Search
Close this search box.
στιγμιότυπο από την επιμόρφωση, μια εκπαιδεύτρια δείχνει πάνω σε μία επιφάνεια παρουσίασης, οι συμμετέχουσες κάθονται σε ημικυκλική διάταξη
Επιμορφωτικά σεμινάρια για διερμηνείς και επαγγελματίες
Το Κέντρο Διοτίμα στο πλαίσιο του προγράμματος Survivor υλοποιεί από το 2018-2020 σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Το Κέντρο Διοτίμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Survivor: Ενίσχυση υπηρεσιών για μετανάστριες και προσφύγισσες επιζήσασες έμφυλης βίας» υλοποιεί από το 2018-2020 σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Προσανατολισμός των εκπαιδεύσεων είναι: αφενός η εκπαίδευση γυναικών πολιτισμικών διαμεσολαβητριών, αφετέρου η κατάρτιση προσωπικού δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών στην εξειδικευμένη υποστήριξη σε επιζήσασες έμφυλης βίας.

 Σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τόσο των διαπολιτισμικών μεσολαβητών/τριων όσο και των επαγγελματιών, που συνεργάζονται με διερμηνείς και παρέχουν υπηρεσίες σε μετανάστριες/προσφύγισσες – επιζήσασες έμφυλης βίας.

Στον πρώτο κύκλο υλοποιήθηκαν τέσσερα σεμινάρια μεταξύ Δεκεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019, με τη συμμετοχή 52 επαγγελματιών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη.

Σεμινάρια για διερμηνείς

Συγκεκριμένα,  στις 22-23 Ιανουαρίου διοργανώθηκε workshop για την έμφυλη βία, στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΘΙ, το οποίο απευθυνόταν σε διαπολιτισμικούς μεσολαβητές/τριες,. Συμμετείχαν 10 διερμηνείς απασχολούμενες/οι στις δομές του Δικτύου υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και στον σύλλογο Omnes.

Το περιεχόμενο των εκπαιδεύσεων περιλάμβανε πέντε άξονες:  Δεοντολογία και επαγγελματική συμπεριφορά, βελτίωση των τεχνικών διερμηνείας και μεσολάβησης, κατανόηση του ρόλου και των ορίων παρέμβασης της διαπολιτισμικής μεσολαβήτριας, βασικά ζητήματα και πεποιθήσεις σχετικά με το φύλο και ζητήματα διαπολιτισμικότητας, βασικές γνώσεις γύρω από την έμφυλη βία.

Εισηγήτριες ήταν η Μαρία Λιάπη (κοινωνιολόγος – επιστημονικά υπεύθυνη Κέντρου Διοτίμα), η Βιργινία Ξυθάλη (ψυχολόγος – υπεύθυνη επιμορφωτικών προγραμμάτων), η Στέλλα Σαράτση (εκπαιδεύτρια – υπεύθυνη προγραμμάτων).

Εκπαιδεύσεις για επαγγελματίες που συνεργάζονται με διερμηνείς

Στόχος της συγκεκριμένης ενότητας σεμιναρίων ήταν η βέλτιστη αξιοποίηση της διερμηνείας/πολιτισμικής διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της εργασίας με επιζήσασες έμφυλης βίας.

Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκαν τρία μονοήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία απευθύνονταν σε επαγγελματίες, που απασχολούνται σε δομές του δημοσίου και οι οποίες/οι καλούνται να  συνεργαστούν με διερμηνείς για να μπορέσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μετανάστριες/προσφύγισσες και ειδικότερα σε επιζήσασες έμφυλης βίας.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα (4/12, HIGGS), Θεσσαλονίκη (11/12, Holiday Inn), Μυτιλήνη (17/1, Επιμελητήριο Λέσβου). Συμμετείχαν συνολικά 42 άτομα (18 στην Αθήνα, 21 στη Θεσσαλονίκη και 13 στη Μυτιλήνη), από 20 δομές του δημοσίου (Συμβουλευτικά Κέντρα γυναικών, ξενώνες, κοινωνικές υπηρεσίες δημόσιων νοσοκομείων).

Στο σεμινάριο της Αθήνας συμμετείχαν επαγγελματίες που εργάζονται στην Αττική, τη Θήβα και την Τρίπολη, σε εκείνο της Θεσσαλονίκης επαγγελματίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Κοζάνη και τις Σέρρες και στη Μυτιλήνη επαγγελματίες από τη Λέσβο και τη Χίο (συμμετοχή μέσω Skype).

Οι επιμορφώσεις περιλάμβαναν τις εξής ενότητες: «Σκέψεις σχετικά με την πολιτισμική διαφοροποίηση: προεκτάσεις ως προς την υποστήριξη επιζησασών έμφυλης βίας», «Δουλεύοντας με διερμηνείς/διαμεσολαβήτριες: Βασικές αρχές», «Τεχνικές επικοινωνίας: Καλές και κακές πρακτικές»,  «Προετοιμασία και αποφόρτιση διεπιστημονικών ομάδων: Αποφυγή burnout», «Φύλο και έμφυλοι ρόλοι».

Εισηγήτριες ήταν:  η Μαρία Λιάπη (κοινωνιολόγος – επιστημονικά υπεύθυνη Κέντρου Διοτίμα), η Βιργινία Ξυθάλη (ψυχολόγος – υπεύθυνη επιμορφωτικών προγραμμάτων), η Στέλλα Σαράτση (εκπαιδεύτρια – υπεύθυνη προγραμμάτων), η Δήμητρα Αντωνοπούλου (εκπαιδευτικός – επόπτρια  GBV Case Workers)

**Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συντονιστικός φορέας του προγράμματος είναι το Κέντρο Διοτίμα, ενώ στους φορείς υλοποίησης συμπεριλαμβάνονται η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων(ΓΓΙΦ), το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και το IRC HELLAS.

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο