Διοτίμα > Νέα > Νέα > Βιβλιοπαρουσίαση: Γλώσσα από μάρμαρο, Ιφιγένεια Θεοδώρου

Βιβλιοπαρουσίαση: Γλώσσα από μάρμαρο, Ιφιγένεια Θεοδώρου

Posted by: Διοτίμα
Category: Νέα

Στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS, σήμερα, ημέρα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, στις 20.30, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Γλώσσα από μάρμαρο» (εκδόσεις Διάπλαση) της Ιφιγένειας Θεοδώρου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η συγγραφέας-κριτικός Ελένη Γκίκα, ο συγγραφέας Γεράσιμος Δενδρινός, ο συγγραφέας Δημήτρης Αλεξίου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η υπόθεση του βιβλίου εξελίσσεται στην  παραλιακή περιοχή της Θάσου, Αλυκή. Το ειδυλλιακό φυσικό τοπίο έχει μπει στο στόχαστρο του τουριστικού κεφαλαίου, που θέλει να μετατρέψει την περιοχή σε διεθνές κέντρο πολυτελών διακοπών, προσφέροντας στους ντόπιους κατοίκους σημαντικά ανταλλάγματα, για να καμφθούν οι αντιρρήσεις τους.

Η επιδίωξη της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης της φύσης, διαπλέκεται με το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και την κοινωνική ανοχή απέναντι της. Πανταχού παρούσα, στο κειμενικό σύμπαν, η ανδρική επιθετικότητα, τόσο απέναντι στη φύση όσο και απέναντι στις γυναίκες και γενικότερα στους αδύναμους.

Μέσα από την εξέλιξη της αφήγησης αναδύεται  ένα πλέγμα ανθρώπινων σχέσεων, χαρακτήρων και συμπεριφορών με κύριο χαρακτηριστικό τις συγκρούσεις. Άνθρωποι και τόποι σκληροί, που μέσα τους έχει εγγραφεί η βία.

Η γλαφυρή γραφή της συγγραφέως ξεδιπλώνει τα πολλαπλά περιστατικά κακοποίησης μέσα στη οικογένεια, με δράστη το σύζυγο. Δυο γενιές γυναικών μετρούν στο σώμα τους τα σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας, που παίρνει τόσο σωματική όσο και λεκτική μορφή. Οι χαρακιές στα γυναικεία σώματα  συναντούν τις χαρακιές πάνω στη θασίτικη γη, πεδίο εκμετάλλευσης και εξορύξεων από την αρχαιότητα.

Η ιστορία των ηρωίδων και των βιωμάτων τους, που βαραίνουν σαν μάρμαρο στη ζωή τους, αναδεικνύεται μέσα από γυναικείους χαρακτήρες, αληθινούς, καθημερινούς. Έτσι ο αναγνώστης παραπέμπετε στα διλήμματα και το ψυχικό φορτίο, που κουβαλούν όλες εκείνες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους, τη βία από το σύντροφο ή το σύζυγο.

Ταυτόχρονα, στο βιβλίο αποτυπώνεται ηχηρά,η ένοχη σιωπή του περίγυρου απέναντι στην έμφυλη βία. Όλα τα μοτίβα που κάνουν λόγο για «ιδιωτική υπόθεση» και ενοχοποιούν την ίδια τη γυναίκα για όσα υφίσταται, έρχονται στο προσκήνιο, καταδεικνύοντας πόσο αποτρεπτικά λειτουργεί το κοινωνικό περιβάλλον απέναντι στις γυναίκες, που θέλουν να δραπετεύσουν από τον κύκλο της βίας. Παρόλα αυτά η γυναικεία αλληλεγγύη έρχεται να σώσει την παρτίδα, και να ανοίξει το δρόμο της φυγής και της απελευθέρωσης…

Για την συγγραφέα

Η Ιφιγένεια Θεοδώρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί η συλλογή διηγημάτων της «Χρυσός, λιβάνι και Σμύρνη» (Ίκαρος 1997) και τα μυθιστορήματα «Μελέκ θα πει άγ-γελος» (Ελληνικά Γράμματα 2001, Πατάκης 2015), υποψήφιο για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω, και «Η γεύση της ερήμου» (Πατάκης 2012).