αφίσα για εκδήλωση έμφυλη βία σε ηλικιωμένες γυναίκες & διαγενεακή αλληλεγγύη
Έμφυλη βία σε ηλικιωμένες & διαγενεακή αλληλεγγύη
Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, την αφιερώνουμε στις ηλικιωμένες επιζώσες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας σας καλούμε στην εκδήλωση του Κέντρου Διοτίμα «Οι δικές μας μητέρες. Έμφυλη βία σε ηλικιωμένες γυναίκες & διαγενεακή αλληλεγγύη», την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025, 6.30-9 μμ, ΕΚΠΑ, Αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης, Πανεπιστημίου 30.

Ένα αόρατο φαινόμενο

Τη φετινή 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, την αφιερώνουμε στις ηλικιωμένες επιζώσες έμφυλης βίας. Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια σκληρή πραγματικότητα για μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων γυναικών στην Ελλάδα: σχεδόν 1 στις 3  γυναίκες άνω των 65 ετών έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας και 1 στις 3 έχει βιώσει ψυχολογική βία, με δράστη τον σύζυγο/σύντροφο. Συχνά η βία είναι  χρόνια, ενίοτε και ανθρωποκτόνα. Το 38% των γυναικοκτονιών που συντελέστηκαν μεταξύ 2021-2023 στη χώρα μας, είχαν θύματα γυναίκες 65 ετών και άνω, σύμφωνα με επεξεργασία στοιχείων από τις ετήσιες εκθέσεις της ΕΛΑΣ. Παρ’ όλα αυτά, μόλις 1 στις 10 γυναίκες από όσες απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2024, ήταν άνω των 60 ετών

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν μια αποσπασματική εικόνα για την έκταση του φαινομένου, καθώς  δεν υπάρχουν στοχευμένες έρευνες και συστηματική συλλογή στοιχείων για αυτή την ηλιακή ομάδα. Παράλληλα, συχνά οι εμπειρίες των μεγαλύτερων γυναικών αντιμετωπίζονται με αμφισβήτηση, ακόμα και από τους επαγγελματίες, λόγω ηλικιακού ρατσισμού και σεξισμού. Το αποτέλεσμα είναι η έμφυλη βία σε ηλικιωμένες γυναίκες να παραμένει «αόρατη», ενώ εκλείπουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και στοχευμένες δράσεις που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες  αυτής της ευάλωτης ομάδας γυναικών.

Τα ερωτήματα

Στην εκδήλωση «Οι δικές μας μητέρες. Έμφυλη βία σε ηλικιωμένες γυναίκες & διαγενεακή αλληλεγγύη» στις 2/12, 6.30-9μμ, θα μιλήσουμε για τη «βία με ιστορία» που αντιμετωπίζουν  τα ηλικιωμένα θύματα, διερευνώντας: Με ποιους τρόπους, η πατριαρχική οικογένεια στην Ελλάδα αναπαράγει τη χρόνια κακοποίηση; Τι μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία για να σταθούμε δίπλα στις ηλικιωμένες επιζώσες; Πώς η διαγενεακή γυναικεία αλληλεγγύη μπορεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο προστασίας; Ποια κοινοτικά παραδείγματα δείχνουν το δρόμο στην υποστήριξη αυτών των γυναικών; Ποιες είναι οι απαραίτητες πρόνοιες που πρέπει να λάβει η Πολιτεία; 

Ομιλήτριες 

  • Μαρία Λιάπη, κοινωνιολόγος-ερευνήτρια, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Διοτίμα
  • Κατερίνα Λουκίδου, Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας, θεατρική συγγραφέας
  • Ννέννα Ελένη Οκέκε, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, μέλος FZONE 
  • Ελπίδα Ρίκου, Διδακτόρισσα Κοινωνικής Ψυχολογίας, ανθρωπολόγος, εικαστικός

Συντονισμός: Χαρά Καραγιαννάκη – Mιχάλογλου, Κέντρο Διοτίμα 

H εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “VoiceOver 55+”.

*Το έργο “VoiceOver 55+”υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος PREVENT, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Διοτίμα. Το έργο “Preventing gender-based violence and violence against children” (PREVENT) έχει ως στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών, μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, καθώς και της ενίσχυσης των γνώσεων, των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το PREVENT συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,3 εκ. Συντονιστής του PREVENT είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ιδρύματος Μποδοσάκη ή του Κέντρου Στήριξης ΜΚΟ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο