Search
Close this search box.
στο ακάλυπτο μέρος μιας γυναικείας πλάτης γράφει με κόκκινο κραγιόν «Νο means no!»
Χειροτέρευση του ορισμού του βιασμού
Στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα όχι μόνον δεν υιοθετείται ένας ορισμός βασισμένος στην απουσία της συναίνεσης, αλλά ο ήδη αναχρονιστικός και προβληματικός ορισμός του βιασμού αντικαθίσταται, επί τα χείρω.

Η εκδοχή του αρ. 336 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τον ορισμό του βιασμού, όπως προτείνεται και έχει δοθεί προς δημόσια διαβούλευση εδώ και μερικές ημέρες, αποτέλεσε για το Κέντρο Διοτίμα μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη:

Στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα όχι μόνον δεν υιοθετείται ένας ορισμός βασισμένος στην απουσία της συναίνεσης, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα των φεμινιστικών κινημάτων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων παγκοσμίως, αλλά ο ήδη αναχρονιστικός και προβληματικός ορισμός του βιασμού που ως τώρα απαιτούσε χρήση σωματικής βίας ή απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, αντικαθίσταται, επί τα χείρω, από έναν άλλον που εξακολουθεί να μιλά για χρήση σωματικής βίας και μάλιστα περιορίζει την απειλή μόνο ως προς τα έννομα αγαθά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του θύματος!

Ο προτεινόμενος ορισμός δείχνει να αγνοεί πλήρως την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κων/πολης), που έχει τεθεί σε ισχύ και στη χώρα μας, καθώς στο αρ. 36 της Σύμβασης γίνεται λόγος για εκούσια συγκατάθεση των ατόμων σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά, η οποία θα πρέπει να είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης.

Τυχόν υιοθέτηση του προτεινόμενου ορισμού, λοιπόν, είναι αντίθετη προς την υποχρέωση της χώρας μας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα σχετικά με την ποινικοποίηση κάθε σεξουαλικής πράξης που γίνεται μη συναινετικά από  αμφότερους τους συμμετέχοντες σε αυτή.

Ο ορισμός του βιασμού, όπως προτείνεται, όχι μόνον παραβιάζει τις σοβαρές δεσμεύσεις που έχουμε ως Πολιτεία αναλάβει, αλλά είναι κοινωνικά απαράδεκτος και γεμάτος στερεότυπα (του «δράκου» δράστη, του «ιδανικού« θύματος), εναντίον των οποίων δίνεται πολύχρονος αγώνας από το φεμινιστικό κίνημα ανά την υφήλιο.

Εάν επικρατήσει, θα εξακολουθήσει να κρατά στην αφάνεια ένα τεράστιο ποσοστό βιασμών όπου δεν μπορεί να αποδειχθεί η χρήση σωματικής βίας, όπου ο βιασμός δεν έγινε με τη χρήση βίας, όπου το θύμα είναι γνωστό στο δράστη, ή ακόμη χειρότερα, όπου υπάρχει συντροφική σχέση μεταξύ θύματος και δράστη.

Ευελπιστούμε πως η ακατανόητη αυτή επιλογή, που δεν έχει καμία δικαιολογητική βάση, θα ανατραπεί, και πως ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης θα αντιληφθεί την επιτακτική ανάγκη να τροποποιηθεί το αρ. 336 ΠΚ στη βάση της απουσίας της συναίνεσης, ώστε το ειδεχθές αυτό έγκλημα επιβολής και εξουσίας να γίνεται επιτέλους ορατό και να τιμωρείται όπως αρμόζει.

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο