Search
Close this search box.
Μπλέ ξύλινη πόρτα μισάνοιχτη
Αναθεώρηση της εντολής εκκένωσης του ΠΙΚΠΑ
Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καλούν «τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν την εντολή εκκένωσης του ΠΙΚΠΑ».

Κοινό Δελτίου Τύπου υπογράφουν 27 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Διοτίμα, καλώντας «τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν την εντολή εκκένωσης του ΠΙΚΠΑ».

Όπως τονίζεται «την Τετάρτη, 14/10/2020, θα είμαστε στο πλευρό του ΠΙΚΠΑ για την υπεράσπιση της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας που όλοι δικαιούνται». Διαβάστε παρακάτω όλο το κείμενο.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει ένα ιστορικό καταφύγιο για ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, χωρίς καμία φροντίδα για το μέλλον των φιλοξενούμενων της.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ζήτησε από την αστυνομία να εκκενώσει το χώρο του ΠΙΚΠΑ, στη Νεάπολη της Μυτιλήνης, έως τις 15/10/2020.

Το ΠΙΚΠΑ δεν χρειάζεται συστάσεις, άρχισε τη λειτουργία του το 2012 ως η μόνη ανοιχτή δομή υποδοχής προσφύγων του νησιού, σε πλήρη αντίθεση με τον καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος τότε λειτουργούσε ως κλειστό κέντρο κράτησης.

Για χρόνια, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών εντός και εκτός των συνόρων συνέρρεαν στο ΠΙΚΠΑ για να προσφέρουν υποστήριξη σε ευάλωτους ανθρώπους στο νησί, μεταξύ αυτών και η Αλληλεγγύη Λέσβου που ιδρύθηκε το 2016.

Όπως επισημαίνεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την υποστήριξη του ΠΙΚΠΑ, η Έφη Λατσούδη, μια εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΙΚΠΑ, έλαβε το βραβείο Nansen της Υ.Α. ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, το 2016.

Σήμερα, το ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί 94 εξαιρετικά ευάλωτα άτομα (ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων, άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες και σοβαρά ιατρικά προβλήματα).

Η παραπομπή τους στη δομή αυτή πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες κρατικές αρχές (τα ασυνόδευτα παιδιά από την Εισαγγελία, οι υπόλοιπες περιπτώσεις από την Υπηρεσία Υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την Υ.Α. ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

Ο χαρακτηρισμός της εγκατάστασης ως δομής που«έχει καταληφθεί παρανόμως», όπως αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εκκένωση της δομής, δεν έχει καμία βάση.

Δεν πέρασε ένας μήνας από τις πυρκαγιές στον καταυλισμό της Μόριας, που για άλλη μια φορά ανέδειξαν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες φιλοξενούνται οι αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, και η πρώτη βροχή έφερε στην επειφάνεια την πλήρη ανεπάρκεια της νέας προσωρινής εγκατάστασης, όπου μεταφέρθηκαν οι εκτοπισμένοι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών αλλά και της  πανδημίας COVID-19, το κλείσιμο μιας από τις πιο αξιοπρεπείς για την ανθρώπινη διαβίωση εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και δη στα ελληνικά νησιά, μοιάζει να στερείται λογικής και ανθρωπιάς και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το καθήκον της Ελλάδας και της ΕΕ να παρέχει κατάλληλες συνθήκες υποδοχής στους αιτούντες άσυλο, ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους.

Σε αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τις οργανώσεις που προσπαθούν να τους βοηθήσουν, ακόμη και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες όπως αυτές που χαρακτηρίζουν τους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν την εντολή εκκένωσης του ΠΙΚΠΑ.

Την Τετάρτη, 14/10/2020, στις 10:00 π.μ.* καλούμε στο ΠΙΚΠΑ για την υπεράσπιση της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας που όλοι δικαιούνται. 

* Σεβόμαστε τα υγειονομικάμέτρα και τους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας. Φοράμε μάσκες και τηρούμε τις προβλεπόμενεςαποστάσεις.

Υπογράφουν

 1. Αλληλεγγύη Λέσβου
 2. Αντιγόνη – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
 3. Change makers Lab
 4. Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MsF)
 5. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
 6. Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
 7. Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία
 8. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
 9. Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
 10. Europe Must Act
 11. Fenix – Humanitarian Legal Aid
 12. Help Refugees/Choose Love
 13. HIAS Greece
 14. HumanRights360
 15. Intersos Hellas
 16. Inter Volve
 17. Κέντρο Διοτίμα
 18. Legal Centre Lesvos
 19. METAδραση
 20. Mobile Info Team
 21. Odyssea
 22. Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
 23. Refugee Rights Europe
 24. Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα
 25. Solidarity Now
 26. Terre des homes Hellas
 27. Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο