Από το 2015, πάνω από 25.000 ευάλωτοι/ες πρόσφυγες/ισσες και αιτούντες/ούσες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών, έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτά τα προγράμματα μετεγκατάστασης – αποτέλεσμα των αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ για τη θέσπιση ενός προγράμματος υποχρεωτικής μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης, διμερών συμφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Ελλάδας και ενός εθελοντικού προγράμματος της ΕΕ που θεσπίστηκε το 2020 – έχουν βελτιώσει τη ζωή και τις προοπτικές αυτών των ανθρώπων.
Παρά τη σημαντική μείωση των αφίξεων το 2020 και το 2021, εξακολουθεί να υπάρχει επιτακτική ανάγκη για συνεχή μετεγκατάσταση από την Ελλάδα. Από τον Αύγουστο του 2021, εκτιμάται ότι παραμένουν 2.738 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτουν τους πόρους και τη δυνατότητα να προσφέρουν σε αυτά τα ευάλωτα άτομα ένα καλύτερο μέλλον, προσφέροντας μια επίδειξη αλληλεγγύης τόσο προς τους αιτούντες/ούσες άσυλο όσο και προς την κυβέρνηση της Ελλάδας.
Η αλληλεγγύη αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί αποκλειστικά ανθρωπιστική ή χειρονομία πολιτικής υποστήριξης, αλλά σεβασμός των βασικών νομικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καθώς το εθελοντικό πρόγραμμα της ΕΕ πρόκειται να ολοκληρωθεί, 29 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καλούν την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να ολοκληρώσουν το τρέχον πρόγραμμα μετεγκατάστασης, εκπληρώνοντας όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να συνεχίσουν τις μετεγκαταστάσεις, με τις δεσμεύσεις των επιμέρους κρατών να συντονίζονται και να δομούνται μέσω ενός διευρυμένου προγράμματος της ΕΕ, έως ότου δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης, όπως προτείνεται στο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Οι 29 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καλούν τις αρχές των χωρών προορισμού να:
- Διασφαλίσουν τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών υποδοχής και την κατάρτιση ατομικού σχεδίου φροντίδας πριν από την αναχώρηση.
- Ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των μετακινήσεων στις οποίες υποβάλλονται οι αιτούντες/ούσες άσυλο μετά την άφιξη, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη και η ευημερία τους.
- Δώσουν προτεραιότητα στην οικογενειακή ενότητα και στους κοινωνικούς δεσμούς.
- Διασφαλιστεί ότι τα μέλη των οικογενειών των μετεγκατεστημένων ασυνόδευτων παιδιών, είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες χώρες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επανένωση στο πλαίσιο μιας ταχείας διαδικασίας.
- Συμμετέχουν φορείς της κοινωνίας των πολιτών με εμπειρία στους σχετικούς τομείς.
Οι υπογράφουσες οργανώσεις
- Centre Diotima
- Changemakers Lab
- Child Circle
- Danish Refugee Council (DRC)
- ECHO100PLUS
- Equal Rights Beyond Borders
- European Lawyers in Lesvos (ELIL)
- Fenix – Humanitarian Legal Aid
- Greek Council for Refugees
- Greek Forum of Migrants
- HumanRights360
- I Have Rights (Previously RLCB)
- International Rescue Committee
- Irida Women’s Center
- Leave NOne Behind
- Legal Centre Lesvos
- Lesvos Solidarity
- The HOME Project
- Médecins Du Monde – Greece
- METAdrasi- Action for Migration and Development
- Mobile Info Team (MIT)
- Network for Children’s Rights
- Refugee Legal Support (RLS)
- Samos Volunteers
- Safe Passage International
- Save the Children
- SolidarityNow
- Still I Rise
- Terre des hommes Hellas