Search
Close this search box.
Γυναικεία χέρια με λουλούδια υψωμένα μπροστά στην Βουλή των Ελλήνων
Πανελλαδικές δράσεις του Κέντρου Διοτίμα για την 25η Νοεμβρίου
Η Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι ημέρα ορόσημο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Για το Κέντρο Διοτίμα, η 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών,  δεν είναι μία ακόμη επέτειος.

Είναι ημέρα – ορόσημο για τις γυναίκες όλου του κόσμου, μιας και καθιστά ορατό, στο δημόσιο χώρο και λόγο, το γεγονός πως η έμφυλη βία πλήττει καθημερινά εκατομμύρια θηλυκότητες, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης, θρησκείας, πολιτισμικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι οι γυναίκες, οι τρανς γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, που χάνουν τη ζωή τους από την έμφυλη βία, διεθνώς, είναι περισσότερες από τα θύματα των πολέμων.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουμε αλλά  και συμμετέχουμε σε σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, σε όλες τις περιοχές, που δραστηριοποιείται ο φορέας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Λάρισα, Λέσβος).

Αθήνα, 25/11, Τριανόν, 12 το μεσημέρι

Ανοιχτή κεντρική εκδήλωση παρουσίασης της καμπάνιας «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η ηθοποιός Ρομμάνα Λόμπατς.

Θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν συμμετέχουσες/οντες και συντελεστές της καμπάνιας, που υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Παπαστράτος.

Συγκεκριμένα: η πανελλήνια πρωταθλήτρια πυγμαχίας Κατερίνα Κουτσογεωργοπούλου και ο προπονητής της Νίκος Δροσόπουλος,  η διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας Παπαστράτος Χριστίνα Ακουρή, η σκηνοθέτρια – μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού Εύη Καραμπάτσου, η υπεύθυνη νομικών υπηρεσιών από το Κέντρο Διοτίμα Δέσποινα Τσούμα,  ο ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης και o σκηνοθέτης Αλέξης Κουκιάς, τους οποίους και τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους και την έμπρακτη συμπαράστασή τους στην κοινή μας προσπάθεια.

Θα ακολουθήσει η απονομή του βραβείου κοινού και του βραβείου της κριτικής επιτροπής στους/στις δημιουργούς, που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Νέες και νέοι δημιουργοί ενάντια στη βία κατά των γυναικών», ο οποίος προκηρύχθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας, ενώ θα προβληθούν και οι δύο διακριθείσες ταινίες.

Θεσσαλονίκη, 25/11, Λευκός Πύργος, 5-7 μ.μ.

Συμμετέχουμε στην εκδήλωση που διοργανώνει το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 25η Νοεμβρίου στον Λευκό Πύργο, 5-7 μ.μ.

«Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, θέλοντας να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό ότι δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση, επίπεδο υγείας κ.λπ. », αναφέρει χαρακτηριστικά το Δελτίο Τύπου.

Αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις, τόσο για τις γυναίκες επιζήσασες έμφυλης βίας, όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, άλλωστε, η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίστηκε, τον Δεκέμβριο του 1991, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  ως διεθνής ημέρα.

Μπροστά από το Λευκό Πύργο, από τις 5-7μμ, θα παραβρίσκονται μέλη της Ύπατης Αρμοστείας, του κέντρου Διοτίμα, της Α21, της Solidarity Now, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης, του Ξενώνα φιλοξενίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για γυναίκες και τα παιδιά, παρέχοντας ενημέρωση στους πολίτες.

Στις 6 μ.μ ,ο  Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος,  θα εκφωνήσει λόγο και θα φωταγωγήσει το Λευκό Πύργο σε χρώμα πορτοκαλί, όπως έχει οριστεί επισήμως για τη Διεθνή Ημέρα.

Λάρισα, 30/11, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαρισαίων, 11 π.μ.

Το κέντρο Διοτίμα συνδιοργανώνει εκδήλωσή με  τίτλο «Μην προσπερνάς την έμφυλη βία» με τον Ξενώνα Φιλοξενία Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαρισαίων (28ης Οκτωβρίου και Ηρ. Πολυτεχνείου).

Η εκδήλωση απευθύνεται στις γυναίκες του προσφυγικού πληθυσμόυ, που είναι ενταγμένος στον αστικό ιστό της Λάρισας.

Συγκεκριμένα απευθύνεται στις εξυπηρετούμενες του προγράμματος στέγασης, που υλοποιεί ο Δήμος Λάρισας με τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν υποτιτλισμένα σε αραβικά, φαρσί και γαλλικά τα spot της καμπάνιας Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία, που υλοποίησε το Κέντρο Διοτίμα, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος.

Παράλληλα θα προβληθούν και οι βραβευθείσες ταινίες των νέων δημιουργών, που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, που υλοποίησε το Κέντρο στο πλαίσιο της καμπάνιας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις προσφύγισσες αλλά και βιωματικές δραστηριότητες, που έχουν σχεδιάσει οι ψυχολόγοι του Κέντρου  Διοτίμα αλλά του Ξενώνα Φιλοξενία Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων.

Καρδίτσα, 26/11, ξενοδοχείο Κιέριον, 5 μ.μ.

Εκδήλωση με τίτλο «Έμφυλη βία και γυναίκες θύματα πολλαπλών διακρίσεων» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26/11, στις 5 μμ, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Κιέριον (Μπλατσούκα 22 και Βάιου Τζέλλα, 43100, Καρδίτσα), σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν υποτιτλισμένα τα spot της καμπάνιας, αλλά και οι βραβευθείσες ταινίες μικρού μήκους. Θα ακολουθήσει συζήτηση με προσφύγισσες αλλά και γυναίκες τις Καρδίτσας, και θα υλοποιηθούν βιωματικές δραστηριότητες, που έχουν σχεδιάσει οι ψυχολόγοι του Κέντρου  Διοτίμα και του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας.

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο