Search
Close this search box.
στη σκηνή δύο όρθιες γυναίκες συνομιλούν σε τέσσερα άτομα στο πάνελ, πίσω τους η προβολή της αφίσας «Μην προσπερνάς την έμφυλη βία» από προτζέκτορα
Να ρίξουμε το βλέμμα στην έμφυλη βία
Παρουσίαση της καμπάνιας "Don’t Skip", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το Κέντρο Διοτίμα διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της καμπάνιας «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία», που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας Παπαστράτος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, στον κινηματογράφο Τριανόν.

Η προσέλευση, που είχε ξεκινήσει από νωρίς, γέμισε το ζεστό φουαγιέ του κινηματογράφου με άνδρες και γυναίκες, νεαρότερων αλλά και μεγαλύτερων ηλικιών, που ενημερώθηκαν και προμηθεύτηκαν το υλικό για τις δράσεις του φορέα.

Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πάνω από 100 άτομα, παρουσίασε η ηθοποιός Ρομμάνα Λόμπατς, τονίζοντας πως «στόχος της καμπάνιας ήταν να ρίξουμε τα βλέμματα στην εμφυλη βία, ένα φαινόμενο παγκόσμιο και καθημερινό αλλά αόρατο, καθώς μικρό ποσοστό γυναικών το καταγγέλλουν στις αρχές».

Η ηθοποιός Ρομμάνα Λόμπατς παρουσίασε την εκδήλωση

Ακολούθησαν οι ομιλίες των συμμετεχουσών/όντων και συντελεστών της καμπάνιας, τους οποίους και τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους και την έμπρακτη συμπαράστασή τους στην κοινή μας προσπάθεια.

Μεταξύ των ομιλιών προβλήθηκαν τα spot της καμπάνιας.

Αρχικά, η υπεύθυνη νομικών υπηρεσιών από το Κέντρο Διοτίμα, Δέσποινα Τσούμα, παρουσίασε την πολύχρονη και πολυεπίπεδη δράση του φορέα, βασικός γνώμονας της οποίας είναι η έμφυλη ισότητα και η κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Η Δέσποινα Τσούμα εκ μέρους του Κέντρου Διοτίμα

«Η βασική μας προσπάθεια είναι να αποκτήσουν οι γυναίκες επιζήσασες έμφυλης βίας την αυτοεκτίμηση τους και ως εκ τούτου τη φωνή τους.Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δύο μήνες, που αυτές οι γυναίκες συμμετείχαν σε ομάδες ενδυνάμωσης, γυναίκες που ντρέπονταν να πουν το όνομα τους, πλέον μπορούσαν να σηκώσουν το βλέμμα, να σε κοιτάξουν και να μιλήσουν θαρρετά για αυτό που τους συνέβη».

Επιπλέον επεσήμανε ότι στόχος της καμπάνιας Don’t Skip «είναι να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό, στο γείτονα, το φίλο / φίλη, συγγενή, συνάδελφο, που μπορεί να ακούει, βλέπει, υποψιάζεται,  γνωρίζει κάποιο περιστατικό έμφυλης βίας ωστόσο δεν παρεμβαίνει, θεωρώντας ότι πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση».

«Το 99% των γυναικών που έρχονται σε εμάς δεν έχουν: υποστηρικτικό περιβάλλον, μάρτυρες, μια αγκαλιά που θα τις υποδεχτεί όταν αναγκάζονται να φύγουν τρέχοντας από το σπίτι, φίλους που θα τους σταθούν.

Αντίθετα έχουν να αντιμετωπίσουν συχνά τον κοινωνικό στιγματισμό και διάφορες παροτρύνσεις να μην διαλύσουν την οικογένεια, λες και είναι οι ίδιες υπεύθυνες για τη βία που βιώνουν».

Ακολούθησε η ομιλίας της διευθύντριας επικοινωνίας της εταιρείας Παπαστράτος Χριστίνα Ακουρή, τονίζοντας ότι η εταιρεία Παπαστράτος έχει μακρά παράδοση στην ενδυνάμωση των γυναικών.

Η Χριστίνα Ακουρή εκ μέρος της εταιρείας Παπαστράτος

Έπειτα πήρε το λόγο η πανελλήνια πρωταθλήτρια πυγμαχίας Κατερίνα Κουτσογεωργοπούλου, που συμμετείχε σε ένα από τα spot μαζί με τον προπονητή της Νίκο Δροσόπουλο.

Η κα Κουτσογεωργοπούλου υπογράμμισε πως τέτοιες καμπάνιες είναι απαραίτητες, ενώ αναφέρθηκε και στη δική τους πρωτοβουλία κάθε 25 Νοεμβρίου, που περιλαμβάνει τη διοργάνωση  φιλικών αγώνων με γυναίκες  πυγμάχους και έχει ως κεντρικό σύνθημα «Γροθιά στη βία».

Η πανελλήνια πρωταθλήτρια πυγμαχίας Κατερίνα Κουτσογεωργοπούλου

Κλείνοντας ανέφερε «Με τη συμμετοχή μας σε αυτή την καμπάνια θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι μέσω των μαχητικών αθλημάτων μπορεί να ενισχυθεί  η αυτοπεποίθηση των γυναικών, και να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που καταφεύγουν στο Κέντρο Διοτίμα»

Ο σκηνοθέτης Αλέξης Κουκιάς αναφέρθηκε στη σκηνοθετική προσέγγιση του κεντρικού μηνύματος της καμπάνιας.

Ο σκηνοθέτης των spot της καμπάνιας Αλέξης Κουκιάς

Ο δημοφιλής ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης, μίλησε για τη δική του εμπλοκή στην καμπάνια και τη συμμετοχή του στο τελευταίο spot της, το οποίο έγινε viral, με περισσότερα από 1 εκατ. views.

Το spot «Μην προσπερνάς τα σημάδια της έμφυλης βίας»

Όπως τόνισε «Εύχομαι όσες γυναίκες αναγνωρίσουν από αυτό το βίντεο κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, που τους φέρεται έτσι, να βρουν το κουράγιο να το καταγγείλουν στις αρχές».

Τέλος, η σκηνοθέτρια – μέλος της κριτικής επιτροπής Εύη Καραμπάτσου επεσήμανε ότι: «Η έμφυλη βία δεν περιορίζεται στους τοίχους ενός σπιτιού.

Έμφυλη βία βιώνουν οι γυναίκες στη Μόρια, στη Χίο, στον Ελαιώνα, οι μετανάστριες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορά από το Μεξικό στην Αμερική κ.ά.»

Η σκηνοθέτρια – μέλος της κριτικής επιτροπής Εύη Καραμπάτσου

Ακολούθησε η απονομή του βραβείου κοινού (Our Bodies, Πολυξένη Φωτοπούλου) και του βραβείου της κριτικής επιτροπής (Everything is fine, των Dimitris Ballotta και Claudia Cornea) στους/στις δημιουργούς, που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Νέες και νέοι δημιουργοί ενάντια στη βία κατά των γυναικών», ο οποίος προκηρύχθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας, ενώ προβλήθηκαν και οι δύο διακριθείσες ταινίες.

Η βράβευση των δημιουργών Dimitris Ballotta και Claudia για την ταινία «Everything is fine»

Δείτε το βίντεο της εκδήλωση;

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο