Search
Close this search box.
logo diotima
Ανίχνευσης αναγκών γυναικών προσφύγων
Η μελέτη καταγράφει τις ανάγκες των προσφυγισσών που διαμένουν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Η «Μελέτη ανίχνευσης αναγκών γυναικών προσφύγων που διαμένουν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας» εκπονήθηκε το 2016 με ανάδοχο υλοποίηση το Κέντρο Διοτίμα και φορέα χρηματοδότησης το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Στόχος της παρούσας μελέτης αποτελεί: η καταγραφή και η αποτύπωση των υφιστάμενων κενών και των αντίστοιχων αναγκών σε υποδομές, υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία, αναφορικά με τους τομείς της προστασίας και της ασφάλειας, της πρόληψης και της αρωγής των προσφυγισσών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (μονογονεϊκές, έγκυες, μόνες νέες γυναίκες, έμφυλης βίας).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατό να σχεδιαστούν στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις και να επιδιωχθούν οικονομίες κλίμακας μέσω σημειακών παρεμβάσεων και συνεργειών, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία επικαλύψεων και να εξασφαλιστεί η ανταπόκριση σε πραγματικές υφιστάμενες, αλλά και προβλέψιμες ανάγκες.

Απώτερος σκοπός μίας τέτοιας στοχευμένης κατεύθυνσης των πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων), είναι η μέγιστη δυνατή θετική κοινωνική τους επίπτωση (social impact) στον ίδιο τον πληθυσμό στόχο.

Σε ποιοτικό επίπεδο, η ανά χείρας έρευνα στοχεύει στην ανάδειξη όλων των μορφών έμφυλης βίας, η οποία μπορεί να αφορά φυσική/σωματική βία, σεξουαλική βία, ψυχολογική βία, οικονομική βία, καθώς και επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, εξαναγκαστικός γάμος κ.α.), ώστε να εμπλουτίσουμε τη γνώση μας και την κατανόησή μας για εκείνες τις μορφές έμφυλης βίας που ενδημούν ή/και παροξύνονται σε καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είναι και το προσφυγικό, και αναμφίβολα, θέτουν νέες προκλήσεις στο πεδίο της πρόληψης των περιστατικών έμφυλης βίας και της αποτελεσματικής υποστήριξης των επιβιωσασών.

Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η παροχή τεκμηριωμένης εισροής, στοιχειών και πληροφοριών για τον εθνικό σχεδιασμό, αναφορικά με την προστασία των γυναικών προσφύγων στην Ελλάδα αλλά και την ανάπτυξη προγραμμάτων εκ μέρους των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ.

Συγγραφείς

Μαρία Λιάπη

Έλια Χαρίδη

Θανάσης Τυροβολάς

Download PDF

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο