Το «Index ορθών νομικών πρακτικών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών» που εξέδωσε η Νομική Υπηρεσία του Κέντρου Διοτίμα, το 2016, καταρτίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νομική Βοήθεια και Ενδυνάμωση Θυμάτων έμφυλης Βίας».
Στόχος του ήταν να εντοπίσει τις ορθές, καλές ή κακές πρακτικές, αξιοποιώντας τόσο τη συνολική εμπειρία από την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος νομικής βοήθειας, όσο και τις συμβολές των ειδικών που συμμετείχαν στους δύο κύκλους εργαστηρίων αμοιβαίας μάθησης, που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Απρίλιο του 2016.
Σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφηκε η εμπειρία από την επικοινωνία ή χρήση υπηρεσιών και φορέων όπως αυτή οργανώνεται γύρω από έξι άξονες που αντιστοιχούν σε ξεχωριστές ομάδες επαγγελματιών/λειτουργών, ειδικότερα: των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης (Στενής και Ευρείας), της Αστυνομίας, τους/τις Δικηγόρους, τους/τις Εισαγγελείς (και ανηλίκων), τους/τις Δικαστικούς Λειτουργούς και τα στελέχη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για τον κύκλο των φορέων που εκ του Νόμου εμπλέκονται στην διαχείριση μιας υπόθεσης βίας κατά γυναικών στον δημόσιο χώρο.
Στόχος ήταν η καταγραφή και εννοιολόγηση των ορθών πρακτικών και των καλών και μη νομικών πρακτικών ως προς τους έξι αυτούς άξονες, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο σκοπός μας είναι να ανιχνεύσουμε τη δυνατότητα συγκρότησης ενός Νέου Εννοιολογικού Πλαισίου, που θα μπορούσε να αποκρυσταλλώνει στον Νόμο αυτές τις «ορθές» ή μη νομικές πρακτικές, οι οποίες προκύπτουν και εξ αντιδιαστολής, δηλαδή με εντοπισμό των «κακών» πρακτικών.
Ο παρών κατάλογος και το πρόγραμμα «Νομική βοήθεια και ενδυνάμωση θυμάτων έμφυλης βίας» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», που είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα (EEA Grants), με Διαχειριστή Επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Συγγραφείς
Θοδωρής Ζέης
Τζίνα Καρπαθάκη
Αγγελική Σεραφείμ