Search
Close this search box.
Diotima logo
Συμμετοχή σε θεσμούς συλλογικής εκπροσώπησης
Το έργο στοχεύει στην άρση των εμποδίων που υπάρχουν για την πολιτική συμμετοχή μεταναστών/τριών.

To πρόγραμμα «Parti-GEMI: Ανοίγοντας δρόμους για τη συμμετοχή μεταναστών και μεταναστριών σε θεσμούς συλλογικής εκπροσώπησης – Συμβουλευτική υποστήριξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων με την έμφυλη διάσταση», με συντονιστής φορέας το Κέντρο Διοτίμα, έχει ως βασικούς πυλώνες: τη συμβουλευτική υποστήριξη, ανάπτυξη δεξιοτήτων, ευαισθητοποίηση, ενημέρωση των μεταναστριών και μεταναστών.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το 2013 με τη  χρηματοδότηση του  European Commission – Directorate – General – Home Affairs, Directorate B Migration Asylum – Unit B2: Asylum and Migration Fund.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενδυναμώσει τη συμμετοχή μεταναστριών και μεταναστών σε συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης, προκειμένου να αποκτήσει περιεχόμενο η έννοια της ιδιότητας του πολίτη, ένα δικαίωμα από το οποίο οι μετανάστες/τριες αποκλείονται ή αποθαρρύνονται για την άσκησή του, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εντοπίζοντας και αναλύοντας τα εμπόδια που υπάρχουν για την πολιτική συμμετοχή μεταναστών/τριών, στοχεύει στην άρση τους, τόσο σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής. Παράλληλα, επιδιώκει τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης και την ισότιμη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στους χώρους εργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Όραμα του προγράμματος είναι η διασφάλιση του δικαιώματος για την πλήρη συμμετοχή μεταναστριών και μεταναστών σε πολιτειακούς (civil) και πολιτικούς θεσμούς, καθώς και η ανάδειξη της ευθύνης που έχουν οι κοινωνίες υποδοχής ως προς την κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος. Μέσω του προγράμματος επιδιώκεται η ενίσχυση της αλληλεγγύης και του κοινού αισθήματος «ανήκειν» μεταξύ γηγενών, μεταναστών/τριών και πολιτών της ΕΕ.

Επιμέρους στόχοι

  • Μέσω της έρευνας δράσης (action research) και της μελέτης των υφιστάμενων πολιτικών σε 4 Ευρωπαϊκές χώρες θα εκτιμήσει/αξιολογήσει και θα αναδείξει τις διαφοροποιημένες ανάγκες μεταναστριών και μεταναστών σε ότι αφορά την ατομική/ πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ένταξή τους
  • Μέσω της διαρκούς και συστηματικής επαφής και αλληλεπίδρασης μεταξύ μεταναστών/τριών και γηγενών (π.χ. μέσω συναντήσεων διαβούλευσης/συσκέψεων, επιμόρφωσης για την ανάπτυξη ικανοτήτων, ανοιχτών αμοιβαίας μάθησης συναντήσεων/συνεδριάσεων με ενδιαφερόμενους/νες) θα ενισχύσει τις δεξιότητες και τους πόρους που απαιτούνται για ενεργητικότερη άσκηση της ιδιότητας του πολίτη, η οποία συναρθρώνεται με τρεις συμμετοχικούς θεσμούς: την τοπική αυτοδιοίκηση (τοπικά συμβούλια, ΣΕΜ, κ.λπ.), το συνδικαλισμό και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνομοσπονδίες) και την εκπαιδευτική κοινότητα (σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, σχολικά συμβούλια κλπ)
  • Μέσω της ανάδειξης και διάχυσης γνώσης για μέτρα πολιτικής που έχουν καινοτομικό χαρακτήρα και ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου, θα επιδιώξει τη διεύρυνση των δυνατοτήτων συμμετοχής μεταναστριών και μεταναστών και την ένταξη των προτεινόμενων μέτρων στις κεντρικές/ βασικές πολιτικές ένταξης

Το πρόγραμμα Parti-GE.MI. ενθαρρύνει τη συνεργασία ανάμεσα σε εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές με στόχο την ενίσχυση της ένταξης και την συμμετοχή των κοινωνιών υποδοχής στις διαδικασίες ανταλλαγής και επικοινωνίας/αλληλεπίδρασης με μετανάστριες και μετανάστες, ενώ στηρίζεται στην αρχή του αμοιβαίου σεβασμού των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων και των διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών.

Εταίροι του προγράμματος

  • Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – Διοτίμα από την Ελλάδα,
  • Institute of Social Research, Frankfurt am Main
  • Βeramí berufliche Integration e.V από τη Γερμανία
  • University of Florence
  • Association Progretto Arcobaleno, από την Ιταλία
  • Foundation Surt από την Ισπανία

Παραδοτέα

Ποιοτική έρευνα για τον εντοπισμό εμποδίων στη συμμετοχή

Download PDF

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο