Διοτίμα > Νέα > Νέα > Φεστιβάλ Raise your Voice, Κυριακή 18 Νοεμβρίου, Τεχνόπολη

Φεστιβάλ Raise your Voice, Κυριακή 18 Νοεμβρίου, Τεχνόπολη

Posted by: Διοτίμα
Category: Νέα

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ως μοντέρνοι σκλάβοι, ως θύματα human trafficking. Από αυτούς, 1 στα 4 είναι παιδιά (Global Slavery Index, 2018). Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (2018), «το Εμπόριο Ανθρώπων είναι ένα ειδεχθές έγκλημα που παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Στο human trafficking περιλαμβάνεται: το καθεστώς εξαναγκαστικής πορνείας ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η αναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής επαιτείας, της δουλείας ή παρόμοιων με αυτήν πρακτικών, η διακίνηση και οι εξαναγκαστικοί γάμοι παιδιών, αλλά και η αφαίρεση οργάνων.

Παγκοσμίως 25 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας, με τη βιομηχανία της μόδας να είναι δεύτερη σε δουλεμπόριο, μετά τη βιομηχανία του σεξ. Στην Ευρώπη 1,243,400 άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς δουλείας. Η Ελλάδα είναι Νο2 στην πανευρωπαϊκή κατάταξη, με 7.9/1000 ποσοστό του πληθυσμού να ζει σε αυτή τη συνθήκη (Global Slavery Index, 2018). Οι γυναίκες και τα παιδιά, ιδίως όσες/όσα ανήκουν στον προσφυγικό πληθυσμό, είναι πιο ευάλωτες/α στο εμπόριο ανθρώπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 1% των θυμάτων διασώζεται και το 80% από αυτά επαναθυματοποιείται, εξαιτίας της οικονομικής του ευαλωτότητάς του.

Πλατφόρμα διάδρασης προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων

Σε μια προσπάθεια να διαδώσουμε το μήνυμα «Stop trafficking of human beings now», το Κέντρο Διοτίμα συμμετέχει, μαζί με δεκάδες οργανώσεις, στο Φεστιβάλ Raise your voice, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ.

Το φεστιβάλ «Raise Your Voice» φιλοδοξεί να λειτουργήσει σαν μία πλατφόρμα διάδρασης προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων με στόχο την εξοικείωση, ένταξη και ενημέρωση τους μέσα από την ψυχαγωγία. Σκοπός του είναι: η πρόληψη και καταπολέμηση του ανθρώπινου εμπορίου, η εργασιακή και κοινωνική ένταξη των επιζησάντων θυμάτων και η αποφυγή της επαναθυματοποίησής τους.

Για αυτό το σκοπό ενώνουν τη φωνή τους πλειάδα οργανώσεων, αλλά και δημιουργοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το κόσμο μαζί με πρόσφυγες chef, σχεδιαστές, craftsmen, μουσικούς, χορευτές, ζωγράφους, αθλητές, techies, επιχειρηματίες σε μια γιορτή κοινωνικής ένταξης.

«Το όνειρο μου είναι να μπορέσω να χτίσω υφασμάτινες χρωματιστές γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους με δημιουργική σκέψη και φαντασία. Μέσα από τα υφάσματα δεν θέλω μόνο να εκφράσω τη Τέχνη μου, αλλά και να επικοινωνήσω, γιατί θεωρώ ότι οι δημιουργίες μου κουβαλάνε ιστορία, κουλτούρα και αξίες» αναφέρει η Άννα-Μαρία Τζαφαρινταρμπάντ, σχεδιάστρια από το Ιράν και συμμετέχουσα στο popup market.

Πολύμορφες δράσεις

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει Βιωματικά Εργαστήρια Ενηλίκων, Συνέδριο Διεθνών Ομιλητών, αλλά και  μια σειρά πολύμορφων δράσεων για μικρούς και μεγάλους: Έκθεση Τέχνης, Pop up Market Ηθικού Εμπορίου, Έκθεση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Performers Corner με Street Dance Shows, Live Μουσική και DJ sets, Skate Park, Γήπεδο Ποδοσφαίρου 5χ5, Ethnic και Vegan Food Halls, Film room, στο, Παιδικά Εργαστήρια στο KIDs Corner, Upcycle Point, Έκθεση Κουστουμιών γνωστών Σχεδιαστών, στην ανταλλαγή ρούχων στο Swap Bazaar και στην ανταλλαγή βιβλίων στο Book Bazaar. Το φεστιβάλ κορυφώνεται με τη Τελετή Απονομής Βραβείων Διαγωνισμού Καλλιτεχνών και start-ups Κοινωνικών Επιχειρηματιών στις 18:00 στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολη. Όλες οι δράσεις έχουν δωρεάν με ελεύθερη συμμετοχή όλη μέρα.

Πρόγραμμα Βιωματικών Εργαστήριων, 11πμ – 18μμ, Μηχανουργείο

Εκ μέρους του Κέντρου Διοτίμα θα συμμετάσχει η κοινωνική ανθρωπολόγος Βάγια Καλτσή (Urban Athens SGBV program Team Leader, Centre Diotima), παρουσιάζοντας  «Βιωματικό εργαστήριο για την έμφυλη βία», στις  4μμ-5.30μμ.

11:45-12:15 Social Hackers Academy I Aggelina Mila I

12:00-13:00 Wasteless DesignI Βέρα Μπογιάρη| Zero waste τρόπος ζωής, καθημερινές αλλαγές για λιγότερα απορρίμματα’.| Διάρκεια: 30′-40′. |Παρουσίαση για το οικολογικό πρόβλημα που προκαλούν τα προϊόντα μιας χρήσης και παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων που μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε τη μόλυνση που προκαλούμε στον πλανήτη.

13:00-14:30 Greek Council for Refugees| | Αντιγόνη Θεοδωράκη, Κοινωνική λειτουργός Ι Στο εργαστήριο θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο το Trafficking συνδέεται με την προσφυγική κρίση. θα αναδειχτούν οι λόγοι για τους οποίους ένας πρόσφυγας μπορεί να υπάρξει θύμα trafficking και οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να διστάζει να μιλήσει.  Εργαστήριο για 10 συμμετέχοντες

14:30-15:30 Red Umbrella Athens| Συνέντευξη με ένα θύμα trafficking και μία sex worker

15:30-16:00 Α21|“Μέσα από τα μάτια του θύματος: Πώς ένας ελεύθερος άνθρωπος καταλήγει να πωλείται σαν δούλος”| Διάρκεια (20’) | Συντονίστρια εργαστηρίου Λητώ Καραγκούνη Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενημέρωσης Α21 & Α-Team Athens: Ένα βιωματικό διαδραστικό εργαστήριο βασισμένο σε πραγματική ιστορία θύματος.

16:00-17:30 Κέντρο Διοτίμα | Βιωματικό εργαστήριο για την έμφυλη βία|Βάγια Καλτσή, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, Urban Athens SGBV program Team Leader, Centre Diotima

17:30-18:15 Kristen Leotsakou Ι Ethical Lifestyle Youtuber: Aκτιβισμός μέσω των social media. Τρόποι και συμβουλές για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα social media στη διάδοση κοινωνικών μηνυμάτων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εργαστήρι από την Kristen, youtuber,  με εκατομμύρια followers και οργανισμούς που ζητούν τις συμβουλές της

18:15-19:00 REvive Greece ΜΚΟ Ι Θοδωρής Δημακαράκος, Διευθυντής Ι Παρακολούθησε δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού υπολογιστών για άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας”. Διάρκεια: 40’. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν. Συντονιστής: Ηλικίες που απευθύνεται: 17-35.

19:00-20:00 Ethos and Empathy| Σκλάβοι στα σφαγεία και σπισισμός. Ανοιχτός διάλογος Διάρκεια 1 ώρα

11:00- 20:00 Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη| SDGs Game –  Συμμετοχή ατομική ή ομαδική

Πρόγραμμα συνεδρίου διεθνών ομιλητών, 11πμ-17μμ, αμφιθέατρο

Εκ μέρους του Κέντρου Διοτίμα θα παρέμβει η δικηγόρος Ιωάννα Στεντούμη (συνεργάτιδα του Κέντρου) που θα παρουσιάσει την εισήγηση «Κενά στην προστασία των Sexual Trafficking Survivors».

11:00-12:30 Ιστορίες του Trafficking Παιδιών και Γυναικών, Chairs κα Ντονοπούλου A21 & Dr Stefenel University of L.Blaga of Sibiu Romania

Μαρίνα Ντονοπούλου, Υπεύθυνη γραφείου της Α21 στην Ελλάδα

Ιωάννα Στεντούμη δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο Διοτίμα «κενά στην προστασία των Sexual Trafficking Survivors»

Μαρία Ξανθάκη υπεύθυνη επικοινωνίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων του Red Umbrella Athens: “Μια ομπρέλα υποστήριξης σε άτομα που προσφέρουν υπηρεσίες στο σεξ”, Greek Χρυσάνθη Ζαχάρωφ Δικηγόρος Greek Council for Refugees Trafficking: Προκλήσεις στην πρακτική εφαρμογή του νόμου.

Ιωάννα Χαρδαλούπα Χαμόγελο του Παιδιού παρουσίαση: «Καλύπτοντας τα 4 P: Δίπλα σε κάθε παιδί θύμα εμπορίας – Μία ολιστική προσέγγιση»

Dr Abi Badejo Founder Grace and Grid Social Enterprise “Sexual Trafficking in Nigeria”

Professor Ioanna Cretu University of L.Blaga of Sibiu Romania “Faces of Abuse in Romania”

Dr Delia Stefenel University of L.Blaga of Romania “The story of Human Trafficking in ROmania

SOGTIM Awardees Social Entrepreneurs Flavio Ilioni and Christina Minculescu

12:30-14:00 Συναντώντας το Trafficking ανοιχτή συζήτηση

Οργάνωση Στρογγυλής Τραπέζης: ΓΕΘΕΙΣ Ι Συντονίστρια συζήτησης: Κορίνα Χατζηνικολάου, Επιστημονική Σύμβουλος στο Γραφείο του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων:

ΕΚΚΑ, Θεοδώρα Γιαννή

Γιατροί του Κόσμου Konstantina Psallida – Social Worker – Doctors of the World – Greece,

Ελένη Σπαθανά, δικηγόρος, συντονίστρια της νομικής ομάδας του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ

Νόστος Σισσύ Ανδριτσοπούλου και Στέλλα Μαυρίδη

Ένα Παιδί Ένας Κόσμος, Praxis Ιωάννα Ταμπάκη, Στέλεχος του Πολυιατρείου της PRAKSIS

14:00-15:30 Public Policy Best Practices & Ένταξη Προσφυγικού Πληθυσμού Ανοιχτή Συζήτηση

Λευτέρης Παπαγιαννάκης Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων ACCMR Δήμος Αθηνών

Ηρακλής Μοσκώφ Εθνικός Εισηγητής Human Trafficking Υπουργείο Εξωτερικών

Γιώργος Σαρελάκος, ACCMR Κέντρο Προσφυγικού & Μετανάστευσης Δήμος Αθηνών

Δήμος Τρικάλων Smart City Best Practice

Κωσταντίνος Μαχαίρας Διευθυντής Οργάνωση Γη

Yonous Muhammadi Πρόεδρος Greek Forum for Refugees με ομάδα δημοσιογράφων από τη Μόρια

Line Didelot Συνιδρύτρια ANKAA Project

Freya Help Refugees

Freya Sotiropoulou Lawyer Advocates Abroad

15:30-16:30 Trafficking Οργάνων Ανοιχτή Συζήτηση στα Αγγλικά

David Kilgur Human Rights Advocate Nominated Nobel Prize 2010 former Secretary State Canada “Greece and the international campaign to end organ abuse in China”

David Matas International human rights lawyer Canada “Raise your voice: Organ transplant abuse in China and the EU”.

Survivor from Torture and Organ Trafficking

16:30-17:30 Fashion Revolution & Εξαναγκαστική Εργασία Ανοιχτή Συζήτηση

Kέλλυ Κουλίζου Συντονίστρια Fashion Revolution Κύπρου & Ιδρύτρια Μικροβούτι

Τζόι Κουμαντάκου Σχεδιάστρια Μόδας Fashion Designer of MBJK, Fashion Coach & Creative Motivator ‘Joy is a choice’

Δημήτρης Γραμματικογιάννης, Fashion Editor & Stylist Ιδρυτής Ethicalcode

Βέρα Βογιάρη City Leader Fashion Revolution Θες/κης & Ιδρυτής Wasteless Design

Lila De Chaves Ιδρύτρια Heritage & Museums

Εμμανουέλα Κουρούδη Ιδρυτής Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Τάκης Λυμπερέας TCBL & ΣΕΚΕΕ

Πάνος Χαλόφτης Συνιδρυτής Vegan Life Festival

Διοργανωτές

Το φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των οργανώσεων στη πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εμπορίας ανθρώπων και της κοινωνικής ένταξης προσφύγων όπως το Fashion Revolution, η Α21, η Red Umbrella, η Θετική Φωνή, η Διοτίμα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Arsis, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Ένα Παιδί Ένας Κόσμος, Δίκτυο Για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Οργάνωση Γη, ANKAA, Greek Council for Refugees, Greek Forum For Refugees, Zaatar, Νόστος, Help Refugees, The NO Project, Human Slavery, Victoria Square Project, Φάλουν Ντάφα, Greek Forum for Migrants, Equal Society, Melissa Network, Action for Women, Black Athena, STEPS με την ενεργή συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Action Aid, της Μετάδραση, του World Human Forum, της Ελληνικής Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Project Elea Camp, Khora Shop, του Δήμου Τρικάλων, SOFFA, Social Hackers Academy, Revive Greece, ACTIONS του Ιδρύματος Fluxum, Μύρτιλο και πολλών άλλων.

Το Raise your Voise τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηνών και του Αντιδημάρχου Μεταναστών και Προσφύγων, σε συνεργασία με τον Εθνικό Εισηγητή για το Human Trafficking Υπουργείο Εξωτερικών και τη Στήριξη της Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών. Το φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία του Fashion Revolution Greece που γιορτάζει 5 χρόνια δράσεων σε όλη την Ελλάδα και άλλα 102 κράτη με 275εκ reach και 720εκ impressions το 2018 του #whomademyclothes.