Διοτίμα > Νέα > Νέα > «Δεν είσαι μόνη», καμπάνια ενάντια στην έμφυλη βία στην Ελλάδα

«Δεν είσαι μόνη», καμπάνια ενάντια στην έμφυλη βία στην Ελλάδα

Posted by: Διοτίμα
Category: Νέα

Αναδημοσιεύουμε την ανταπόκριση του ισπανικού μέσου lavanguardia.com, για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών.

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση προέτρεψε σήμερα τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους για τα περιστατικά έμφυλης βίας και να απευθυνθούν στις δημόσιες υπηρεσίες για να τα καταγγείλουν, μέσω μιας καμπάνιας με σύνθημα «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη». Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, δήλωσε σε ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ότι έχει «εντατικοποιηθεί» η δουλειά για να «ελευθερωθούν» οι γυναίκες από συναισθήματα φόβου, απομόνωσης και ενοχής που συχνά νιώθουν όταν υπόκεινται σε τέτοιες επιθέσεις.

Η Κα Κούβελα υπογράμμισε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, η κυβέρνηση θέλει να αποδομήσει τα «θεμελιωμένα και αναχρονιστικά» στερεότυπα που διαιωνίζουν το φαινόμενο της έμφυλης βίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο χώρο. Η καμπάνια της κυβέρνησης για τις 25 Νοεμβρίου «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη» προτρέπει τις γυναίκες να τηλεφωνήσουν στη γραμμή εξυπηρέτησης για την έμφυλη βία 15900, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες όπου θα μπορούν να τις στηρίξουν.

Το 2018 αυτή η γραμμή έλαβε σύνολο 5.088 κλήσεις, η πλειοψηφία (81%) για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Από το σύνολο των γυναικών που επικοινώνησαν, το 77% ήταν Ελληνίδες, από τις οποίες το 26% ήταν μεταξύ 40 και 54 ετών και το 64% από αυτές που είχαν υποστεί ενδοοικογενειακή βία ήταν μητέρες. Από τότε που τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή SOS 15900, το 2011, έλαβε σύνολο 37.482 κλήσεις.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα, Νατάσα Κεφαλληνού, δήλωσε ότι ενώ η κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με την έμφυλη βία έχει αυξηθεί στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχουν διασταυρωμένα επίσημα καταγεγραμμένα δεδομένα που να μας καταδεικνύουν με ασφάλεια, την εξέλιξη του φαινομένου στη χώρα. «Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουμε στατιστικές για τις γυναικοκτονίες, τις δολοφονίες βάση φύλου» είπε η κα Κεφαλληνού.

«Σύμφωνα με την έρευνα Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και την έκθεση «Βία κατά των γυναικών: Πανευρωπαϊκή έρευνα» του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA, 2014), το 25% των γυναικών άνω των 15 ετών στην Ελλάδα έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από το σύντροφό τους ή κάποιο άλλο άτομο, ποσοστό που βρίσκεται κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 33%», ανέφερε  η κα Κεφαλληνού.

Επισημαίνοντας δε ότι σε αυτές τις «έρευνες δεν αποτυπώνεται η πλήρης έκταση του φαινομένου, μιας και μικρός αριθμός γυναικών καταγγέλλει  τα περιστατικά». Παρόλα αυτά, τόνισε ότι “υπάρχουν όλο και πιο πολλές γυναίκες που καλούν άμεσα στην οργάνωση για να ζητήσουν βοήθεια, επειδή αυξάνεται η αναγνώριση και επίγνωση σχετικά με το πρόβλημα, αλλά και η πληροφόρηση για το πώς μπορείς να βγεις από αυτό”.