Στη μελέτη παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης των βιογραφικών συνεντεύξεων με μετανάστριες εργαζόμενες, που διεξήχθησαν μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου 2003, στο νησί της Ρόδου.
Η επιλογή της προσέγγισης και μελέτης της αφανούς εργασίας των γυναικών στην υπό-εξέταση γεωγραφική περιοχή μέσα από την ανάδειξη δύο σημαντικών όψεών της, όπως η βοηθητική εργασία σε οικογενειακές επιχειρήσεις και η εργασία των μεταναστριών, έγινε με σκοπό να ανιχνευθούν τα χαρακτηριστικά (ποσοτικά και ποιοτικά) ενός τμήματος του εργατικού δυναμικού που αποτελεί οργανικό κομμάτι μιας πολλαπλά κατατμημένης αγοράς εργασίας και έχει διαφύγει του ερευνητικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας, χωρίς επιπλέον, να υπεισέρχεται στην ανάλυση της πιθανής μετάβασης των βοηθών και των μεταναστριών από ένα τμήμα της αγοράς εργασίας στο άλλο.
Μέσα από την ανάλυση των βιογραφικών διαδικασιών επιχειρείται η ανακατασκευή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που αυτές παίρνουν κάτω από τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες και τις επιδράσεις του κοινωνικού, οικονομικού και νομοθετικού πλαισίου.
Από την άλλη μεριά, αναδεικνύονται οι προσπάθειες των μεταναστριών, μέσα από τη ζωή και τη (προθετική) δράση τους, να ξεπεράσουν τους περιορισμούς και τις δυσκολίες και να επιδράσουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Έμφαση δίνεται στη σημασία της εργασίας στην προσπάθεια επαναπόκτησης της ικανότητας προθετικής δράσης – που η ίδια η μετανάστευση επιφέρει στη βιογραφική τροχιά ατόμων και ομάδων -και προκειμένου να ξεπεράσουν τα όρια τμημάτων της αγοράς εργασίας και έτσι να διευρύνουν τις δυνατότητές τους για δράση.
Συγγραφέας
Μαρία Κόντου – Κοινωνιολόγος, Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης