Χαρτογράφηση του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα: Ιδεολογικοπολιτικές αναζητήσεις και η συνεισφορά του

Posted by: Διοτίμα
Category: Δημοσιεύσεις, Μελέτες-Έρευνες

Η έρευνα  «Χαρτογράφηση του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα: Ιδεολογικοπολιτικές αναζητήσεις και η συνεισφορά του στο δημόσιο χώρο και λόγο» επιχειρεί:

  • Την αποτύπωση των στιγμών του φεμινιστικού κινήματος και της φεμινιστικής δράσης στην Ελλάδα, αποφεύγει την αυστηρή χρονική κατηγοριοποίηση και δίνει έμφαση στην τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της εμφάνισης και εξέλιξης της κρίσης. Τέλος, επιχειρεί την ψηλάφηση των επιπτώσεών της πάνω στις διεργασίες του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στην Ελλάδα.
  • Τη διερεύνηση των τρόπων εγγραφής αυτής της φεμινιστικής δράσης στον δημόσιο λόγο και χώρο. Μία κοινωνιολογική προσέγγιση πλαισιωμένη με ιστορικά στοιχεία συμβάλλει στην προσπάθεια κατανόησης και ενδεχομένως εξέλιξης των ήδη υπαρχουσών φεμινιστικών διαδικασιών, αλλά και στη συμβολή δημιουργίας καινούργιων.

Η φεμινιστική σκέψη και δράση στην Ελλάδα, όπως θα δειχθεί στη συνέχεια από την έρευνα, στο παρόν κοινωνικό και πολιτικό συγκείμενο αποδεικνύεται ότι είναι ενεργή και δραστήρια, αν και με άλλες μορφές, και με διαφορετικές ιδεολογικό-πολιτικές συνεκδοχές  που απέχουν κατά πολύ από το μαζικό φεμινιστικό κίνημα των προηγούμενων δεκαετιών.

Ιδιαίτερα έντονη γίνεται η παρουσία αυτή τόσο στο επίπεδο ακαδημαϊκών ερευνών και μαθημάτων, όσο και στο επιπεδο δραστηριοποίησης μικρών και διάσπαρτων ομάδων που κινούνται και πράττουν με αντικείμενο ανάλυσης και διερεύνησης το φύλο, το σώμα, τη σεξουαλικότητα, την ανάδειξη των έμφυλων σχέσεων εξουσίας και έμπρακτα αμφισβητούν τους έμφυλους κοινωνικούς επικαθορισμούς.

Πρόκειται περισσότερο για μια διαδικτυακή κοινότητα τα μέλη της οποίας (ομάδες) ωστόσο δεν βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους και πάνω από όλα δεν συν-πράττουν πολιτικά στην κατεύθυνση σκιαγράφησης έμφυλων πολιτικών στις νέες κοινωνικές συνθήκες.

Η έρευνα εκπονήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του ΚΓΜΕ Διοτίμα, το Σεπτέμβριο του 2016, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Συγγραφέας

Ελιάνα Καναβέλη, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας

Download PDF