Η δράση εστιάζει σε συμμετοχικούς θεσμούς που αποτελούν «κατώφλι» για την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή και την άσκηση της ιδιότητας του πολίτη/τισσας.
Πιο συγκεκριμένα αφορά:
- Στο τοπικό επίπεδο όπως στα Συμβούλια ένταξης μεταναστών (ΣΕΜ) & στα κοινοτικά συμβούλια των δήμων, σε τοπικές κοινότητες/γειτονιές, επιτροπές κατοίκων κλπ) για ενεργότερη συμμετοχή στα θέματα που αφορούν τον ίδιο/α και την κοινότητά τους, και να έχουν τη δική τους φωνή στις αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητά τους στην πόλη
- Συμμετοχή σε φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων (συνδικάτα/σωματείαα), προκειμένου να προωθούν και να υπερασπίζονται μαζί με άλλους τα εργασιακά τους δικαιώματα
- Συμμετοχή σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, καθώς και σχολικά συμβούλια, για να μετέχουν στη σχολική ζωή των παιδιών τους και να τους δίνεται η ευκαιρία κοινωνικής και προσωπικής αναγνώρισης καθώς και μιας δια-πολιτισμικής επικοινωνίας.
Αξιοποιώντας το θεσμό του mentoring, που στηρίζεται στη μοναδική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ δύο ατόμων με κύριο σκοπό την «εκπαίδευση» του ενός μέσω της υποστήριξης του άλλου σε πραγματικές συνθήκες, επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην ενεργότερη συμμετοχή σε έναν από τους προαναφερθέντες θεσμούς.
Έτσι, για παράδειγμα, ένα άτομο με εμπειρία στη συμμετοχή δίνει τη δυνατότητα να διερευνήσει, ανακαλύψει, γνωρίσει, και εφαρμόσει στην καθημερινότητά του στοιχεία και όψεις που ο/η μέντορας διακινεί, φέρνει στην επιφάνεια και τον/την προκαλεί να δοκιμάσει.
Μέσω αυτής της επαγγελματικής αλλά όχι τυπικής σχέσης ο/η μέντορας προσπαθεί να διαμορφώσει/καλλιεργήσει αρχές, αξίες, δεξιότητες στον/ην καθοδηγούμενο/η χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον εαυτό ως «μοντέλο», παράλληλα με τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του/της στο συγκεκριμένο τομέα και περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούνται μέλη μεταναστευτικών οργανώσεων, να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα είτε ως μέντορες/ισσες, είτε ως καθοδηγούμενοι/ες και να διαθέσουν το λίγο χρόνο που απαιτείται, προκειμένου να επωφεληθούν αμοιβαία, να «ασκηθούν» στο να γίνονται ορατοί/ες και να προάγουν τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία κατοχυρώνοντας στην πράξη τα δικαιώματά τους.
Η εναρκτήρια συνάντηση των δύο ομάδων ορίζεται για την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 16.30 έως 20.00.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια έξι συνολικά εβδομάδων και αφορά σε 6-7 συναντήσεις με ευέλικτη προσαρμογή στις ανάγκες και τις διαθεσιμότητες των συμμετεχόντων /ουσών. Τα έξοδα μετακίνησης θα καλυφθούν από το πρόγραμμα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης συμμετοχής παρακαλούμε απευθυνθείτε στο Κέντρο Διοτίμα.
Πρόσωπο επαφής: Γεωργία Καραχάλιου/ Έφη Λιάπη
Τηλέφωνο: 210 3244380
Ε-mail: diotima@otenet.gr
** Η δράση, υλοποιείται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος «Parti-GE.MI. Ανοίγοντας δρόμους για τη συμμετοχή μεταναστών και μεταναστριών σε θεσμούς συλλογικής εκπροσώπησης – Συμβουλευτική υποστήριξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων με την έμφυλη διάσταση», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης πολιτών τρίτων χωρών.