Search
Close this search box.
Diotima logo
Σύνοψη για την πρόληψη της έμφυλης βίας
Η Σύνοψη παρουσιάζει τις διαστάσεις του φαινομένου της έμφυλης βίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και επιχειρεί μια σειρά προτάσεων πρόληψης.

Η έμφυλη βία και η κουλτούρα του σεξισμού αποτελούν κανονικοποιημένο φαινόμενο και βιώνονται καθημερινά από γυναίκες και θηλυκότητες. Η αυξανόμενη ένταση του φαινομένου καθιστά αναγκαίο να στοχαστούμε πάνω στις διαστάσεις που λαμβάνει αλλά και στις στρατηγικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και στοχεύουν στην ισότητα των φύλων σε όλες τις πολιτικές.

Η «Σύνοψη και προτάσεις πολιτικής για την πρόληψη της έμφυλης βίας» περιλαμβάνει μια επισκόπηση του φαινομένου της έμφυλης βίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιχειρεί, επιπλέον, να περιγράψει και να υπογραμμίσει τις πρακτικές εκείνες που αναδύονται ως κομβικές για την εξάλειψή του. Στο κέντρο αυτών των πρακτικών τοποθετείται η συναίνεση, ως μια έννοια κλειδί για τη δημιουργία ισότιμων διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς επίσης και ο σεβασμός και η συμπερίληψη, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στην καταπολέμηση των κακοποιητικών και παραβιαστικών συμπεριφορών.

Τέλος, η Σύνοψη περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων και παραδειγμάτων για το περιεχόμενο των δράσεων πρόληψης ανά τομέα παρέμβασης, όπως θεσμικοί φορείς, εκπαίδευση, χώροι εργασίας, ΜΜΕ κά.

Στόχος της Σύνοψης είναι να συμβάλει στην αλλαγή σε ατομικό, συλλογικό και θεσμικό επίπεδο και να προωθήσει μια κοινωνία έμφυλης δικαιοσύνης.

Σε ποιους/ες απευθύνεται:

  • Στις υπεύθυνες/ους χάραξης και σχεδιασμού πολιτικής σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σε κυβερνήσεις και ιδρύματα, σε φορείς και υπηρεσίες, πολιτικά κόμματα, βουλευτές/τριες, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμούς προώθησης της έμφυλης ισότητας, ΜΚΟ στον τομέα των έμφυλων δικαιωμάτων και προστασίας/υποστήριξης επιζωσών/ντων έμφυλης βίας.
  • Σε επαγγελματίες στην προστασία και υποστήριξη επιζωσών έμφυλης βίας και σε επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με επιζώσες έμφυλης βίας αλλά και με γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως εκπαιδευτικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αστυνομικοί, δικαστές, δικηγόροι κ.ά.
  • Σε δημοσιογράφους και influencers στα social media, σε ακτιβίστριες/ες κ.α.

Συγγραφέας
Μαρία Τζαβάρα

Επιμέλεια
Μαρία Λιάπη

Download PDF

** Η Έκθεση παράχθηκε ως παραδοτέο του έργου EQUAL_GEN, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Διοτίμα και εταίρους τους Emantes και το Anasa Cultural Center.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο