Το Κέντρο Διοτίμα χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας να νομοθετήσει το δικαίωμα όλων των πολιτών στην ταυτότητα φύλου τους.
Η νομική αναγνώριση του δικαιώματος ενός προσώπου στον επαναπροσδιορισμό του αναγραφόμενου στα δημόσια έγγραφα φύλου του, εφόσον το επιθυμεί, προσφέρει σε μια μερίδα ανθρώπων, που ιστορικά δέχεται τη βία μιας ακραίας μορφής κοινωνικής και θεσμικής περιθωριοποίησης, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.
Η νέα ρύθμιση μας ικανοποιεί στο βαθμό που αίρονται οι οποιεσδήποτε ευθείες συνδέσεις της ψυχιατρικής κατάστασης του ατόμου με την έμφυλη διάσταση της προσωπικότητάς του, υπενθυμίζοντας πως ακριβώς το ίδιο στοίχημα είχαν κληθεί να κερδίσουν οι γυναίκες κατά τον προηγούμενο αιώνα, ως προς την πρόσβαση τους στην δημόσια σφαίρα και συγκεκριμένα για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Ιδιαιτέρως ικανοποιημένες μας βρίσκει επίσης το γεγονός πως αίρονται οι προϋποθέσεις μόνιμων σωματικών επεμβάσεων σε αντάλλαγμα του δικαιώματος πρόσβασης του ατόμου στην αναγραφή των νομίμως καταχωρισμένων στοιχείων του, κάτι που έχει χαρακτηρισθεί ρητά ως βασανιστήριο από διεθνούς κύρους παγκόσμιους οργανισμούς για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Ελπίζουμε η πολιτεία να συνεχίσει στην κατεύθυνση βελτίωσης του πλαισίου προστασίας της ταυτότητας φύλου:
- απλοποιώντας τις διαδικασίες για τα τρανς άτομα
- απαλείφοντας τους ηλικιακούς περιορισμούς για παιδιά και εφήβους, που σαφώς χρειάζονται πρόσβαση στο παραπάνω δικαίωμα
- διευρύνοντας τη νομοθεσία, ώστε να προστατεύεται πιο ολοκληρωμένα το δικαίωμα των έγγαμων ανθρώπων στην οικογενειακή ζωή, ανεξάρτητα με το εάν βρίσκονται στη διαδικασία της φυλομετάβασης ή όχι.
Το Κέντρο Διοτίμα στηρίζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην αξιοπρέπεια και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ανεξάρτητα από το φύλο, την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.