Search
Close this search box.
Φωτογραφία. Διαδήλωση με πολύ κόσμο που κρατάει πολύχρωμα πλακάτ
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς έμφυλη βία
Καλέσματα και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας.

Φεμινιστικές ομάδες και οργανώσεις, γυναικεία τμήματα κομμάτων και άλλες συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνουν από κοινού μια σειρά εκδηλώσεων για την Τρίτη 25η Νοεμβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα κατά της ‘Εμφυλης Βίας.

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

12:00 Συγκέντρωση στο κέντρο αγώνα των καθαριστριών Καραγεώργη Σερβίας 10, Σύνταγμα και δρώμενα
17:30 Συγκέντρωση στα προπύλαια με δρώμενα, ομιλίες, μουσικές. Στη συνέχεια πορεία προς το κέντρο αγώνα των καθαριστριών.
19.00 Προβολή ταινίας «Πουλιά στο βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου, στο κέντρο αγώνα, Καραγεώργη Σερβίας 10, Σύνταγμα
20.00 Καλλιτεχνικά δρώμενα στο θέατρο «Εμπρός», από την ομάδα SocArtes σε συνεργασία με ομάδες φεμινιστικές και τέχνης, έως τις 00.30 – Ρήγα Παλαμήδου 2 – Ψυρρή

Κάλεσμα

«Η βία κατά των γυναικών είναι καθημερινό και παγκόσμιο φαινόμενο, έχει πολλές μορφές και αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ισότητα των δύο φύλων. Απειλεί όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τάξη, φυλή, ηλικία.

Παράγεται από την πατριαρχία και τον καπιταλισμό, και είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών οικονομικών, πολιτικών, θεσμικών και πολιτισμικών παραγόντων που είναι εκδηλώσεις των ανισότιμων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Είναι λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, συμβολική, ενώ σε πάμπολλες περιπτώσεις φθάνει μέχρι το θάνατο. Οι γυναίκες και τα κορίτσια που χάνουν τη ζωή τους από την έμφυλη βία διεθνώς, είναι περισσότερες από τα θύματα των πολέμων.

Θύμα της βίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα. Όμως, οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες και γενικά οι φτωχές γυναίκες και οι μετανάστριες, κινδυνεύουν περισσότερο γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα της οικονομικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής στήριξης ή φοβούνται περισσότερο να μιλήσουν.

Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, αυξάνεται η βία γενικά, και ακόμα περισσότερο η έμφυλη βία. Φόνοι γυναικών, βιασμοί, φόνοι μεταναστών, τράφικινγκ, συχνότατες επιθέσεις ομοφοβικές και τρανσφοβικές, βία και εκφοβισμός στα σχολεία. Αυξάνεται και η έμφυλη βία από κρατικούς φορείς. Δυναμώνει ο αντιφεμινιστικός λόγος από το ακροδεξιό και φασιστικό φαινόμενο, διεθνώς.

Τη χρονιά που πέρασε είδαμε δημοσιεύματα από μια σειρά βίαιων επιθέσεων εναντίων γυναικών, σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, στη Νιγηρία με την απαγωγή των 270 εφήβων κοριτσιών από τον κοιτώνα του σχολείου τους από τις οποίες κάποιες πουλήθηκαν σε στρατιώτες για νύφες ή για εργάτριες, και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία και την Ευρώπη της κρίσης. Η διεθνής κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από τον απαγχονισμό της Ρεϊχανέ Τζαμπαρί στο Ιράν.

Στην Ελλάδα εμμένουν οι συζυγοκτονίες, που η αστυνομία ξεπλένει ως «εγκλήματα πάθους» όταν συνοδεύονται από την αυτοκτονία του δράστη. Η ίδια αστυνομία σφυρίζει αδιάφορα για τα θύματα του τράφικινγκ, αφού κατά τα έτη 2010-2012 έδωσε αρωγή και προστασία μόνο σε 154 από αυτά.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει να προσφέρει υπηρεσίες που προβλέπονται από το νόμο στα θύματα και ο αριθμός ατόμων που έφθασαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν μειώνεται κάθε χρόνο. Ο αριθμός των ανθρώπων που παγκοσμίως είναι θύματα ανέρχεται σε 27.000.000 και παρά τα μέτρα πολιτικής που εξαγγέλλονται διεθνώς, παραμένει αμείωτος.

Είδαμε επιπλέον την απροκάλυπτη ρατσιστική-σεξιστική προσαγωγή των τριών Αφρικανών γυναικών καθώς έβγαιναν από πρόβες θεατρικής παράστασης. Τέλος διακρίνουμε συντηρητική στροφή της δικαιοσύνης τόσο με την υπόθεση των οροθετικών γυναικών όσο και με την υπόθεση της Αγγελικής Κουτσουμπού που παρ’ ολίγο να την σκοτώσει ο αστυνομικός Ποιμενίδης που έπεσε επάνω της με το μηχανάκι το 2009, αλλά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης μόνο ενός έτους με αναστολή.

Από πλευράς πολιτείας, ενώ σήμερα λειτουργούν αρκετές συμβουλευτικές δομές και κάποια καταφύγια σε όλη τη χώρα, για τις επείγουσες ανάγκες, πολλές υπηρεσίες πρώτης ανάγκης υπολειτουργούν (ΕΚΚΑ, νοσοκομεία, ιατροδικαστικές κ.α.) απουσιάζουν οι υπηρεσίες μακροχρόνιας υποστήριξης και η πρόληψη είναι μόνο περιστασιακή.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική βία, η ανεργία, οι περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες, εγκλωβίζουν τις γυναίκες και τις καθιστούν βορά σε πάσης φύσεως «συντρόφους» και αφεντικά. Πρέπει να την εξαλείψουμε!

Όπως τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος στις 25 Νοεμβρίου, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, παίρνουμε την πρωτοβουλία για να διαδηλώσουμε στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην βία λόγω φύλου και το συνδυασμό της με όλες τις άλλες μορφές που “ευδοκιμούν” ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης.

Εμείς, οι γυναίκες, που είμαστε παρούσες σε όλους τους αγώνες κατά των πολιτικών των μνημονίων σε όλες τις εκδοχές τους, εμπνεόμαστε από τον μακρόχρονο και αποφασιστικό αγώνα των 595 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που εδώ και 15 μήνες βρίσκονται στο δρόμο και αντιστέκονται, παρά το ότι έχουν δεχθεί κάθε μορφής βία, εργασιακή με την απόλυσή τους, και την καθημερινή βία της αστυνομίας που έχει σπάσει χέρια, πόδια και κεφάλια, γιατί είναι εργαζόμενες και γιατί είναι γυναίκες, και γιατί δίνουν παράδειγμα αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  • Παλεύουμε για την κατάργηση των σχέσεων εξουσίας, για μια κοινωνία χωρίς φόβο, φτώχια και βία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, χωρίς σεξισμό και υποτίμηση των γυναικών στη δημόσια ζωή, με σεβασμό στην πολυμορφία.
  • Σπάμε τη σιωπή και την ανοχή! Κάνουμε ορατή την «αθέατη» καθημερινή ενδοοικογενειακή βία, τον βιασμό και το τράφικινγκ, τη βία λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλες τις μορφές της.
  • Στηρίζουμε όλες τις γυναίκες που τολμούν να καταγγείλουν τη βία, ιδιαίτερα τις μετανάστριες, γυναίκες ΑμεΑ, ρομνί, οροθετικές, λεσβίες και τρανς γυναίκες.
  • Ζητούμε νομοθεσία και πολιτικές που διασφαλίζουν την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία γυναικών και ανηλίκων (trafficking)
  • Διεκδικούμε τη δημιουργία επαρκών χώρων υποδοχής και υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών και καταφύγια. Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου τα θύματα να μην αποθαρρύνονται και να βρίσκουν ουσιαστική υποστήριξη για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
  • Διεκδικούμε κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την πλήρη και αποτελεσματική προστασία των γυναικών που έχουν υποστεί βία ή διακρίσεις λόγω φύλου. Να κατοχυρωθεί η γρήγορη και δωρεάν εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.
  • Παλεύουμε για ανατροπή των στερεοτύπων και αλλαγή της νοοτροπίας που κυριαρχεί στην οικογένεια, την εκπαίδευση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών και τα σεξιστικά πρότυπα στη διαφήμιση, τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και γενικά στην κοινωνία.
  • Παλεύουμε ενάντια στην οικονομική βία που γεννούν οι πολιτικές της λιτότητας και πλήττουν την ισότητα των δύο φύλων.
  • Αντιτασσόμαστε στην άνοδο του φασιστικού τέρατος που απροκάλυπτα αμφισβητεί κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών και τον αγώνα μας για κοινωνική χειραφέτηση.
  • Παλεύουμε για ένα ισχυρό και μαζικό γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα που θα ελέγχει τους θεσμούς (κυβέρνηση, κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.) για την εγρήγορσή τους στα θέματα βίας κατά των γυναικών και τη συμβολή τους στην καταπολέμησή της.

Ο αγώνας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας είναι κοινωνικός αγώνας, αφορά όλες και όλους.

Συμμετέχουσες ομάδες

Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό δίκτυο), Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ομάδα Socartes, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης- γραμμή ΣΟΣ ‘Δίπλα σου’, Ζωντανή Βιβλιοθήκη – Human Library Greece, Κέντρο Διοτίμα, Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, Πράσινη Αλληλέγγυα Νεολαία, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Νεολαία Σύριζα, Γυναίκες για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Ηλεκτρονική Φεμινιστική Εφημερίδα «Φύλο Συκής» www.fylosykis.gr

Γυναικεία τμήματα κομμάτων

Θεματική Ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Οικολόγων Πρασίνων, Ομάδα Γυναικών Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου Σύριζα, Ομάδα Γυναικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στηρίζουν

Ηλεκτρονική καθημερινή Φεμινιστική εφημερίδα «Το Μωβ» tomov.gr , Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές, ACT UP Δράσε

Επικοινωνία:
againstviolencegender@gmail.com

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο