Το Κέντρο Διοτίμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας συμμετέχει σε μία σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς και πρωτοβουλίες από τον χώρο της τέχνης, πανεπιστημιακά ιδρύματα με κοινό σημείο αναφοράς την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, ενός φαινομένου που πλήττει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, κάθε χρόνο.
Παρακάτω οι εκδηλώσεις που συμμετέχει το Κέντρο Διοτίμα με ημερολογιακή σειρά:
Γυναικοκτονίες: εμπειρίες και προτάσεις από τη σκοπιά των δικαιωμάτων | Συζήτηση
Με θέμα τις «Γυναικοκτονίες, μια ακραία μορφή έμφυλης βίας: εμπειρίες και προτάσεις από τη σκοπιά των δικαιωμάτων» η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανοίγει ένα κύκλο συζητήσεων-εκδηλώσεων για την έμφυλη βία, τη Δευτέρα 22/11/21, 6:00 μ.μ.
Παρακολουθώντας την ανησυχητική αύξηση του φαινομένου ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση του. Συμμετέχει η Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος και Συντονίστρια των Νομικών Υπηρεσιών του Κέντρου Διοτίμα.
Περισσότερα: https://bit.ly/3x0FMeK
Γυναικοκτονία, η ακραία μορφή της έμφυλης βίας | Συζήτηση
Με τίτλο «Γυναικοκτονία, η ακραία μορφή της έμφυλης βίας» η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) του Δήμου Χαλανδρίου διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, 7:00 μ.μ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας.
Συμμετέχει η Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος και συντονίστρια των νομικών υπηρεσιών του Κέντρου Διοτίμα εστιάζοντας στη ανάγκη νομικής αναγνώρισης του όρου γυναικοκτονία.
Περισσότερα: https://bit.ly/3csJ7tr
Δες όλη την εκδήλωση: http://bit.ly/3GzagJT
Συλλογικός τόμος «Έμφυλη βία-Βία κατά των γυναικών» | Βιβλιοπαρουσίαση
Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο «Έμφυλη βία-Βία κατά των γυναικών» αφιερωμένο στη μνήμη της πρωτοπόρου φεμινίστριας Καίτης Παπαρρήγα-Κωσταβάρα, την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021, στις 6:00 μ.μ στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
Το βιβλίο προλογίζει η Άννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας – ερευνήτρια του Κέντρου Διοτίμα.
Περισσότερα: https://bit.ly/3CNjApO
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης | Διαδικτυακή ημερίδα
Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει τη διαδικτυακή ημερίδα «Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης:
Μια συζήτηση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών». Στην εκδήλωση συμμετέχει η Μαρίνα Φαρμακίδη-Μάρκου, δικηγόρος του Κέντρου Διοτίμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή μελών ΕΙΦ των ΑΕΙ.
Η συζήτηση πραγματοποιείται την Πέμπτη 25/11 στις 6:30-8:00 μ.μ. σε ζωντανή αναμετάδοση από το You Tube https://bit.ly/3oMAJe8.
Συζήτηση με το κοινό
Το Red Jasper Cabaret Theatre διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στην έμφυλη βία που πλήττει καθημερινά θηλυκότητες ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης, και πολιτισμικών χαρακτηριστικών.
Στη συζήτηση συμμετέχει η Ελένη Χουβαρδά, ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρο Διοτίμα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον χώρο του θεάτρου, Κεφαλληνίας 12, στις 22.00, αμέσως μετά την παράσταση «Ας φύγουμε για τη δική μας χώρα» (ώρα έναρξης 20:30), στην οποία πρωταγωνιστούν τρεις γυναίκες που εξομολογούνται η μία στην άλλη την ιστορία τους.
Όχι, δεν είναι ιδέα σου | Στρογγυλό τραπέζι
Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, το οποίο πραγματοποιείται από το WIFT GR, Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση-Ελλάδα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί το στρογγυλό τραπέζι «Όχι, δεν είναι ιδέα σου!» με τη συμμετοχή της Άννας Μιχαλακέλη, συντονίστριας προγραμμάτων του Κέντρου Διοτίμα.
Το στρογγυλό τραπέζι θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας zoom.
Περισσότερα: https://online.tainiothiki.gr
Ενδοοικογενειακή βία | Στρογγυλό Τραπέζι
H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία διοργανώνει το 8ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο ως υβριδικό συνέδριο, στις 26-28 Νοεμβρίου 2021, σε διαδικτυακό και φυσικό χώρο (Ξενοδοχείο Crowne Plaza-Αθήνα) ταυτόχρονα.
