Search
Close this search box.
logo diotima
Αναφορά για την πρόσβαση στην υγεία
Η αναφορά αποτυπώνει την πληθώρα προσκομμάτων που αντιμετωπίζουν οι προσφυγικοί πληθυσμοί στην πρόσβαση τους στις υπηρεσίες υγείας.

Πληθώρα δυσκολιών και προσκομμάτων αντιμετωπίζουν οι προσφυγικοί πληθυσμοί στην πρόσβαση τους στις υπηρεσίες φροντίδας της υγείας στη χώρα.

Έλλειψη διερμηνείας, ρατσιστικές συμπεριφορές από επαγγελματίες υγείας, μεγάλες καθυστερήσεις στα διαθέσιμα ραντεβού, σε βαθμό που ζητήματα υγείας εξελίσσονται σε χρόνιες παθήσεις, άρνηση εκτέλεσης ιατρικών πράξεων (άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού), απουσία εξασφάλισης συναίνεσης σε ιατρικές επεμβάσεις (καισαρική): αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα, που αναφέρουν οι άνθρωποι σε κίνηση κατά την πρόσβαση τους στις υπηρεσίες φροντίδας της υγείας στην Ελλάδα.

Μια νέα αναφορά από το Κέντρο Διοτίμα σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και την International Rescue Committee Hellas (IRC Hellas), καταγράφει την πληθώρα δυσκολιών και προσκομμάτων στην απόλαυση του πανανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία για τους προσφυγικούς πληθυσμούς της χώρας. Αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αναφορά που δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Do the human right thing – Υψώνουμε τη Φωνή μας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων», το οποίο υλοποιείται μέσω του προγράμματος Active Citizens Fund.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, η παροχή υπηρεσιών υγείας στους προσφυγικούς πληθυσμούς επηρεάζεται καθοριστικά από τις «συχνές και αποσπασματικές αλλαγές εθνικών πολιτικών και τοπικών πρακτικών, αλλά και από γεωγραφικούς, οργανωτικούς και γλωσσικούς φραγμούς», χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για την υπέρβασή τους, ώστε να διασφαλιστεί ο καθολικός χαρακτήρας της πρόσβασης στην υγεία.

Συχνά δε «ο ελλιπής συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών και μηχανισμών δημιουργεί κενά στις υπηρεσίες», δυσχεραίνοντας καθοριστικά την πρόσβαση κυρίως «στον εμβολιασμό, την οδοντιατρική, ψυχιατρική, γυναικολογική, μαιευτική και παιδιατρική φροντίδα».

Το αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της υγείας πληθυσμών, που είναι ήδη επιβαρυμένοι, ψυχικά και σωματικά, έχοντας βιώσει τραυματικές εμπειρίες είτε στη χώρα προέλευσης (διώξεις, βασανισμούς, βιώματα πολεμικών συρράξεων και έμφυλης βίας) ή/και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (έκθεση σε κίνδυνο, κακοποίηση, χωρισμό από την οικογένεια).

Άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες, όπως έγκυες, επιζώσες έμφυλης βίας, άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, ψυχικά νοσούντες, όχι μόνο δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά η υγεία τους χειροτερεύει περαιτέρω λόγω και των κακών συνθηκών διαβίωσης στη χώρα υποδοχής (αστεγία, αποστέρηση πόρων, νομική αβεβαιότητα, κίνδυνος κράτησης και απέλασης, ρατσισμός).

Η αναφορά «Δικαίωμα στην υγεία ― Δικαίωμα στη ζωή» φέρνει στο προσκήνιο τις φωνές αυτών των ανθρώπων, καταγράφοντας τις εμπειρίες τους από τις υπηρεσίες φροντίδας της υγείας. Υπογραμμίζει πως η θεραπεία δεν εξαντλείται στην υγεία αλλά αφορά και τη φροντίδα, την ταυτότητα και την τρωτότητα. Διατυπώνει προτάσεις πολιτικής που προωθούν την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων σε κίνηση και διασφαλίζουν την –με ίσους όρους– πρόσβαση τους στην υγεία.

Συγγραφείς

Σωτήρης Λάμπρου (Κέντρο Διοτίμα)

Με τη συνδρομή των: Μαρία Λιάπη (Κέντρο Διοτίμα) Μάρθα Ρούσσου (Interna tional Rescue Committee Hellas) Μελίνα Κούμπου (Interna tional Rescue Committee Hellas) Σπύρο Βλαντ-Οικονόμου (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)

Download PDF

**Το έργο «Do the human right thing: Υψώνουμε τη Φωνή μας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων» με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και εταίρους το Κέντρο Διοτίμα, την International Rescue Committee Hellas (IRC) και την Popaganda, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Το πρόγραμμα Active Citizens Fund, ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο