πάνω σε μία ροζ επιφάνεια που τη χωρίζει μια διαγώνιος από την αντίστοιχη γαλάζια, στέκεται ένα ξύλινο πιόνι
Παρατηρήσεις για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα
Το Κέντρο Διοτίμα καταθέτει τις παρατηρήσεις του σχετικά με για το υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2025.

Το Κέντρο Διοτίμα καταθέτει τις παρατηρήσεις του σχετικά με για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που τέθηκε σε διαβούλευση:

  • Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) κατατέθηκε με σημαντική καθυστέρηση με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα σημαντικό κενό σε επίπεδο πολιτικών για την ισότητα των φύλων για διάστημα μεγαλύτερο του έτος (Ιούλιος 2019- Ιανουάριος 2021).
  • Στο ΕΣΔΙΦ δεν περιγράφονται με σαφήνεια οι στρατηγικές επιλογές για την ισότητα των φύλων και δεν αποτυπώνεται η πολιτική βούληση για την υπεράσπιση όσων έχουν ήδη κατοχυρωθεί και για τη διεύρυνση τους σε θεσμικό, διοικητικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο.
  • Δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στις έμφυλες ανισότητες και στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ δεν προδιαγράφεται ένας πιο συνολικός, οραματικός και συμπεριληπτικός στόχος για την ισότητα των φύλων. Η ισότητα των φύλων γίνεται αντιληπτή σε επίπεδο πολιτικών (policies) ως πεδίο που αφορά αποκλειστικά (ετεροκανονικούς/ές) άνδρες και γυναίκες και δεν συμπεριλαμβάνει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, παρόλο που έχει εκπονηθεί Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.
  • Απουσιάζει η πολιτική βούληση για την ενίσχυση των κεντρικών φορέων της πολιτείας που είναι αρμόδιοι για την ισότητα των φύλων (δηλαδή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας), η θεσμική θωράκιση και αυτοτέλεια των οποίων συνιστούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την κατοχύρωση των έμφυλων δικαιωμάτων
  • Απουσιάζει η επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ ελλιπής είναι η παράθεση στατιστικών και ερευνητικών δεδομένων, που είναι αναγκαία για το σχεδιασμό και υλοποίηση των πολιτικών ισότητας
  • Οι άξονες προτεραιότητας (αγορά εργασίας, έμφυλη βία, κέντρα λήψης αποφάσεων, τομεακές πολιτικές) είναι οι minimum αυτονόητοι, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα που ανέδειξε η πανδημία και ο τρόπος με τον οποίο η συγκυρία αυτή επηρέασε τα έμφυλα δικαιώματα σε όλα τα πεδία του δημόσιου και ιδιωτικού βίου (π.χ. αύξηση της έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας, αύξηση ανεργίας και εργασιακής επισφάλειας).
  • Σε όλες τις περιπτώσεις των επιμέρους δράσεων των διαφορετικών υπουργείων απουσιάζουν σαφείς, ρεαλιστικοί και μετρήσιμοι στόχοι και δείκτες, αλλά και η αναφορά σε αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς και χρονοδιάγραμμα. Επίσης απουσιάζουν προϋπολογισμοί, και οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των ανθρώπινων πόρων προκειμένου να διασφαλιστεί στοιχειωδώς αρχικά η εξειδίκευση των πολιτικών που προτείνονται και εν συνεχεία η υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο οι δράσεις μοιάζουν με διακηρύξεις που παρατίθενται χωρίς συστηματικότητα και σχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση τουλάχιστον μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και κρατικών φορέων που έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του ΕΣΔΙΦ.
  • Δεν εκπληρώνεται η υποχρέωση της χώρας, με βάση την Σύμβαση της Κων/πολης (ν. 4531/2018), για την ανάγκη διατομεακής σύνδεσης και συνεργασίας κρατικών φορέων και γυναικείων/ φεμινιστικών οργανώσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Ενδεικτικό είναι ότι σε κανένα σημείο του ΕΣΔΙΦ δεν υπάρχει αναφορά στους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι άλλωστε δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην προπαρασκευή του ΕΣΔΙΦ.

Στον σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε όλες τις ειδικές επισημάνσεις του Κέντρου Διοτίμα ανά ενότητα του υπό διαβούλευση Εθνικού Σχέδιου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, βλ. εδώ

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο