Το έργο «FEMI-NET: Ενδυνάμωση, δικτύωση και συνηγορία για την υπεράσπιση των έμφυλων δικαιωμάτων», υλοποιείται από το Κέντρο Διοτίμα στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο 2024.
Στόχοι
- Η ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) στην Ελλάδα, ιδίως οργανώσεων μικρότερης εμβέλειας που υποστηρίζουν γυναίκες, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και προασπίζονται την έμφυλη ισότητα και τη συμπερίληψη, προκειμένου να ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους σε θέματα συνηγορίας και τον εποπτικό τους ρόλο ως προς την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Xάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
- Η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας σε θέματα συνηγορίας σε συνεργασία με ευρωπαϊκές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ομάδες στόχου
- Υπερασπίστριες/ές ανθρώπινων δικαιωμάτων (human rights defenders) που στηρίζουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
- Mέλη οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που εργάζονται στο πεδίο για την ισότητα των φύλων και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Και στις δύο ομάδες περιλαμβάνονται γυναίκες, άνδρες και μη δυαδικά άτομα, ηλικίας από 18 ετών και άνω, μέλη του γηγενή και του μεταναστευτικού/ προσφυγικού πληθυσμού και ιδιαιτέρως όσα άτομα κινδυνεύουν, ή βιώνουν διαρκείς παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
Δράσεις
- Σεμινάρια ενημέρωσης και ενδυνάμωσης
Οι ομάδες-στόχου θα ενημερωθούν, μέσω σεμιναρίων, για τα δικαιώματά τους και θα ενδυναμωθούν προκειμένου να ενισχυθεί η ορατότητα και ακουστότητά τους. Στη συνέχεια, όσα άτομα το επιθυμούν θα ενταχθούν σε ομάδες αναφοράς (focal points) προκειμένου να αναλάβουν τα ίδια πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, με την κατάλληλη πλαισίωση και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Διοτίμα. Αναμένεται να συμμετάσχουν 25-30 μέλη οργανώσεων/κοινοτήτων (μεταναστευτικών/προσφυγικών) και ακτιβίστριες/ιστές. - Ποιοτική έρευνα μικρής εμβέλειας
Θα πραγματοποιηθούν ομάδες εστιασμένης συζήτησης και συνεντεύξεις προκειμένου να εντοπιστούν πολιτικές και μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων. Στόχος της έρευνας είναι επίσης η καταγραφή καλών πρακτικών συνηγορίας που εφαρμόζονται από οργανώσεις της ΚτΠ στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν και σε εθνικό επίπεδο. - Εργαστήριο αμοιβαίας μάθησης
Στόχος του εργαστηρίου είναι να δημιουργηθεί πλαίσιο ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης δικτύου συνηγορίας (advocacy network) και κοινής πλατφόρμας δράσεων. Βασική επιδίωξη θα είναι η ενίσχυση του ρόλου των οργανώσεων σε επίπεδο συνηγορίας, λογοδοσίας και εποπτείας των σχεδιαζόμενων και εφαρμοζόμενων πολιτικών σχετικά με την έμφυλη ισότητα και τη διαθεματικότητα. - Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
Περιλαμβάνονται: δράσεις προβολής του έργου, δημοσιοποίησης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του, ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.
Παραδοτέα
- Έρευνα: Διαθεματικές προσεγγίσεις και πρακτικές συνηγορίας και ακτιβισμού για την υπεράσπιση των έμφυλων δικαιωμάτων
DOWNLOAD PDF
** Το έργο «FEMI-NET: Ενδυνάμωση, δικτύωση και συνηγορία για την υπεράσπιση των έμφυλων δικαιωμάτων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Διοτίμα. Το πρόγραμμα “Building a robust and democratic civic space” (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) ή του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.