Search
Close this search box.
σε ροζ φόντο μια φωτογραφία από κουκλάκια-παπάκια κομμένη σε σχήμα καρδιάς, η λεζάντα γράφει «Κορίτσια σε κίνηση/ πολύ μικρές για να γνωρίζουν/ πολύ μεγάλες για να περιμένουν»
Εμπειρίες μετανάστευσης κοριτσιών
Έκδήλωση με αφορμή την έρευνα “Girls on the move in Greece” που υλοποίησε το Κέντρο Διοτίμα στο πλαίσιο διαβαλκανικού προγράμματος.

Το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνει live διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Κορίτσια σε κίνηση: Πολύ μικρές για να γνωρίζουν πολύ μεγάλες για να περιμένουν», το Σάββατο 27/2 στις 7 μ.μ.

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την έρευνα “Girls on the move in Greece” που υλοποίησε το Κέντρο Διοτίμα στο πλαίσιο διαβαλκανικού προγράμματος, για την καταγραφή των εμπειριών μετανάστευσης ασυνόδευτων και συνοδευόμενων κοριτσιών στα Βαλκάνια, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Δικαίωμα στην ορατότητα

Η συζήτηση σχετικά με τα παιδιά σε μετακίνηση δεν λαμβάνει χώρα εν κενώ. Διαμορφώνεται και παράγεται μέσα από το υπάρχον κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο το οποίο με τη σειρά του παράγει κυρίαρχους λόγους σχετικά με την ανηλικότητα, το φύλο και τη μετανάστευση.

Ελάχιστες μελέτες εστιάζουν στα κορίτσια, γεγονός που αντανακλά μία συνθήκη αορατότητας στο οποίο υποβάλλονται κορίτσια και γυναίκες εντός της ετερο-πατριαρχίας.

Το δικαίωμα στην ορατότητα είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα μιας και κάποιες κατηγορίες ανθρώπων θεωρούνται ιστορικο-κοινωνικά «άξιες» προσοχής.

Αυτή είναι και η περίπτωση των κοριτσιών σε μετακίνηση, «οι αλλόκοτες» του προσφυγικού πληθυσμού, όπως είπε και η Έσθερ, που δεν έχουν λάβει τη δέουσα προσοχή κρατικών και μη κρατικών φορέων μέχρι στιγμής.

Η εμπειρία του ταξιδιού

Η έρευνα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη χώρα. Αφορά στην κριτική ανάλυση της εμπειρίας ασυνόδευτων και συνοδευόμενων -από συγγενικά τους πρόσωπα- κοριτσιών, σχετικά με την εμπειρία του ταξιδιού τους στην Ελλάδα και του ρόλου του φύλου και της σεξουαλικότητας σε αυτό.

Εστιάζει στους λόγους μετανάστευσης, τις συνθήκες μετακίνησης και άφιξης, καθώς και στα όνειρα και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Στη βάση αυτή, διατυπώνονται προτάσεις πολιτικής  για την προστασία των δικαιωμάτων τους και την απόκριση στις πολλές και δυναμικές ανάγκες τους.

Εστιάζοντας στις αφηγήσεις των κοριτσιών αποσκοπούμε να «δημιουργήσουμε χώρο» αφήνοντας τις ιστορίες τους να «λάβουν χώρα», «να συμβούν».

Ομιλίες

  • «‘’Ούτε καν ήξερα τί σημαίνει η λέξη προσφύγας/ισσα’’: Η ανάδυση ενός εμφυλοποιημένου, εκ-τοπισμένου, ευάλωτου, πολιτικού υποκειμένου»

Μαρία Λιάπη, κοινωνιολόγος/ερευνήτρια, Κέντρο Διοτίμα

  • «‘’Είμαστε αλλόκοτα πλάσματα’’: Σκέψεις πάνω στην τρωτότητα με αφορμή τις αφηγήσεις μετανάστευσης κοριτσιών»

Ντιάνα Μάνεση, δρ κοινωνικής ανθρωπολογίας/ερευνήτρια, Κέντρο Διοτίμα

  • «Διασχίζοντας πολλαπλά νοηματοδοτημένα σύνορα: Η μετακίνηση ως κρίση και κριτική»

Ειρήνη Αβραμοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

  • «Το σύστημα ψυχοκοινωνικής μέριμνας για τα ασυνόδευτα κορίτσια στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές»

Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος, Διευθυντής Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Συντονισμός

Άννα Μιχαλακέλη, κοινωνική ανθρωπολόγος, Κέντρο Διοτίμα

 LIVE αναμετάδοση

Δείτε την εκδήλωση

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο