Search
Close this search box.
Φωτογραφία. Άτομα με πλακάτ στα χέρια, με γράμματα που σχηματίζουν τη φράση "με την Ε"
Απροστάτευτη η επιζώσα sex trafficking στην Ηλιούπολη
Το περιστατικό στην Ηλιούπολη έφερε στο προσκήνιο χρονίζουσες ανεπάρκειες του συστήματος δίωξης και προστασία των θυμάτων trafficking.

Το Σάββατο 10/07/2021 μια 18χρονη γυναίκα στην Ηλιούπολη κατάφερε να βάλει ένα τέλος στην πολυετή σεξουαλική της κακοποίηση αρχικά από τον πατέρα της και στη συνέχεια από οργανωμένο, όπως αποδεικνύεται κύκλωμα trafficking.

Διακινητής και προαγωγός ο αστυνομικός Δημήτρης Μπουγιούκος, που με την απειλή όπλου, τη χρήση βίας και την καταναγκαστική χρήση ουσιών εξανάγκαζε τη νεαρή κοπέλα να εκδίδεται.

Από το σπίτι του δράστη στην Ηλιούπολη ξεφεύγει το πρωί του Σαββάτου και με την βοήθεια αλληλέγγυας εργαζόμενης απευθύνεται στην αστυνομία, όπου και αρχίζει ένας επόμενος κύκλος επανατραυματισμού της: Αντί να προχωρήσει η διαδικασία εγκαίρως ώστε η γυναίκα να βρεθεί σε ασφαλές περιβάλλον, αντί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα δικαιώματα της, αντί να διακομιστεί στο νοσοκομείο για ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη, κρατείται για 12 ώρες αποκλεισμένη από τους δικηγόρους της, χωρίς να έχει εξεταστεί από κάποιον ιατροδικαστή και χωρίς να προχωρά η διαδικασία της μήνυσης, ενώ ταυτόχρονα οι αστυνομικοί την προτρέπουν να αλλάξει δικηγόρους!

Το περιστατικό διακίνησης και εμπορίας γυναικών (human trafficking), εξαναγκαστικής πορνείας και μακροχρόνιας σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης της νεαρής γυναίκας από την Ηλιούπολη, έφερε και πάλι στο προσκήνιο χρονίζουσες ανεπάρκειες του συστήματος δίωξης και εν γένει του κρατικού μηχανισμού που είναι αρμόδιος για την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας και trafficking. 

Συγκεκριμένα:

  • απουσία επαρκών μέτρων πρόληψης και ευαισθητοποίησης
  • έλλειψη μακρόπνοων και ολοκληρωμένων πολιτικών και μέτρων για την ενημέρωση των γυναικών –ιδιαιτέρως των νέων– για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις της πολιτείας σε περιπτώσεις καταγγελίας και απεύθυνσης στις αστυνομικές αρχές 
  • ανοχή του οργανωμένου εγκλήματος και ανεπαρκής διερεύνηση της διαπλοκής των οργάνων επιβολής του νόμου σε κυκλώματα σωματεμπορίας ή/ και προσπάθεια συγκάλυψή τους

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φεμινιστικές συλλογικότητες και ομάδες που κινητοποιήθηκαν άμεσα προκειμένου να καταγγείλουν ότι η αστυνομία δεν λαμβάνει όλα τα αναγκαία και οριζόμενα από τον νόμο μέτρα για την εξάρθρωση κυκλωμάτων trafficking, και δεν εφαρμόζει παντού και πάντα το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τις γυναίκες, οι οποίες από μια θέση ευαλωτότητας προσφεύγουν στην δικαιοσύνη (Νόμος 4478/2017 αρ. 54, 56 και 57), όσο και τους/τις μάρτυρες που δεν σιωπούν απέναντι σε τέτοια εγκλήματα.

Θεωρούμε ότι η προβληματική διαχείριση της υπόθεσης από τις αρχές είναι πιθανό να αποτρέψει άλλες επιζώσες έμφυλης βίας από το να καταγγείλουν την κακοποίηση τους. 

Υπέρτατη υποχρέωση της πολιτείας είναι:

  • η προστασία των επιζωσών έμφυλης βίας και trafficking, σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις 
  • η μη συγκάλυψη κακοποιητών, διακινητών και βιαστών
  • η προσαγωγή των κακοποιητών, διακινητών και βιαστών στη δικαιοσύνη και η άμεση αποπομπή τους από τα κρατικά όργανα σε περίπτωση εμπλοκής τους σε κυκλώματα διακίνησης
  • η διασφάλιση ότι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές θα δρουν με βάση τους νόμους για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των επιζωσών 

Στεκόμαστε αλληλέγγυες στην επιζώσα και σε κάθε επιζώσα έμφυλης βίας και trafficking. Στεκόμαστε δίπλα στην αλληλέγγυα εργαζόμενη και στη φεμινιστική ομάδα που χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια. Δίπλα σε όλες τις φεμινιστικές οργανώσεις που μαζί με την τοπική κοινωνία διοργάνωσαν τη μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ηλιούπολη.

Παραμένουμε πάντα εδώ για όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες αυτής της κοινωνίας! 

Κέντρο Διοτίμα

16/07/2021

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο