Search
Close this search box.
ένα παιδί παίζει το «κουτσό» στο δρόμο
Γυναίκες στη Μόρια «διαβάζουν» τις ζωές τους
Με αφορμή τις 16 μέρες ακτιβισμού, το Κέντρο Διοτίμα και η Ύπατη Αρμοστεία πραγματοποιούν εκδήλωση παρουσίασης του κειμένου “Pousse Pion”.

«Δεν είμαι παρά μια γυναίκα χωρίς άμυνα. Βιασμένη σε ηλικία 8 ετών από τον θείο της, παρεξηγημένη από την οικογένειά της, αόρατη, ντροπαλή, με μια απόπειρα αυτοκτονίας ήδη από την εφηβεία… Φοβάμαι για τη ζωή μου. Φοβάμαι να μιλήσω. Φοβάμαι να θυμώσω με τους γύρω καθώς γνωρίζω τις συνέπειες που τις ονομάζω τιμωρία, βασανιστήριο, εκτελέσεις, εκβιασμό» Kameni.

«Θέλω να νιώθω ευχαρίστηση και πάνω από όλα να πολεμάω για αυτά που θέλω στη ζωή μου. Είμαι έτοιμη να πολεμήσω όλες τις δυσκολίες. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι μπορεί να σκέφτονται για εμένα οι άλλοι», Princesse.

«Σκέφτομαι το μέλλον, τη ζωή μου μετά από τη Μόρια, τη ζωή μου μετά το τραύμα που έζησα στη χώρα μου και την Τουρκία. Ποιος ξέρει αν θα έχω αρκετή δύναμη για να επανέλθω. Θα έχω ξανά τη δύναμη να εμπιστευτώ έναν άνδρα; Βαθιά μέσα μου έχω ακόμη αυτήν την ελπίδα» Κ.

Έξι γυναίκες από το Καμερούν. Όλες διαμένουσες στη Μόρια, «γράφουν» τις ζωές τους και μας καλούν να τις ακούσουμε.

«Γράφω για να τα αφήσω όλα αυτά πίσω μου»

Το “Pousse Pion – Σπρώξε το πιόνι” είναι ένα κείμενο ψυχής και δύναμης που συνέγραψαν στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής (Ιούνιος-Οκτώβριος 2019) του Κέντρου Διοτίμα στη Λέσβο, που υλοποιείται με την υποστήριξη της UNHCR Greece.

«Οι συγγραφείς, διαλέγουν να υπογράψουν με ψευδώνυμα λόγω του κινδύνου που ακόμη διατρέχουν στις χώρες τους και του φόβου τους ότι θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν» αναφέρει η Μαρία Τζαβάρα, συντονίστρια της ομάδας του Κέντρου Διοτίμα στη Λέσβο.

«Οι γυναίκες αυτές, εγκατέλειψαν τη χώρα τους επιχειρώντας να διαφύγουν από συζύγους, συντρόφους, συγγενείς. Όπως εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με σκληρές και ανυπέρβλητες διακρίσεις, με καθημερινή βία λόγω του φύλου τους και ελάχιστα δικαιώματα. Χιλιάδες γυναίκες που παγιδεύονται σε εξαναγκαστικούς γάμους, αντιμετωπίζουν σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική βία, ενώ στην προσπάθειά τους να διαφύγουν αναζητώντας τη ζωή, πέφτουν και πάλι θύματα βιασμών, απειλών και εμπορίας κατά τη φάση του ταξιδιού προς την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η δύναμη, η δύναμή τους, υπερβαίνει κάθε εμπόδιο κάθε δυσκολία και εξευτελισμό. Τις έφερε κοντά μας και μας έφερε κοντά τους».

Επί 4 μήνες, στο εργαστήρι έγραφαν/έσβηναν και ξαναέγραφαν όνειρα, σκέψεις, αναμνήσεις, ιστορίες και σήμερα ήρθε η ώρα να πάρουν το μικρόφωνο και να τις ακούσουμε» λέει η Μαρία. «Γράφω για να τα αφήσω όλα αυτά πίσω μου» μου λέει η Kameni.

Εκδήλωση, 10/12, 6 μ.μ., Μυτιλήνη

Με αφορμή τις 16 μέρες ακτιβισμού ενάντια στην έμφυλη βία, το Κέντρο Διοτίμα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση παρουσίασης  του κειμένου Pousse Pion – Σπρώξε το πιόνι”, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, στο βιβλιοπωλείο Book and Art, στη Μυτιλήνη.

Στην εκδήλωση θα διαβαστούν αποσπάσματα από το κείμενο στα Γαλλικά και Ελληνικά.

**Το Εργαστήριο, εντάσσεται στις δράσεις ενδυνάμωσης που υλοποιεί η ομάδα της Διοτίμας παράλληλα με τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συνηγορίας που παρέχονται σε γυναίκες κυρίως αλλά και άνδρες – επιζώσες/ντες έμφυλης βίας, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission).

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο