Το Κέντρο Διοτίμα προσκαλεί στελέχη και εκπροσώπους οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, μέλη φεμινιστικών, γυναικείων και ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων και συλλόγων καθώς και ακτιβίστριες/ες από όλη τη χώρα, σε ένα διήμερο σεμινάριο ενδυνάμωσης, ενημέρωσης και απόκτησης δεξιοτήτων με στόχο την ενίσχυση των δράσεων συνηγορίας για την υπεράσπιση των έμφυλων δικαιωμάτων.
Συστηματικές παραβιάσεις
Τα τελευταία χρόνια, διεθνείς/ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν καταγράψει και δημοσιοποιήσει πληθώρα περιστατικών παραβίασης δικαιωμάτων και έμφυλης βίας και επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα εμφανίζεται ανησυχητική αύξηση του ρατσιστικού μίσους, του σεξισμού και της ομο/τρανσφοβίας. Οι παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα αλλά και οι φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ αντιστάσεις, δημιουργούν την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών και ανταλλαγής γνώσης για την υπεράσπιση των έμφυλων δικαιωμάτων στα πεδία της προστασίας από την έμφυλη βία, της εργασίας, της πολιτικής συμμετοχής, της εκπαίδευσης/πολιτισμού κ.ά., προκειμένου να ενισχυθεί η ορατότητα των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται, αλλά και να ενδυναμωθούν οι ίδιες οι συλλογικότητες, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν προσκόμματα στη δράση τους.
Διαθεματική εργαλειοθήκη συνηγορίας
Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Διοτίμα θα υλοποιήσει σεμινάρια ενημέρωσης και ενδυνάμωσης ακτιβιστριών/ων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συνεργατικό πλαίσιο ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας και να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης ενός πανελλαδικού δικτύου συνηγορίας (advocacy network). Στα σεμινάρια θα αξιοποιηθεί η διαθεματική εργαλειοθήκη συνηγορίας και ενδυνάμωσης, που έχει εκπονήσει το Κέντρο Διοτίμα, στην οποία περιλαμβάνονται ερωτήματα και ανάγκες των συλλογικοτήτων, που αφορούν στη χρήση ορισμών, συμπεριληπτικότητας και διαθεματικής προσέγγισης, στην κατανόηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων, στην ένταξη της οπτικής του φύλου (gender mainstreaming).
Στόχοι
Τα σεμινάρια στοχεύουν στην:
α) ανάδειξη των αθέατων/αποσιωπημένων παραβιάσεων των δικαιωμάτων γυναικών/ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων (συμπεριλαμβανομένων γηγενών, μεταναστριών, προσφυγισσών)
β) ενίσχυση του ρόλου των οργανώσεων σε επίπεδο συνηγορίας και την ενδυνάμωση των ακτιβιστριών/ων και στελεχών τους προκειμένου να ασκήσουν αποτελεσματικότερα τον ρόλο τους ως σημεία αναφοράς, ενημέρωσης και συνηγορίας για τις τοπικές κοινωνίες και κοινότητες
Διαδικασία συμμετοχής
Ο Α΄ κύκλος σεμιναρίων, διάρκειας 10 ωρών, θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στην Αθήνα την Παρασκευή 19 Ιουλίου (17:00 -21:00) και το Σάββατο 20 Ιουλίου (12:00-18:00). Για να συμμετάσχετε συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής εδώ, μέχρι τη Δευτέρα15 Ιουλίου 2024.
Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου τα συμμετέχοντα άτομα θα έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής. Τα σενάρια υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου FEMI-NET.
Για περισσότερες πληροφορίες
Κατερίνα Σεργίδου: sergidou.diotima@gmail.com, 6944824470, 210-3244380
Άννα Βουγιούκα: vouyioukas.diotima@gmail.com, 210-3244380
** Το έργο «FEMI-NET: Ενδυνάμωση, δικτύωση και συνηγορία για την υπεράσπιση των έμφυλων δικαιωμάτων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Διοτίμα. Το πρόγραμμα “Building a robust and democratic civic space” (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) ή του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.