Ο κύριος στόχος της «Ποιοτικής έρευνας για τον εντοπισμό εμποδίων στη συμμετοχή» (Qualitative research to identify barriers to participation) ήταν ο προσδιορισμός των διαδικασιών συμμετοχής των μεταναστών, ανδρών και γυναικών, σε τρεις τομείς, συγκεκριμένα: στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα εργατικά συνδικάτα και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Η ανάλυση των διαδικασιών συμμετοχής εστιάστηκε στα: α) εμπόδια στη συμμετοχή, στο νομικό, οργανωτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο και β) στις ανάγκες, πόρους, εμπειρίες και στρατηγικές των μεταναστών, στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν.
Η έκθεση αποτελεί σύνθεση των τεσσάρων εθνικών εκθέσεων, οι οποίες τεκμηριώνουν και αναλύουν τα ευρήματα της επιτόπιας έρευνας, που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις χώρες: Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
Η έρευνα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος «Parti-GEMI: ανοίγοντας δρόμους για τη συμμετοχή μεταναστών και μεταναστριών σε θεσμούς συλλογικής εκπροσώπησης – συμβουλευτική υποστήριξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων με την έμφυλη διάσταση», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης πολιτών τρίτων χωρών.
Στόχος του προγράμματος είναι να ενδυναμώσει τη συμμετοχή μεταναστριών και μεταναστών σε συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης, προκειμένου να αποκτήσει περιεχόμενο η έννοια της ιδιότητας του πολίτη, ένα δικαίωμα από το οποίο οι μετανάστες/τριες αποκλείονται ή αποθαρρύνονται για την άσκησή του, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εντοπίζοντας και αναλύοντας τα εμπόδια που υπάρχουν για την πολιτική συμμετοχή μεταναστών/τριών, το πρόγραμμα στοχεύει στην άρση τους, τόσο σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής.
Παράλληλα, επιδιώκει τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης και την ισότιμη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στους χώρους εργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Την έρευνα εκπόνησε το Κέντρο Διοτίμα το Μάιο 2014.
Συγγραφείς
Μαρία Λιάπη
Νέλη Καμπούρη
Άννα Βουγιούκα