Διοτίμα > Νέα > Νέα > Θεατρική παράσταση «Γυναίκες από χώμα»

Θεατρική παράσταση «Γυναίκες από χώμα»

Posted by: Διοτίμα
Category: Νέα

Η παράσταση «Γυναίκες από χώμα» που παρουσιάζεται στον Πολυχώρος Vault από την ομάδα Ανδρομέδα βασίζεται σε μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012, στην Ελλάδα.

Υπόθεση

Τον Απρίλιο του 2012, είχε υπογραφεί η υγειονομική διάταξη 39 Α, βασισμένη σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου. Ήδη από τότε, έγκριτοι νομικοί διατράνωναν την έωλη και διάτρητη διαδικασία.

Ωστόσο, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία πλέον μετατοπιζόταν από το πεδίο της πρόνοιας και της περίθαλψης στο πεδίο της καταστολής και της πειθάρχησης, χτίστηκε το υπόβαθρο, για τη διοχέτευση του ηθικού πανικού.

Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι άνθρωποι που είχαν απωλέσει την ικανότητα να προστατέψουν τους εαυτούς τους, αυτοί που είχαν αποβληθεί από τον κοινωνικό ιστό, βρέθηκαν στο στόχαστρο των διώξεων.

Μέσα σε λίγες μέρες, εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένες ή άστεγες γυναίκες προσάγονται, ελέγχονται, χωρίς τη θέληση τους, ως πιθανοί φορείς του HIV και όσες είναι θετικές προφυλακίζονται και δίνονται τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα.

Εκτός από τη πρώτη κοπέλα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής ως θύμα trafficking, καμία άλλη δε συνελήφθησε σε διαδικασία που να σχετίζεται με το σεξ. Παρ’ όλα αυτά κατηγορήθηκαν ως «εκδιδόμενες» και παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».

Μια κατηγορία που αποδείχθηκε περίτρανα στο δικαστήριο ότι δεν ίσχυε, αλλά ακόμη κι αν ίσχυε  έριχνε το βάρος της μη χρήσης προφυλακτικού σ’ αυτές, για να βγάλει λάδι τους «οικογενειάρχες» πελάτες που, όπως είναι γνωστό, είναι εκείνοι που απαιτούν τη μη χρήση προφυλακτικού από τις κοπέλες που καταναγκαστικά ή εξαναγκαστικά ασκούν πορνεία.

Η ομάδα Ανδρομέδα ζωντανεύει τις μαρτυρίες αυτών γυναικών επί σκηνής:   Η τραγική ιστορία χειραγώγησης, κακομεταχείρισης και διαπόμπευσης αυτών των γυναικών, που αντιμετωπίστηκαν ως «ανθρώπινα απορρίμματα» ζωντανεύει, άλλοτε ειρωνικά κι άλλοτε με θυμό κι οργή.

Συνετελεστές

Σύνθεση κειμένων – Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Μουσικοί διάλογοι και σχολιασμοί: Χρήστος Κότσι

Σκηνικά-κοστούμια: Παύλος Ιωάννου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης

Hair Design: Ντάνιελ Αθανασίου

Παίρνουν μέρος αλφαβητικά: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Έφη Σισμανίδου, Αναστασία Τσούτση

Φωνές: Μαρία Καβουκίδου – Θεοδώρα Σιάρκου

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

Ιnfo:

Από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, για 12 μόνο παραστάσεις. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ. μ και Κυριακή στις 6:15 μ. μ

*η παράσταση δεν ενδείκνυται για παιδιά

*Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.

Διάρκεια: 1,15 (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισητηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Προπώληση – Φοιτητικό: 10 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889