logo
Ψηφιακή καμπάνια για το cyber violenceκαμπάνιαΨηφιακή καμπάνια για το cyber violence
Η κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο επηρεάζει τη σωματική και ψυχολογική υγεία των γυναικών.

Τι είναι το cyberstalking; Μπορεί να υπάρχει μη συναινετικό sexting; Τι μορφές παίρνει η σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας; Αποτελεί η σεξιστική ρητορική μίσους μορφή έμφυλης βίας; Από που ξεκινά και που τελειώνει η συναίνεση;

Με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο και με τη χρήση νέων τεχνολογιών, το Κέντρο Διοτίμα ξεκινά μια νέα ψηφιακή καμπάνια για το cyber violence και τις διάφορες μορφές του.

Σε αριθμούς

Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παρά την απουσία ενός διεθνώς κατοχυρωμένου ορισμού και την έλλειψη δεδομένων, πρόσφατες έρευνες υπογραμμίζουν ότι αυτή η μορφή βίας πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ άτομα:

  • 1-4 γυναίκες στην Ευρώπη έχει βιώσει κάποια μορφή κακοποίησης ή παρενόχλησης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Cybersafe (2021)
  • 9-15% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ΕΕ, ηλικίας 15-54 ετών, έχουν βιώσει διαδικτυακή βία, σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων  (FRA, 2020)

Σημαντικές επιπτώσεις

Όπως όλες οι μορφές έμφυλης βίας, η κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο επηρεάζει τη σωματική και ψυχολογική υγεία των γυναικών αλλά και όλων των υποκειμένων που τη βιώνουν, πλήττει το αίσθημα ασφάλειας και αξιοπρέπειας τους, ενώ έχει σημαντικό αντίκτυπο στα δικαιώματά τους. Συχνά όσες τη βιώνουν εξαναγκάζονται να αποσυρθούν από το διαδίκτυο, γεγονός που επηρεάζει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και πληροφορίες, ενώ είναι πιθανό να περιορίσει τη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή σφαίρα και κατ’ επέκταση στη δημόσια ζωή.

Συναίνεση

Στην καμπάνια αναδεικνύουμε την κομβική σημασία της συναίνεσης, εντός και εκτός διαδικτύου, με σκοπό να εκπαιδεύσουμε το κοινό στη συναινετική online επικοινωνία: Για αυτό ενημερώσου, ρώτα και βεβαιώσου για τη συναίνεση των άλλ@ σε κάθε σου ενέργεια!

Καμπάνια

Η καμπάνια θα τρέξει σε όλα τα social media του Κέντρου Διοτίμα τον Οκτώβριο 2022. Αναζήτησε την: Facebook @NGOdiotima | Instagram: @diotima_centre | Twitter @CentreDiotima | Linkedin @Diotima Centre | Tiktok @diotimacentre
Κάνε share, like, comment για να δημιουργήσουμε ακόμα μεγαλύτερο buzz και να εντείνουμε την ευαισθητοποίηση γύρω από την έμφυλη βία στο διαδίκτυο.

Σημαντικές πληροφορίες

Το Κέντρο Διοτίμα παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική βοήθεια σε νέες γυναίκες, κορίτσια και ΛΟΑΤΚΙ άτομα, που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και βία στο διαδίκτυο ή και στο χώρο δουλειάς, στο πανεπιστήμιο, στα ΜΜΜ κ.ά. Αν χρειάζεσαι βοήθεια κάλεσε μας στο 210 3244 380 ή στείλε στο diotima@otenet.gr

**Η καμπάνια εντάσσεται στο έργο #PRESS, που υλοποιείται στο πλαίσιο του CERV Project Grants με τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Συντονιστής φορέας είναι το Κέντρο Διοτίμα και εταίροι το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και το Genderhood.

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο