Το Κέντρο Διοτίμα σε συνεργασία με την ActionAid πραγματοποίησαν την έρευνα για τις επιζώσες προσφύγισσες και μετανάστριες και την καταγραφή των εμπειριών τους από τις υπάρχουσες διαδικασίες αστυνομικής αναφοράς. Καταγράφηκαν τα κενά στη διεπιστημονική συνεργασία και ο βαθμός κάλυψης των αναγκών τους, στο πλαίσιο της συνολικότερης λειτουργίας και παρέμβασης του συστήματος απόκρισης.
Στο πλαίσιο της αναδείχθηκε η αδυναμία/ανεπάρκεια του συστήματος της αστυνομίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενδοοικογενειακή βία που υφίστανται οι προσφύγισσες, ιδιαίτερα όσες ζουν σε camps.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις αφηγήσεις των υποκειμένων αναδύθηκε μία γενικευμένη σύγχυση ως προς τις πληροφορίες που τους έχουν δοθεί, λανθασμένη πληροφόρηση ή και παραπληροφόρηση όσον αφορά τη διαδικασία αναφοράς ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και τι προβλέπει ο νόμος περί ενδοοικογενειακής βίας.
Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες γυναίκες στράφηκαν στην αστυνομία γιατί δεν είχαν κάπου άλλου να πάνε (ειδικά οι μετανάστριες) και επειδή πιστεύουν ότι η αστυνομία εκπροσωπεί τον φορέα που θα μπορούσε να τις προστατεύσει σε τέτοιες συνθήκες.
Στη πορεία, και παρά την πλημμελή ενημέρωση/στήριξη από την αστυνομία συνέχισαν να πηγαίνουν επειδή η/ο δικηγόρος τους τις είχε συμβουλέψει να υποβάλουν καταγγελία, μιας και αυτό θα ενισχύσει το φάκελό τους ενώπιον του δικαστηρίου.
Πάντως, σε όλες τις επαφές τους με την αστυνομία οι επιζώσες κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα βιώματα τους και τη θέση τους και προχώρησαν στο να εγκαλέσουν την αστυνομία για μη εφαρμογή της ουσίας του νόμου, ενώ ταυτόχρονα υποχρεώθηκαν να «συγκρουστούν» με ένα ογκόλιθο εξουσιών που περιλαμβάνει δομική βία, ηγεμονικούς λόγους ελληνικότητας και πατριαρχικές αφηγήσεις.
Οι άλλες δύο εστιάσεις της έρευνας αφορούσαν:
- την καταγραφή των αναγκών του αστυνομικού προσωπικού που εμπλέκεται στη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες που είναι προσφύγισσες ή μετανάστριες,
- την καταγραφή των αναγκών των εργαζομένων που απασχολούνται σε δομές και υπηρεσίες της Πολιτείας και της Κοινωνίας των Πολιτών, που παρέχουν αρωγή και υποστήριξη σε θύματα έμφυλης βίας
- την καταγραφή των αναγκών του αστυνομικού προσωπικού που εμπλέκεται στη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με θύματα προσφύγισσες ή/και μετανάστριες
Download PDF
**Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αριάδνη ΙΙ: Ανάπτυξη διεπιστημονικών διαδικασιών για την αστυνομική καταγραφή με στόχο την πρόληψη και ανταπόκριση στην ενδοοικογενειακή βία κατά μεταναστριών και προσφυγισσών» που υλοποιήθηκε την περίοδο Απρίλιος 2020 – Απρίλιος 2022, με συντονιστή φορέα το ΚΕΜΕΑ και εταίρους το Κέντρο Διοτίμα, το ΚΕΘΙ, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, την Action Aid Hellas και τον Δήμο Αθηναίων, με τη χρηματοδότηση του DG Justice / Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme.