Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Σερρών διοργανώνει τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 ημερίδα με θέμα «Αναζητώντας διεξόδους στη βία και τις διακρίσεις κατά των γυναικών», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Phillipos Xenia Hotel, με ώρα έναρξης 9:00 π.μ.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του Δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που θα πραγματοποιηθεί από τη Λιάνα Νικολούδη, κοινωνική λειτουργό στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών. Θα ακολουθήσουν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με τις εξής θεματικές: α) «Βία και διακρίσεις κατά των γυναικών» β) «Αντιμετώπιση περιστατικού βίας κατά των γυναικών».
Στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα θα γίνει εκτενής αναφορά στο φαινόμενο της έμφυλης βίας, που πλήττει όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως τάξης, εθνότητας, ηλικίας, γλωσσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών. Εκτός όμως από την έμφυλη βία, που αποτελεί το βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την έμφυλη ισότητα, θα παρουσιαστούν και άλλες μορφές διακρίσεων, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (ανεργία, διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον κ.λπ.), ενώ ιδιαίτερη μνεία θα γίνει για τις ευάλωτες στην έμφυλη βία, ομάδες γυναικών (προσφύγισσες, γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα κ.λπ.).
Εκ μέρους του Κέντρου Διοτίμα θα παρέμβει η Βίλυ Χατζηγιάννη (συντονίστρια της ομάδας διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας του Κέντρου στη Θεσ/νίκη), με την εισήγηση «Έμφυλη βία στον προσφυγικό πληθυσμό: το πρόγραμμα υποστήριξης του Κέντρου Διοτίμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Το συνολικότερο Πρόγραμμα που υλοποιεί το Κέντρο, αποσκοπεί στην ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας στον προσφυγικό πληθυσμό, που διαμένει στον αστικό ιστό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και της Λέσβου (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας).
Στην ίδια θεματική ενότητα εντάσσονται και οι παρακάτω εισηγήσεις: Ελένη Παπαδοπούλου (ψυχολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσ/νίκης) «Μιλώντας για τη βία κατά των γυναικών», Ειρήνη Αγαθοπούλου (πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας) «Διακρίσεις κατά των Γυναικών – Γυναίκα και ανεργία», Δημήτρης Ξενάκης (εργασιακός σύμβουλος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών) «Εργασιακή συμβουλευτική με την οπτική του φύλου», Παναγιώτης Τζουράκης (ψυχολόγος στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης) «Το πρόγραμμα Gender-Based Violence στην Ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων Σερρών».
Στη δεύτερη θεαματική θα γίνει παρουσίαση των πρακτικών και εμπειριών, από τη διαχείριση ανάλογων περιστατικών, από επαγγελματίες δημόσιων φορέων, που έρχονται σε άμεση επαφή με γυναίκες που έχουν βιώσει έμφυλη βία ή βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται υποστήριξη.
Σε αυτό το πλαίσιο θα εισηγηθούν οι: Καλλιόπη Δεσπούδη (επιμελήτρια Α’ Χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών) «Σωματική βία κατά των γυναικών: Η αντιμετώπιση από το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών», Ευαγγελία Δημανούδη (αστυνόμος Α’, Υποδιοικητής Α.Τ. Σερρών) «Η αστυνομία ως πρώτη εκπρόσωπος της έννομης τάξης στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», Χρήστος Νάιντος (αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Σερρών) «Ζητήματα κατά την εφαρμογή των ποινικών διατάξεων του ν. 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», Μαρία Τσιακίρη (δικηγόρος) «Βία κατά των γυναικών: μορφές βίας και νομική αντιμετώπιση», Ησαΐας Μπελιά (ψυχολόγος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σερρών) «Αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσα από την εφαρμογή της διαδικασίας της ποινικής διαμεσολάβησης στο ΚΨΥ Σερρών», Ειρήνη Μερτζιάνη (ψυχολόγος στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Σερρών) «Η συμβουλευτική σε γυναίκες επιζώσες έμφυλης βίας», Κωνσταντία Μενέκου (ψυχολόγος για τα παιδιά στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου) «Ενδοοικογενειακή Βία και Παιδιά», Ιωάννης Πούλιος (εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών) «Οι έμφυλες διακρίσεις στο σχολικό περιβάλλον: προϋποθέσεις και προβλήματα».