Search
Close this search box.
διασωστική βάρκα με πρόσφυγες στη θάλασσα
Προστατέψτε τους πλέον ευάλωτους
Σήμα κινδύνου για την προστασία όσων ζητούν άσυλο και της δημόσιας υγείας στέλνουν 121 οργανώσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σήμα κινδύνου για την προστασία όσων ζητούν άσυλο και της δημόσιας υγείας στέλνουν 121 οργανώσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Διοτίμα, με ανοιχτή επιστολή στην ελληνική και ευρωπαϊκή ηγεσία και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, με τον εύγλωττο τίτλο «Επαναφέρετε τη νομιμότητα και προστατέψετε τους πρόσφυγες και την κοινωνία εν μέσω πανδημίας».

«Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κρατείται σε φυλακές και σε επίσημα και ανεπίσημα κρατητήρια που συνεχίζουν να δημιουργούνται σε όλη τη χώρα, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για τη διασφάλιση των στοιχειωδών όρων υγιεινής ή προστασίας, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Στερούνται το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και κρατούνται υπό την απειλή απέλασης. Αντιβαίνοντας όλες τις διεθνείς Συμβάσεις που προστατεύουν το δικαίωμα στο άσυλο έχουν επιβληθεί δρακόντειες ποινές σε βάρος τους από Ελληνικά δικαστήρια» τονίζεται.

«Να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας όσων διαβιούν και εργάζονται στους καταυλισμούς, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο σύνολό της.

Ως πρώτο βήμα, θα πρέπει να γίνει άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, με προτεραιότητα τη μεταφορά των πλέον ευάλωτων αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, κατά τρόπο που θα διαφυλάσσει τη δημόσια υγεία και την υγεία όλων των εμπλεκομένων», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή των 121 οργανώσεων:

Προς

Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Αν. Τασούλα, Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Charles Michel, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursulavonder Leyen,, Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,Filippo Grandi, Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ,Michelle Bachelet, Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović, Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom

Αθήνα, 25 Μαρτίου 2020 – Σε συνέχεια της επιστολής που απευθύναμε στις 6 Μαρτίου 2020, υπογεγραμμένης από περισσότερες από 250 οργανώσεις πανευρωπαϊκά, επισημαίνουμε εκ νέου τον κίνδυνο από τις τρέχουσες ρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά στην υποδοχή αιτούντων άσυλο και το σεβασμό του δικαιώματος στο άσυλο στην ελληνική επικράτεια.

Αυτές οι ρυθμίσεις, όχι μόνο παραβιάζουν το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, αλλά αποτελούν και μείζονα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λόγω του υπερσυνωστισμού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ)και στα κέντρα κράτησης της Ελλάδας.

Αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, που εισήλθαν στη χώρα με σκοπό να αναζητήσουν προστασία κρατούνται προς απέλαση λόγω της από 2 Μαρτίου 2020  Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ). Η ΠΝΠ έχει αναστείλει την καταγραφή των αιτημάτων ασύλου και επιτρέπει την άμεση απέλαση όσων εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια προς τις χώρες καταγωγής ή την Τουρκία.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κρατείται σε φυλακές και σε επίσημα και ανεπίσημα κρατητήρια που συνεχίζουν να δημιουργούνται σε όλη τη χώρα, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για τη διασφάλιση των στοιχειωδών όρων υγιεινής ή προστασίας, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Στερούνται το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και κρατούνται υπό την απειλή απέλασης.

Αντιβαίνοντας όλες τις διεθνείς Συμβάσεις που προστατεύουν το δικαίωμα στο άσυλο έχουν επιβληθεί δρακόντειες ποινές σε βάρος τους από ελληνικά δικαστήρια.

Επισημαίνουμε ότι η αναστολή του δικαιώματος στο άσυλο και η παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, αποτελούν πρωτοφανείς παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, μετά και την αναστολή της λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, στο πλαίσιο της “κοινωνικής αποστασιοποίησης” για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, oι εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου, όπως και η αβεβαιότητα όσων αιτούντων άσυλο εισήλθαν στην Ελλάδα πριν την 1η Μαρτίου, αυξάνονται καθημερινά, καθώς δεν έχουν ληφθεί μεταβατικά μέτρα.

Μάλιστα, η πανδημία του κορονοϊού απειλεί να πλήξει τις δομές και τους καταυλισμούς προσφύγων, ιδίως στα νησιά, όπου οι συνθήκες υπερσυνωστισμού και η έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής καθιστούν αδύνατη τη διασφάλιση της προστασίας και υγιεινής, τόσο των φιλοξενούμενων, όσο και των εργαζόμενων. Γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την υγεία των αιτούντων άσυλο και της κοινωνίας εν γένει.

Ομοίως, η σημαντική αύξηση του αριθμού διοικητικά κρατούμενων αλλοδαπών τις εβδομάδες πριν, όσο και ιδίως μετά την έκδοση της ΠΝΠ, πέρα από ζητήματα νομιμότητας, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των κρατούμενων και των εργαζόμενων.

Απευθυνόμαστε προς όλες τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές, ζητώντας:

 • Να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας όσων διαβιούν και εργάζονται στους καταυλισμούς, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο σύνολό της. Ως πρώτο βήμα, θα πρέπει να γίνει άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, με προτεραιότητα τη μεταφορά των πλέον ευάλωτων αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, κατά τρόπο που θα διαφυλάσσει τη δημόσια υγεία και την υγεία όλων των εμπλεκομένων.
 • Να καταργήσουν την ΠΝΠ, η οποία λήγει στις 2 Απριλίου 2020. Να διασφαλίσουν πως οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου 2020 θα λάβουν προστασία και να μην προβούν στην υλοποίηση αποφάσεων επιστροφής, που ιδίως εν μέσω πανδημίας, θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία, την ελευθερία και τα βασικότερα από τα δικαιώματά τους. Η αποκατάσταση της απρόσκοπτης πρόσβασης στο άσυλο και ιδίως ο σεβασμός της αρχής της μη επαναπροώθησης, θα επαναφέρουν τη νομιμότητα.
 • Να εφαρμόσουν εναλλακτικά της κράτησης μέτρα για όλους όσοι κρατούνται διοικητικά στην Ελλάδα και οι αστυνομικές αρχές να απέχουν από τη διενέργεια νέων συλλήψεων στη βάση της έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
 • Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε, ακόμη και στις τρέχουσες συνθήκες έκτακτης ανάγκης, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου να μπορούν να το πράξουν ενώπιον της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, με τρόπο που να διαφυλάσσει την υγεία των αιτούντων άσυλο και των εργαζομένων.

Απευθυνόμαστε εκ νέου στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη της, ζητώντας:

 • Να διαφυλάξουν το δικαίωμα στο άσυλο, ένα από τα βασικότερα δικαιώματα που συνέχουν τη μεταπολεμική Ευρώπη, ασκώντας τις αρμοδιότητές τους για τη συμμόρφωση της Ελλάδας και όλων των κρατών-μελών με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις.
 • Να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς έγκαιρης και δίκαιης μετεγκατάστασης, που κατ’ ελάχιστον θα επιτρέψουν την απομάκρυνση των πλέον ευάλωτων ατόμων, όπως τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες, από τα ελληνικά νησιά, διασφαλίζοντας τη μεταφορά τους σε κατάλληλες συνθήκες στέγασης, με πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Καθώς διανύουμε μια έκτακτη περίοδο για τη δημόσια υγεία, η μετεγκατάσταση θα πρέπει να διευκολυνθεί, με τη διατήρηση μόνο των απαραίτητων, για την πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού, ελέγχων.
 • Να ενισχύσουν την Ελληνική Κυβέρνηση στην προσπάθεια της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με την εκτεταμένη αποσυμφόρηση των ΚΥΤ, τη λήψη μέτρων προστασίας και για τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών και την αποφυγή της γκετοποίησης ή/και γενικευμένης κράτησής του.

Απευθυνόμαστε στα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας:

 • Να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή στην Ελλάδα για την αποφυγή μιας κρίσης στη δημόσια υγεία, που θα μπορούσε να προκύψει, ιδίως, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στους καταυλισμούς προσφύγων.
 • Να εντείνουν τις διαδικασίες ελέγχου και επίβλεψης της συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών αυτής με τις Διεθνείς Συμβάσεις και τα Διεθνή Πρότυπα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κλείνοντας, καλούμε όλες τις πλευρές να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και να μην παραμελήσουν τους πρόσφυγες και άλλες ευάλωτες ομάδες εν καιρώ κρίσης.

Οι συνθήκες που επικρατούν στις καταυλισμούς, μαζί με τις συνέπειες της αναστολής του δικαιώματος στο άσυλο, δεν υπονομεύουν μόνο τους νόμους μας, αλλά και τη δημόσια υγεία στο σύνολό της.

Οι παρούσες συστάσεις, στοχεύουν στην περαιτέρω έμφαση στην αρχική μας έκκληση για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία του κοινού συστήματος ευρωπαϊκών αξιών μας.

 Οι υπογράφουσες οργανώσεις

 1. A Drop in the Ocean (ΝΟΡΒΗΓΙΑ/ΕΛΛΑΔΑ)
 2. Action for Education (ΕΛΛΑΔΑ)
 3. ActionAid Denmark
 4. ActionAid Hellas
 5. ActionAid International
 6. ActionAid Italia
 7. AEDH (European Association for the defense of Human Rights) (Βέλγιο)
 8. ΑΙΤΗΜΑ
 9. ANASA– Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών
 10. Andalucía Acoge (Ιταλία)
 11. AOI – International cooperation and solidarity (Ιταλία)
 12. ΑΡΣΙΣ – Kοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
 13. ASKV / Steunpunt Vluchtelingen (Ολλανδία)
 14. Association pour la promotion des droits humains (APDH) (Ελβετία)
 15. Associazione Ricreativa Culturale Italiana (ARCI) (Ιταλία)
 16. ASTI (Luxembourg)
 17. ASYLOS (Ην. Βασίλειο)
 18. Attika Human Support (Ελλάδα)
 19. Avocats Sans Frontières France
 20. Brighton Migrant Solidarity (Ην. Βασίλειο)
 21. Center for Legal Aid – Voice in Bulgaria
 22. CHEER International Group (CHEERING) (Ελλάδα)
 23. Churches Commission for Migrants in Europe (CCME)
 24. Collective Aid (Γαλλία/Σερβία/Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
 25. Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία
 26.  Greater Manchester Immigration Aid Unit (GMIAU) (Ην. Βασίλειο)
 27. Defence for Children International Greece
 28. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
 29. Μέλισσα: Δίκτυο
 30. Κέντρο Διοτίμα
 31. Dirty Girls (Ελλάδα)
 32. Δρόμοι της Ελιάς
 33. The Dutch Council for Refugees (Ολλανδία)
 34. ECHO 100 PLUS (Ελλάδα)
 35. Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
 36. Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη
 37. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
 38. Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών
 39. Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
 40.  End FGM European Network
 41. EuroMed Rights/ ΕuroMed Droits
 42. European Council on Refugees and Exiles (ECRE)
 43. Fenix Humanitarian Legal Aid (Ελλάδα)
 44. Fondazione Finanza Etica
 45. foodKIND (Switzerland/ Greece)
 46. Forum réfugiés-Cosi(Γαλλία)
 47. Forward UK
 48. Free Movement Skateboarding(Ην. Βασίλειο)
 49. Fundación Cepaim,(Ισπανία)
 50. GAMS (Βέλγιο)
 51. GCAP Greece
 52. Generation 2.0 RED
 53. Help Refugees / Choose Love(Ην. Βασίλειο)
 54. HIAS Greece
 55. HuBB – Humans Before Borders. (Πορτογαλία)
 56. HumanRights360 (Ελλάδα)
 57. Human Rights Watch(HRW)
 58. I AM YOU. Humanitarian Aid. (Ελλάδα)
 59. Indigo Volunteers. (Ην. Βασίλειο)
 60. Institute of Race Relations (Ην. Βασίλειο)
 61. Intact (Βέλγιο)
 62. InterEuropean Human Aid Association Germany (Ελλάδα)
 63. International  Centre for Eritrean Refugees And ASylum Seekers
 64. The International Rescue Committee (IRC)
 65. INTERSOS HELLAS
 66. INTERSOS è l’organizzazione umanitaria(Ιταλία)
 67. Italian Council for Refugees
 68. Jesuit Refugee Service(JRS GREECE)
 69. JRS – Portugal (Πορτογαλία)
 70. ΚΑΡΙΤΑΣ Ελλάς
 71. Κέντρο Ημέρας Βαβέλ
 72. Khora Community Centre, Athens (Ελλάδα)
 73. Kitrinos Healthcare(Ελλάδα)
 74. Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών
 75. Κόσμος χωρίς πολέμους και βία (Ελλάδα)
 76. Law Centres Network(Ην. Βασίλειο)
 77. Leeds No Borders (Ην. Βασίλειο)
 78. LEegal Centre Lesvos(Ελλάδα)
 79. Migrant Voice (Ην. Βασίλειο)
 80. Mobile Info Team (Greece)
 81.  MOSAICO – Azioni per i Rifugiati(Ιταλία)
 82. Movimento di Cooperazione Educativa(MCE) (Ιταλία)
 83.  Norwegian Centre Against Racism
 84. Norwegian Organisation for Asylum Seekers (NOAS)
 85. Odyssea(Ελλάδα)
 86. OMANIAEVZW (Βέλγιο)
 87. ONe Happy Family(Ελλάδα)
 88. Οργάνωση ΓΗ
 89. OXFAM
 90. Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
 91. PAR – Plataforma de Apoio aos Refugiados(Πορτογαλία)
 92. Physicians for Social Responsibility (Φινλανδία)
 93.  Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants ·(PICUM)
 94. Project Armonia(Ελλάδα)
 95. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
 96. Quaker Asylum and Refugee Network  (QARN) (Ην. Βασίλειο)
 97. Refocus Media Labs(Πολωνία/Ελλάδα)
 98. Refugee Legal Support(RLS) (Ελλάδα)
 99. Refugee Rights Europe (RRE)
 100. Refugee Support Europe(Ην. Βασίλειο/Κύπρος)
 101. Refugee Women’s Centre (Γαλλία)
 102. Refugee Young Service (Ην. Βασίλειο/Γαλλία)
 103. ResearchCentre on Asylum and Migration  (IGAM) (Τουρκία)
 104.  Safe Passage International
 105.  Samos Volunteers (Ελλάδα)
 106.  Save a Girl Save a Generation (Ισπανία)
 107.  Showerpower Foundation (Ελλάδα)
 108.  Smes Europa
 109. Social Hackers Academy  -Social Hackers A.M.K.E. (Ελλάδα)
 110. SOS Racismo (Ισπανία)
 111. Still Rise (Ελλάδα)
 112. Sussex Refugee and Migrant Self Support Group  (Ην. Βασίλειο)
 113. Swedish Network of Asylum and Refugee Support Groups(FARR)
 114. Terres des Hommes Hellas (TDH HELLAS)
 115. The Home Project (Ελλάδα)
 116. The Lava Project (Ελλάδα)
 117. THOUSAND 4 1000 (Ην. Βασίλειο)
 118. United Against Inhumanity (
 119. Velos Youth  (Ελλάδα)
 120. Verein Fair (Ελβετία)
 121.  Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο  (RSA)

Photo by form PxHere

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο