Search
Close this search box.
ένα ζευγάρι κόκκινα γάντια καθαρισμού, η λεζάντα γράφει «10 χρόνια φυλακή για πλαστό απολυτήριο Δημοτικού»
Να απελευθερωθεί άμεσα η καθαρίστρια
Κείμενο υποστήριξης, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση της φυλακισμένης γυναίκας, που εργαζόταν ως καθαρίστρια στο Βόλο, εξέδωσαν 13 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Κείμενο υποστήριξης, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση της φυλακισμένης γυναίκας, που εργαζόταν ως καθαρίστρια στο Βόλο, εξέδωσαν 13 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Διοτίμα, το οποίο συνυπογράφει η ευρωβουλεύτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το Εφετείο επέβαλε μια πρωτοφανούς αναλγησίας απόφαση στην καθαρίστρια, καταδικάζοντας  την σε 10 χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή, επειδή «παραποιήσει» το απολυτήριο Δημοτικού, βάζοντας ότι είχε βγάλει την 6η τάξη, ενώ είχε βγάλει μέχρι την 5η, για να προσληφθεί σε δημοτικό παιδικό σταθμό.

Στο κείμενο τονίζεται: «απαιτούμε την άμεση αναστολή κράτησής της, όπως έχει ζητήσει και ο δικηγόρος της και την αθώωσή της».

Τελικά σήμερα (28/11) το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, βάζοντας ένα τέλος στον Γολγοθά της 53χρονης, ανέστειλε την ποινή της. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία ζήτησε να της διαβιβαστεί η επίμαχη απόφαση προκειμένου να εξεταστεί εάν συντρέχουν λόγοι πειθαρχικού ελέγχου των δικαστών που την εξέδωσαν.

Ολόκληρο το κείμενο των οργανώσεων :

Η «δικαιοσύνη» μίλησε: 15 χρόνια κάθειρξης για μια καθαρίστρια επειδή είχε «παραποιήσει» το απολυτήριο Δημοτικού, βάζοντας ότι είχε βγάλει την 6η τάξη, ενώ είχε βγάλει μέχρι την 5η, και για απάτη, πριν δύο χρόνια. Στην πρόσφατη δίκη του Εφετείου, επειδή το αδίκημα της πλαστογραφίας είχε πλέον παραγραφεί, καταδικάστηκε «μόνο» σε 10 χρόνια κάθειρξη, για «απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημιά».

Πάντως, για δύο δεκαετίες, προσέφερε τις υπηρεσίες της με πολύ καλή απόδοση στη δουλειά της, χωρίς να κάνει «απάτη κατ’ εξακολούθηση», όπως αναφέρουν στην απόφασή τους οι «τυφλοί» Εφέτες.

Θεωρούμε το Εφετείο που εξέδωσε αυτή την απόφαση ανάλγητο και εκδικητικό απέναντι σε μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, που δεν κατάφερε να βγάλει το δημοτικό για κοινωνικούς λόγους, όπως συμβαίνει για πολλά παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Και υπογραμμίζουμε ότι η δικαιοσύνη συχνότατα είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στις γυναίκες, με βάση τις πατριαρχικές αρχές που την διέπουν.

Απαιτούμε την άμεση αναστολή κράτησής της, όπως έχει ζητήσει και ο δικηγόρος της και την αθώωσή της, όταν γίνει η αναίρεση, η οποία προετοιμάζεται. Ακόμα, και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να μελετήσει τη δικογραφία αλλά και το σκεπτικό της απόφασης, προκειμένου να ελεγχθεί εάν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για τα μέλη της σύνθεσης, που εξέδωσαν την απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν την ηθική υποχρέωση αλλά και το θεσμικό δικαίωμα να παρέμβουν για μια τόσο σκανδαλώδη απόφαση της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, για την αποφυλάκιση της καθαρίστριας.

Υπενθυμίζουμε την εξοντωτική πολιτική εργοδοτών, και κυβερνήσεων απέναντι στις καθαρίστριες, όπως συνέβη με την επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα το 2008, με την απόλυση 600 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών το 2013 και με τις συνεχείς απολύσεις καθαριστριών κατά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όταν προχωρούν σε αγώνες.

Υπογράφουν οι οργανώσεις

 1. Το Μωβ– Οργάνωση Γυναικείων Δικαιωμάτων
 2. Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την ειρήνη (ΚΕΔΕ)
 3. Κέντρο Διοτίμα
 4. Το Κέντρο Μελετών Πολύτεκνης Μητέρας «Μητέρας έργον»
 5. Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών
 6. Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών
 7. Γυναικεία ομάδα nimertisaction art
 8. Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας
 9. Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλεύτρια
 10. Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ
 11. Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία
 12. Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
 13. Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή»
 14. Γραμματεία Γυναικών ΟΤΟΕ
share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο