Διοτίμα > Νέα > Νέα > Διεθνές συνέδριο για τις γυναικοκτονίες | 25/10/2019

Διεθνές συνέδριο για τις γυναικοκτονίες | 25/10/2019

Posted by: Διοτίμα
Category: Νέα

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 (09:30-15:00) στο Innovathens (Τεχνόπολης, Γκάζι)  θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συνέδριο «Μια ματιά σε μια σύνθετη πραγματικότητα: η περίπτωση της γυναικοκτονίας», που διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας(ΚΜΟP) και το ΕΚΚΑ – Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στο διεθνές συνέδριο θα προσεγγιστεί ένα εξαιρετικά επίκαιρο και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο: Οι γυναικοκτονίες, δηλαδή οι ανθρωποκτονίες γυναικών από πρόθεση, επειδή είναι γυναίκες, που αποτελούν έκφανση της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας.

Οι γυναικοκτονίες πλήττουν χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια στον κόσμο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 137 γυναικοκτονίες καταγράφονται παγκοσμίως κάθε μέρα (Source: UNODC 2017). Στη χώρα μας όρος μπήκε ορμητικά στο δημόσιο λόγο μετά το βιασμό και τη στυγερή γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο. Κατά το 2019, έχουν καταγραφεί ήδη 11 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, με τελευταία τη δολοφονία της επιστημόνισσας Σούζαν Ήτον στην Κρήτη.

Ομιλητές/τριες:

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πάνω από 20 ομιλητές και ομιλήτριες, από την Ελλάδα και την Ευρώπη: καθηγητές/τριες πανεπιστημίου, στελέχη φορέων εξειδικευμένων στην έμφυλη βία, ενώ στην αρχή θα απευθύνει χαιρετισμό η  Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρέγγελα. Το Κέντρο Διοτίμα θα συμμετάσχει στη θεματική «Γυναικοκτονία: πέρα από τον ορισμό» με την παρέμβαση της κοινωνικής ανθρωπολόγου,  Άννας Μιχαλακέλη.

Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές: «Γενικές Υπηρεσίες Υποστήριξης Θυμάτων», «Το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέτρο σύγκρισης», «Οι παροχές των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων βίας», «Αξιολογώντας τις Ανάγκες των Θυμάτων Βίας», «Διασφαλίζοντας τη συνολική υποστήριξη των θυμάτων», «Αναπτύσσοντας Υποστηρικτικό Δίκτυο και Συνεργασίες», «Παροχή Εκπαίδευσης και Επικοινωνία», «Από τη Γυναίκα – Θύμα στην Γυναίκα – Θύτη: Μίας βίας δρόμος», «Γυναικοκτονία: η κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα», «Γυναικοκτονία: πέρα από τον ορισμό».

Info:

Το  συνέδριο γίνεται στο πλαίσιο του eυρωπαϊκού έργου “SupportVoc – Development of a Generic Support Services Model to enhance the Rights of Victims of Crime“.

Η είσοδος είναι δωρεάν – απαραίτητη η προεγγραφή στον σύνδεσμο.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία (Ελληνικά – Αγγλικά).