Search
Close this search box.
Φωτογραφία. Διαδήλωση που φαίνεται πανό "My body, my right, my choice"
Στηρίζουμε το δικαίωμα στην άμβλωση των ιρλανδών γυναικών
Είμαστε δίπλα τους στον αγώνα τους για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην ασφαλή, δωρεάν και νόμιμη άμβλωση.

Στις 25 Μαΐου, οι πολίτες και οι πολίτισσες της Ιρλανδίας καλούνται να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα για την κατοχύρωση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Στη χώρα ισχύει ένα από τα αυστηρότερα νομικά καθεστώτα, παγκοσμίως: η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος, που θεσπίστηκε το 1983, κατοχυρώνει το ισότιμο δικαίωμα στη ζωή της μητέρας και του αγέννητου παιδιού, απαγορεύοντας τις αμβλώσεις.

Η πρόσβαση στην έκτρωση για τις γυναίκες και τα κορίτσια επιτρέπεται μόνο αν κινδυνεύει η ζωή τους, και θεσπίστηκε μόλις το 2013.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η έκτρωση θεωρείται αδίκημα, που επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι και 14 χρόνια.

Το δημοψήφισμα προαναγγέλθηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση τον Μάρτιο, πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις και πολεμική από τους καθολικούς θρησκευτικού κύκλους, που διαθέτουν ακόμα σημαντικά ερείσματα στην ιρλανδική κοινωνία.

Στο δημοψήφισμα, οι Ιρλανδοί θα κληθούν να απαντήσουν εάν θέλουν ή όχι να ακυρωθεί η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος και αντ’ αυτού να επιτραπεί στο κοινοβούλιο η θέσπιση νομοθεσίας για τις εκτρώσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της κατοχύρωσης του δικαιώματος στις δωρεάν αμβλώσεις, απασχολεί τις γυναίκες και τις φεμινιστικές οργανώσεις, στην Ιρλανδία.

Άλλωστε το γεγονός ότι στη χώρα οι αμβλώσεις είναι παράνομες, καταστρατηγώντας τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των ιρλανδών γυναικών, τις οδηγεί σε διάφορες λύσεις, πολλές φορές επικίνδυνες για τη ζωή τους:

Σημαντικός αριθμός γυναικών χρησιμοποιεί επικίνδυνες μεθόδους διακοπής της κύησης (αγορά παράνομων και συχνά αμφιβόλου ποιότητας σκευασμάτων από το διαδίκτυο), θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες ταξιδεύουν από την Ιρλανδία στη Μεγάλη Βρετανία για να κάνουν δωρεάν και νόμιμα ασφαλή έκτρωση, επωμιζόμενες και το ανάλογο κόστος.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο στιγματισμός από το οικογενειακό, εργασιακό ή ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Για τις μετανάστριες, τις προσφύγισσες, τις ανασφάλιστες ιρλανδές, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Τα φεμινιστικά κινήματα και οι γυναικείες οργανώσεις ανά τον κόσμο διεκδικούν εδώ και δεκαετίες την καθολική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση, την πρόσβαση στη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή έκτρωση για όλες –ανεξαιρέτως– τις γυναίκες (εργαζόμενες ή μη, ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες, γηγενείς ή πρόσφυγες, οικονομικά ασθενείς, τοξικοεξαρτημένες ή/και άλλες γυναικείες πληθυσμιακές ομάδες).

Σε αυτό το δρόμο βαδίζουν και οι γυναίκες της Ιρλανδίας.

Το Κέντρο Διοτίμα στηρίζει τους αγώνες των ιρλανδών γυναικών, για κατοχύρωση του δικαιώματος τους στην ασφαλή, δωρεάν και νόμιμη άμβλωση, για την αναγνώριση τόσο των αναπαραγωγικών και σεξουαλικών δικαιωμάτων τους, όσο και του δικαιώματος τους να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, συντασσόμαστε στο πλευρό των ιρλανδών γυναικών αλλά και όλων των ιρλανδών πολιτών, στην προσπάθεια κατάργησης της 8ης τροποποίησης του ιρλανδικού Συντάγματος.

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο