Search
Close this search box.
a young woman with myopic glasses and the feminist symbol painted on one cheek, in the crowd of protesters
25N | Διεκδικούμε το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς έμφυλη βία
Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις και διεκδικούμε το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς κακοποίηση.

Με αφορμή την 25 Νοέμβρη, ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και δράσης για την εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, ημέρα μνήμης για όσες δολοφονήθηκαν και απουσιάζουν, αγωνιζόμαστε από κοινού με όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες που έχουν βιώσει έμφυλη βία ανεξάρτητα από ηλικία, εθνικότητα, τάξη, θρησκεία, πολιτισμικά, γλωσσικά ή άλλα χαρακτηριστικά.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες και διεκδικούμε μαχητικά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας και το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, σεξισμό, φόβο, απειλές, βιασμούς, γυναικοκτονίες.

Διεκδικούμε το δικαίωμα σε μια αξιοβίωτη ζωή με σεβασμό στην αξιοπρέπεια, στην αυτονομία, στον αυτοπροσδιορισμό και στην ελευθερία μας να αποφασίζουμε εμείς για τις εαυτές μας παντού: στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στον πολιτικό στίβο, στον συνδικαλισμό, στην τέχνη, στις προσωπικές σχέσεις.

Διεκδικούμε:

  • Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας εφόσον ο ισχύων Ποινικός Κώδικας δεν καλύπτει την έμφυλη και κοινωνική διάσταση του φαινομένου, τις διακρίσεις, την ανισότητα και την ανισορροπία δύναμης που αποτελούν δομικά στοιχεία των γυναικοκτονιών.
  • Πρόληψη και προστασία από την έμφυλη κακοποίηση και βία εκ μέρους της πολιτείας όλων των γυναικών και θηλυκοτήτων, ιδιαιτέρως των πιο ευάλωτων, χωρίς διακρίσεις.
  • Διασφάλιση ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές (αστυνομία, δικαστικές αρχές, ιατρικοδικαστικό προσωπικό, στελέχη προνοιακών και κοινωνικών δομών, κ.λπ.) θα εφαρμόζουν τους ισχύοντες νόμους, θα σέβονται και θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ατόμων που είναι επιζώσες/επιζώντες έμφυλης βίας.
  • Ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των γυναικών/θηλυκοτήτων στις υποστηρικτικές δομές (γραμμή ΣΟΣ, συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας), με ειδικά μέτρα για τα άτομα με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ και διασφάλιση της βιωσιμότητας του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΦ με επαρκείς και σταθερούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
  • Επέκταση και ενίσχυση του Δικτύου Δομών προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες και η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης, νομικής εκπροσώπησης και κυρίως για καταλύματα φιλοξενίας των επιζωσών
  • Θεσμοθέτηση και ένταξη συμπεριληπτικής σεξουαλικής αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
  • Απόσυρση των νόμων που σχετικοποιούν, υπονομεύουν ή θέτουν σε διακινδύνευση τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών ή τις εγκλωβίζουν σε στερεοτυπικούς πατριαρχικούς και ανισότιμους ρόλους (π.χ. του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, του νόμου που καθιστά το ΣΕΠΕ ανεξάρτητη αρχή και δεν διασφαλίζει στην πράξη τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, των άρθρων του ΠΚ που βάλλουν κατά της προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας που επιλέγουν την δικαστική οδό, κ.λπ.).
  • Ενίσχυση των φεμινιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν επιζώσες έμφυλης βίας με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο ολοκληρωμένη πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, στις 6:00 μμ, καλούμε στην πλατεία Κλαυθμώνος για να ενώσουμε τη φωνή μας με τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες!

Αθήνα, 24/11/2021

#MetooGR | Aπό το προσωπικό στο πολιτικό ξανά

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο