Πριν λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (εδώ).
Η έκθεση συντάχθηκε μετά την επίσκεψη Αντιπροσωπείας της Επιτροπής σε χώρους κράτησης (φυλακές, αστυνομικά τμήματα, κέντρα μεταγωγών) της χώρας μας, πριν ακριβώς έναν χρόνο, από 28 Μαρτίου ως 9 Απριλίου 2019.
Για άλλη μια φορά, τα ευρήματα της Επιτροπής σοκάρουν και μαρτυρούν τις εν γένει δεινές συνθήκες κράτησης στη χώρα μας.
Ειδικά για τις γυναίκες κρατούμενες, διαπιστώνεται πως αντιμετωπίζονται με απάνθρωπο και εξευτελιστικό τρόπο και η κράτησή τους λαμβάνει χώρα σε συνθήκες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ούτε πρόσβαση σε νερό
Ενδεικτικά παραθέτουμε τα παρακάτω, που αφορούν στις ημέρες επίσκεψης της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα:
- Γυναίκες βρέθηκαν να κρατούνται σε συγκεκριμένα Αστυνομικά Τμήματα μαζί με άνδρες, με τους οποίους δεν είχαν καμία σχέση.
- Γυναίκες με πολύ μικρά παιδιά (βρέφη λίγων μηνών) ή στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης τους «φιλοξενήθηκαν» στο απολύτως ακατάλληλο περιβάλλον των Κέντρων Μεταγωγών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
- Γυναίκες κατά τη διαδικασία μεταγωγής τους μεταφέρθηκαν μαζί με άνδρες κρατουμένους στα ίδια οχήματα, εκτεθειμένες σε λεκτική βία και προσβλητική συμπεριφορά από τους τελευταίους.
- Σε κάποιες γυναικείες φυλακές δεν επιτρεπόταν στις κρατούμενες να μαγειρεύουν για τον εαυτό τους και δεν υπήρχε πρόσβαση σε ζεστό νερό.
Να λάβει μέτρα η πολιτεία
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η γνωστή απαράδεκτη και τρομακτική εικόνα που χαρακτηρίζει το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα στο σύνολό του (υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, συχνά επεισόδια βίας μεταξύ των κρατουμένων, ολιγάριθμο προσωπικό, ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική́ περίθαλψη, μη πρόσβαση σε είδη προσωπικής υγιεινής κ.ο.κ.).
Η Ελληνική πολιτεία καλείται να λάβει μέτρα για άλλη μια φορά για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άθλιες συνθήκες
Η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής κατά την περυσινή της δεκαήμερη παραμονή στην Ελλάδα δεν επισκέφθηκε τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών, όμως από καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας (εδώ), και ελπίζουμε πως βρίσκονται υπό διερεύνηση, προκύπτει πως (και) εκεί οι συνθήκες είναι φρικτές για τις γυναίκες κρατούμενες και τα παιδιά τους.
Γνωρίζουμε μάλιστα πως αρκετές πριν τον εγκλεισμό τους βίωσαν σοβαρών μορφών έμφυλη βία, κάτι που τις καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες, κάνοντας τις ανάλογες συνθήκες κράτησης ακόμη πιο βασανιστικές.
Το Κέντρο Διοτίμα απευθύνει έκκληση στο αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσει ειδικά για τις γυναίκες κρατούμενες, ημεδαπές και αλλοδαπές, υπόδικες, καταδίκες ή σε διοικητική κράτηση και να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και μεταγωγής για αυτές και τα παιδιά τους.