Search
Close this search box.
Φωτογραφία. Γυναίκα πλάτυ στο δρόμο που κάνει με τα χέρια της το σήμα της νίκης
16 ημέρες ακτιβισμού κατά της έμφυλης βίας
Το Κέντρο Διοτίμα σε Θεσσαλονίκη, Λέσβο και Σάμο συμμετέχει σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Το Κέντρο Διοτίμα συμμετέχει πανελλαδικά σε πρωτοβουλίες για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο πλαίσιο των «16 ημερών ακτιβισμού κατά της Έμφυλης Βίας», ένα δεκαήμερο δράσεων που ενώνει συμβολικά δύο ημέρες-ορόσημο για το πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας και τη 10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρακάτω όλες οι εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ομάδες του Κέντρου Διοτίμα στη Θεσσαλονίκη, Λέσβο και Σάμο:

Λέσβος

Συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι πάνω στη θεματική της έμφυλης βίας και συγκεκριμένα γυναικοκτονιών διοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λέσβο στις 26 Νοεμβρίου, 5:00 μμ. στο ξενοδοχείο Elysion.

Συμμετέχουν ως κεντρικοί/ές ομιλητές/τριες οι: Éric Fassin (συγγραφέας, καθηγητής κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Paris 8), Caroline Ibos (συγγραφέας, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Rennes 2, Ερευνήτρια του Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας), Βενετία Καντσά (καθηγήτρια, πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων) και η  Θεοδώρα Γκόγκα, δικηγόρος του Κέντρου Διοτίμα. 

Χίος

Με φετινό θέμα «Ας κάνουμε τον κόσμο πορτοκαλί! Βάλε τέλος στην έμφυλη βία τώρα!» το Κέντρο Διοτίμα συμμετέχει στις εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναλαμβάνοντας την παρουσίαση της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την έμφυλη βία και την πρακτική της εφαρμογή.

Συγκεκρινένα διοργανώνεται εκπαιδευτική δράση για θέματα έμφυλης βίας και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας σε γυναίκες πρόσφυγες/αιτούσες άσυλο.

Στον ίδιο άξονα, της ευαισθητοποίησης δηλαδή γύρω από την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων και των προσφυγισσών, διοργανώνεται εκπαιδευτικό σεμινάριο σε αστυνομικό προσωπικό με συμμετέχοντες φορείς την Ύ.Α του ΟΗΕ, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Χίου, την μη κυβερνητική οργάνωση IRC και το Κέντρο Διοτίμα.

Σάμος

Κάθε περιστατικό έμφυλης βίας αποτελεί και μία διαφορετική ιστορία. Παραμένει όμως έκφανση του ίδιου φαινομένου και καθρεφτίζει τις άνισες κοινωνικές σχέσεις που δομούνται και αναπαράγονται στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο .

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την έμφυλη βία ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας “Άλκη Ζέη” της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνουν την Ανοιχτή Ενημερωτική Εκδήλωση «Ο δρόμος προς την πρόληψη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχιακό μέγαρο Σάμου στις 08/12/2021 στις 6:00 μμ. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με απαραίτητη την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης κατά την είσοδο και η χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια.

Θεσσαλονίκη

Το Δίκτυο Select Respect διοργανώνει τη διαδικτυακή εκδήλωση «Γιατί γυναικοκτονία; Εγκλήματα με βάση το φύλο» την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, στις 6:30 μμ.

Στη συζήτηση συμμετέχει η Δήμητρα Λάτσιου, δικηγόρος του Κέντρο Διοτίμα από την ομάδα Θεσσαλονίκης με την εισήγηση: «Έμφυλα στερεότυπα και εμπόδια – Από την καταγγελία μέχρι τη δικαστική αίθουσα», όπως τονίζεται στο Δελτίο Τύπου: «Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις εκδοχές της, συνιστά την ειδεχθέστερη έκφρασή άσκησης εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα η οποία αντανακλά και συντηρεί τις πατριαρχικές δομές σε όλο τον πλανήτη. ”Κορωνίδα” όλων των μορφών έμφυλης βίας είναι η γυναικοκτονία.

Ο όρος γυναικοκτονία, παρόλες τις σθεναρές αντιστάσεις, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη δημόσια σφαίρα υπενθυμίζοντας την επιτακτική ανάγκη τόσο για τη θεσμική κατοχύρωση του όρου όσο και για την παγίωση του στη συλλογική συνείδηση έτσι ώστε το νομικό σύστημα μαζί με την κοινωνική αφύπνιση να αναχαιτίσουν αυτήν την ”επιδημία” που αφαιρεί ζωές και πλήττει τον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας».

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο