της θεραπείας τους ή τη φροντίδα των παιδιών τους, σε περίπτωση που χρειάζονται πρόσβαση σε νομική υποστήριξη ή άλλες υπηρεσίες. Μπορείτε να προσφέρετε το σπίτι σας για κάποιο χρονικό διάστημα, αν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το δικό τους. Όταν άκουγα τη φράση «δεν σου αξίζει αυτό», πραγματικά αισθανόμουν ότι με φροντίζουν.

Εάν γνωρίζετε ανθρώπους που χρησιμοποιούν βία, ενημερώστε τους ότι γνωρίζετε πως δεν συμπεριφέρονται με σεβασμό στον συνεργάτη ή μέλος της οικογένειας και ότι αυτό σας ανησυχεί. Πείτε ότι ενδιαφέρεστε για αυτούς και θέλετε να τους βοηθήσετε. Ενημερώστε τους ότι μπορούν να λάβουν βοήθεια για να μάθουν πώς να μην ασκούν βία στις σχέσεις τους. Ερευνήστε για τις τοπικές δυνατότητες βοήθειας και δώστε τους τις πληροφορίες. Αν χρειάζονται οικονομική στήριξη, μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια για τη θεραπεία τους και να παρακολουθήσετε την πορεία της».

«A Better Man» | «Ένας Καλύτερος Άνδρας»

Ατίγια Καν, Λόρενς Τζάκμαν
79΄ | 2017 | Καναδάς

Προβολές

– Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 19:30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
– Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 16:00 στον Κινηματογράφο Δαναό

Τιμή 6 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προβολές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, επισκεφτείτε τη σελίδα.

* Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

* Το Κέντρο Διοτίμα, στο πλαίσιο του προγράμματος SPEAK II, που υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος, παρέχει νομικές υπηρεσίες σε γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα μας.