Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας, παγκοσμίως. Μπορεί να έχει πολλές εκφάνσεις: λεκτική, ψυχολογική, συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική και οικονομική βία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που ανακοίνωσε η γραμμή βοήθειας SOS 15900, για την περίοδο μεταξύ 19 Νοεμβρίου 2016 – 19 Νοεμβρίου 201): καταγγέλθηκαν 5.041 περιστατικά έμφυλης βίας, εκ των οποίων τα οκτώ στα δέκα αφορούν γυναίκες που είχαν δεχτεί βία από τους συζύγους/συντρόφους.
Οι περισσότερες γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη βία που υφίστανται, ούτε ενθαρρύνονται να το κάνουν. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα στοιχεία για την έκταση και τη φύση της βίας που βιώνουν οι γυναίκες εντός της οικογένειας ή της σχέσης, δεν αποτυπώνουν το σύνολο του φαινομένου. Τα εμπόδια που πρέπει να υπερκεράσει μια γυναίκα για να αποκαλύψει ότι έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία είναι τα παρακάτω:
Όλοι και όλες, κάποια στιγμή της ζωής μας, υποψιαστήκαμε, είδαμε, ακούσαμε, μάθαμε για κάποιο περιστατικό έμφυλης βίας. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο 2015, το 34% των κατοίκων της χώρας γνωρίζει κάποια γυναίκα που έχει υποστεί έμφυλη βία, στο (φιλικό, συγγενικό) περίγυρο ή στη γειτονιά. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι αυτές η ενδοοικογενειακή βία είναι ιδιωτική υπόθεση και αποφεύγουν να εμπλακούν «στα οικογενειακά» ενός ζευγαριού. Όμως η ενδοοικογενειακή βία μας αφορά όλους και όλες. Η κακοποίηση μέσα στην οικογένεια και τη σχέση δεν είναι «ιδιωτική υπόθεση». Αντίθετα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ποινικό αδίκημα και για αυτόν ακριβώς το λόγο τιμωρείται από το νόμο.
Για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση απέναντι στη βία κατά των γυναικών είναι αναγκαία η συμβολή όλων μας. Αν αναγνωρίζεις κάποιο από τα παραπάνω σημάδια κάλεσε τη Γραμμή SOS 15900. Η γραμμή αποτελεί υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected].
Παράλληλα οι γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο από τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, μέσω των οποίων μπορούν να λάβουν πληροφόρηση και στήριξη. Τα Κέντρα μπορούν επιπλέον να τις παραπέμψουν, σε κάποια από τις 21 Δομές – Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Οι ξενώνες δίνουν τη δυνατότητα φιλοξενίας, στέγης διατροφής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξη, σε γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, ώστε να προστατευτούν εν ώρα κρίσης βίας μέσα στην οικογένεια.
Αν κάποια γυναίκα σου μιλήσει για τη βία που βιώνει μέσα στην οικογένεια ή τη σχέση:
Το άρθρο εντάσσεται στη στήλη Don’t Skip, που περιλαμβάνει άρθρα, κείμενα, συνεντεύξεις κ.λπ., με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού γύρω από το καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο της έμφυλης βίας. Η στήλη εντάσσεται στην καμπάνια «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βίας», που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος.