Προβληματισμός για το νέο τηλεοπτικό σποτ της ΕΡΤ

Posted by: Διοτίμα
Category: Νέα

Το Κέντρο Διοτίμα εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το νέο διαφημιστικό σποτ του ειδησεογραφικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

Στο εν λόγω διαφημιστικό βίντεο, ενώ αρχικός σκοπός ήταν να αναδειχθεί πως η δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ στέκεται απέναντι στην καλπάζουσα δημοφιλία της τακτικής των fake news, χρησιμοποιείται άστοχα ο παραλληλισμός της είδησης με το κακοποιημένο πρόσωπο μιας γυναίκας.

Η αρκετά επικίνδυνη αυτή για μας αστοχία έγκειται στο γεγονός πως παραλληλίζονται δύο εντελώς διαφορετικής μορφής, βαρύτητας και έκτασης φαινόμενα . Η έμφυλη βία δεν μπορεί  σε καμία περίπτωση να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με τα fake news.

Όσο σημαντική κι αν είναι η επαγρύπνηση απέναντι στη διασπορά ψευδών ειδήσεων στην εποχή της μαζικής πληροφορίας, άλλο τόσο θα πρέπει τα αντακλαστικά μας να παραμένουν οξυμένα απέναντι στην ουδετεροποίηση του ψυχικού και σωματικού τραύματος, που αφήνει πίσω της η έμφυλη βία.

Πιστεύουμε πως το συγκεκριμένο τηλεοπτικό σποτ είναι άχρηστο στη δημόσια τηλεόραση, όχι μόνο ως προϊόν φθηνού μάρκετινγκ, αλλά ως εγχείρημα που ακυρώνει και τους δύο προαναφερθέντες σκοπούς – με μεγάλο χαμένο φυσικά σε αυτή την περίπτωση την ανάδειξη της έμφυλης βίας ως βαθιά ριζωμένη κοινωνική παθογένεια και όχι ως φαινόμενο των καιρών.

Θεωρούμε την απόσυρσή του αυτονόητη.

Κέντρο Διοτίμα

12 Οκτώβρη 2017