Διοτίμα > Νέα > Νέα > Κάλεσμα διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον αφγανικό λαό και τις αφγανές γυναίκες

Κάλεσμα διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον αφγανικό λαό και τις αφγανές γυναίκες

Posted by: Διοτίμα
Category: Νέα

Γυναικείες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Διοτίμα, απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 στις 6:30 μ.μ, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αφγανικό λαό και τις αφγανές γυναίκες. Παρακάτω όλο το κάλεσμα:

Το Αφγανιστάν είναι μπροστά σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες:

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αφγανικό λαό και ιδιαιτέρως στις αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια, που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση, αντί να υψώνουν φράχτες που χωρίζουν τους ανθρώπους, να υποδεχτούν με ασφαλείς, απλές και νόμιμες διαδικασίες όσες γυναίκες προσφύγισσες από το Αφγανιστάν απευθυνθούν στις αντίστοιχες πρεσβείες, ώστε να μην πέφτουν στα δίχτυα των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και σωματεμπορίας.

Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των εθνικών μειονοτήτων και όλου του αφγανικού λαού. Αρνούμαστε, όμως, να αποδεχτούν να γίνουν οι Αφγανές γυναίκες εργαλείο που θα δικαιολογήσει με οποιονδήποτε τρόπο πολέμους, συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικές τακτικές.

Ζητάμε από την παγκόσμια κοινότητα να λάβει μέτρα για: την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών στην περιοχή χωρίς αποκλεισμούς λόγω φύλου, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και όλων των αφγανών πολιτών και την προστασία των προσφύγων.

Δηλώνουμε τη δέσμευσή μας να στηρίζουμε τα κινήματα των αφγανών γυναικών και τα αιτήματά τους που είναι ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα.

Αθήνα, 24/9/2021

Υπογράφουσες οργανώσεις:

 1. Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας
 2. Διοτίμα-Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών
 3. Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία
 4. Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)
 5. Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)
 6. Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)
 7.  ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων
 8. Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
 9. NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ
 10.  Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά
 11. Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά
 12. Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

Photo by Etienne Girardet on Unsplash