Διοτίμα > Νέα > Νέα > Συνέδριο «Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα» στη Γαλλική Σχολή

Συνέδριο «Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα» στη Γαλλική Σχολή

Posted by: Διοτίμα
Category: Νέα

«Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα» τιτλοφορείται το ενδιαφέρον συνέδριο, που διοργανώνει  η ομάδα των Ιστορικών για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου (διοργάνωση Λίνα Αμπντελχαμίντ, Δήμητρα Βασιλειάδου, Γλαύκη Γκότση), στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2018 στη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Εγχώρια ιστορική έρευνα για τη σεξουαλικότητα

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η εγχώρια ιστορική έρευνα για τη σεξουαλικότητα. Τα υπό εξέταση παραδείγματα προέρχονται από διάφορες ιστορικές περιόδους και αφορούν: ιστορίες για την κανονιστική και τη μη κανονιστική σεξουαλικότητα, το γάμο και τις αναπαραγωγικές πρακτικές, τις σεξουαλικές γεωγραφίες στην πόλη, την ομόφυλη επιθυμία, την εκτός γάμου σεξουαλικότητα, την πορνεία, τα αφροδίσια νοσήματα, την αντισύλληψη, τη σεξουαλική βία, την πορνογραφία κ.ά.

Στόχος του συνεδρίου, όπως τονίζουν οι διοργανώτριες, είναι «να παρουσιαστούν οι διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις, τα είδη των πηγών, τα μεθοδολογικά ζητήματα και τα νέα ερευνητικά ερωτήματα, αλλά και να προκληθούν γόνιμες συζητήσεις, συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις».

Θεματικές συνεδρίου

Από τη Σκοπιά της Επιστήμης, Από την Αναπαράσταση στην Ασθένεια, Έννοιες και Θεωρητικές Μετατοπίσεις, Ομοερωτικότητα, Μεταβατικές Πρακτικές, Σώμα / Θέατρο / Επιτέλεση, Γυναικεία Επιθυμία, Βία και Έγκλημα.

Ομιλητές/τριες

Κωστής Γκοτσίνας, Δέσπω Κριτσωτάκη, Αλεξάνδρα Μπαρμπούτη, Γιάννης Γονατίδης, Χρήστος Λούκος, Βάσω Θεοδώρου, Αλεξάνδρα Ζαββού, Θανάσης Πάνος, Εύη Καρούζου, Γιώργος Πλακωτάς, Παναγιώτης Ελ Γκεντί, Ελένη Φουρναράκη, Θεοδόσης Γκελτής, Παναγιώτης Στάθης, Νίκος Παπαδόγιαννης, Σπύρος Χαιρέτης, Ανδρονίκη Διαλέτη, Σπύρος Κακουριώτης, Ειρήνη Γερογιάννη, Βαρβάρα Ρούσσου, Γλαύκη Γκότση, Δήμητρα Βασιλειάδου, Κώστας Γιαννακόπουλος, Χρήστος Στεφανόπουλος.

Κεντρική ομιλία

Το συνέδριο θα κλείσει  με την εισήγηση της Joanna Bourke (Birkbeck, University of London) με θέμα: «Μελαγχολικές Αφηγήσεις και Τραύμα Βιασμού: Μια ιστορία της ψυχιατρικής και σεξουαλικής βίας από το 1870 μέχρι σήμερα», στις 28/9, 7.30 μ.μ.