Η Μαρία Λιάπη, κοινωνιολόγος- ερευνήτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Διοτίμα στις 27/11/21, 5:00 μ.μ. συμμετέχει στη στρογγυλή τράπεζα 7 για την «Ενδοοικογενειακή βία» με την εισήγηση «Ενδοοικογενειακή βία: μία μορφή έμφυλης βίας ή όλα όσα επιμένουμε να μην (ανα)γνωρίζουμε».
Περισσότερα: https://bit.ly/3nuRniU
Φωνές ενάντια στην έμφυλη βία | Εκπαιδευτικό Εργαστήριο
Πιλοτικά διαδραστικά εργαστήρια με θέμα: «Φωνές ενάντια στην έμφυλη βία» για τις μαθήτριες και μαθητές της Γ’ Λυκείου με την εκπαιδεύτρια Βιργινία Ξυθάλη, υλοποιούνται από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και το Αναξαγόρειο ΓΕΛ Ν. Ερυθραίας.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε 2 φάσεις (24 & 30.11) και έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση για ζητήματα φύλου και έμφυλης ισότητας και την κατανόηση βασικών εννοιών σχετικά με την παρενόχληση και την έμφυλη βία.
Πες το με το όνομα του: Γυναικοκτονία – Τώρα τι; | Διαδικτυακή διάλεξη
Στο πλαίσιο της σειράς «Τώρα τι;», διαδικτυακές διαλέξεις από το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας (ΕΑΕ) του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αντικείμενο συζήτησης γίνονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνική ανθρωπολογία -αλλά και ευρύτερα η κοινωνική θεωρία και έρευνα- μέσα σε εποχές κρίσης όπως είναι αυτή που διανύουμε.
Στη συζήτηση «Πες το με το όνομα του: Γυναικοκτονία» (1/12/21, 3-5 μμ.) συμμετέχουν η Άννα Βουγιούκα, υπεύθυνη συνηγορίας του Κέντρου Διοτίμα και η Μαρία Λιάπη, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Διοτίμα, κοινωνιολόγος-ερευνήτρια που μαζί με τις άλλες εισηγήτριες «επιζητούν να παραμείνουν σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με τις συνθετότητες και αντιξοότητες του κοινωνικού και πολιτικού παρόντος, διερευνώντας δυνατότητες απόκρισης σε αυτές».
Πολιτικές ισότιμης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας | Συζήτηση
Συζήτηση με θέμα «Πολιτικές ισότιμης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας» πραγματοποιείται στις 6/12/21 στις 3:15 μμ. στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του ομώνυμου τριήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου από την Action Aid για το πρόγραμμα Internisa.
Ο κύκλος των σεμιναρίων απευθύνεται σε εργαζόμενες/ους του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, με σκοπό την ανάδειξη του έμφυλου χάσματος και τη χάραξη και εφαρμογή των κατάλληλων δημόσιων πολιτικών για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην αγορά εργασίας. Στη συζήτηση συμμετέχει η Μαρίνα Φαρμακίδη, δικηγόρος του Κέντρου Διοτίμα αντλώντας από την πολυετή εμπειρία του φορέα στη μελέτη και τη χάραξη πολιτικών έμφυλης ισότητας.
Περισσότερα: https://bit.ly/3FUpN58
Υποστήριξη επιζωσών έμφυλης βίας: Τι είδη μπορούν να υπάρξουν; | Mediterranean Women’s Fund
Στην εκδήλωση του Mediterranean Women’s Fund ,στις 8/12, 6-8 μμ, ώρα Ελλάδος, δύο εξειδικευμένες οργανώσεις σε θέματα έμφυλης βίας μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους με το κοινό. H SOS Femmes en Detresse (Αλγερία) και το Κέντρο Διοτίμα (Ελλάδα) πραγματοποιούν μία εμπνευσμένη συζήτηση μεταξύ ακτιβιστριών/των από τις μεσογειακές χώρες.
Meriem Belalam, πρόεδρος της αλγερινής οργάνωσης, εξηγεί πώς διαχειρίζονται τα καταφύγια γυναικών στην Αλγερία. Από την άλλη πλευρά της Μεσογείου, η Έλια Χαρίδη και ο Μιχάλης Μαυρομμάτης εκπροσωπώντας το Κέντρο Διοτίμα, μιλούν σχετικά με τα διάφορα προγράμματα του φορέα που αποσκοπούν στην υποστήριξη επιζωσών/όντων έμφυλης βίας (νομική και ψυχολογική υποστήριξη) που απευθύνονται σε προσφύγισσες/ες επιζώσες/όντες έμφυλης και σεξουαλικής βίας.
Τη συζήτηση συντονίζουν οι Sarah Sawydan και Noemiw Friedli από το Mediterranean Women’s Fund, σε ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.