#Παγκόσμια_Ημέρα_Εξάλειψης_της_Έμφυλης_Βίας
Η έμφυλη βία δεν είναι μόνο μια ημέρα είναι καθημερινότητα!
Στη χώρα μας που πρώτη φορά συλλέγει, επισήμως, αξιόπιστα ποσοτικά δεδομένα σχετικά με τις διαφορετικές πτυχές της έμφυλης βίας κατά των γυναικών:
- Σχεδόν 1 στις 2 γυναίκες 18-74 ετών έχει βιώσει ενδοσυντροφική βία
- Σχεδόν 1 στις 2 έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
- Σχεδόν 1 στις 3 έχει βιώσει σωματική βία είτε από σύντροφο ή από μη σύντροφο
- Πάνω από 1 στις 4 έχει βιώσει stalking
- Σχεδόν 1 στις 5 έχει βιώσει σεξουαλική βία είτε από σύντροφο ή από μη σύντροφο
Τα συγκλονιστικά στοιχεία που δείχνουν τη ανθεκτικότητα και την ένταση του φαινομένου στη χώρα, αντλήθηκα από την έρευνα «Έμφυλη βία κατά των γυναικών και άλλες μορφές διαπροσωπικής βίας στην Ελλάδα» που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και τον Απρίλιο του 2023 από το ΕΚΚΕ με τη χρηματοδότηση της Eurostat. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σχετική έρευνα στην Ελλάδα, με δείγμα 11.557 γυναίκες, ηλικίας 18-74 ετών, που αναφέρεται σε έναν πραγματικό πληθυσμό 3.778.405 γυναικών.
Σταχυολογώντας, αξίζει να σημειώσουμε ακόμη ότι: Στο πλαίσιο των κακοποιητικών σχέσεων η ψυχολογική βία είναι η συχνότερη μορφή βίας (40,42%) που βιώνουν οι γυναίκες, με το ποσοστό για τις νέες γυναίκες ηλικίας 18- 29 ετών να ξεπερνά το 48%.
Ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ενδοσυντροφική βία δεν καταγράφεται διότι ίσως να υπερτερεί η μη-διάρρηξη του δεσμού με τον σύντροφο, η κυριαρχία του αισθήματος φόβου για τις συνέπειες στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, η οικονομική επισφάλεια, τα πολιτισμικά ή/και κοινωνικά στερεότυπα και η ψυχολογική ανασφάλεια
Σχετικά με τους δράστες στα περιστατικά σωματική βίας υπερτερούν οι στενοί σύντροφοι (20,4%) των μη σύντροφων (15,6%), ενώ στα περιστατικά σεξουαλική βίας υπάρχει αντιστροφή, με τους μη συντρόφους να κυριαρχούν (14,5%) έναντι των στενών συντρόφων (5,9%).
Οι γυναίκες που αναφέρουν συχνότερα τις κακοποιητικές συμπεριφορές ή/και την έμφυλη βία που έχουν βιώσει είναι νεότερες, διαθέτουν συνήθως καλή ή πολύ εκπαίδευση, είναι ενταγμένες στην αγορά εργασίας και κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα ή/και σε νησιωτικές περιοχές, είναι συνήθως είτε διαζευγμένες ή δεν έχουν τελέσει γάμο/σύμφωνο συμβίωσης.
Τέλος, σημαντικό ποσοστό γυναικών δήλωσε ότι αγνοεί τη Γραμμή SOS 15900 και την ύπαρξη και λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων γεγονός που υπογραμμίζει εμφατικά την ανάγκη για στοχευόμενες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Για άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι η χάραξη αποτελεσματικότερων πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας είναι αναγκαιότητα, τόσο για την εξάλειψη του φαινομένου όσο και για την ολιστική υποστήριξη των επιζωσών έμφυλης βίας.
Με αφορμή την 25 Νοέμβρη 2023, ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και δράσης για την εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, ημέρα μνήμης για όσες δολοφονήθηκαν και απουσιάζουν, αγωνιζόμαστε από κοινού με όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες που έχουν βιώσει έμφυλη βία ανεξάρτητα από ηλικία, εθνικότητα, τάξη, θρησκεία, πολιτισμικά, γλωσσικά ή άλλα χαρακτηριστικά.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες και καλούμε το Σάββατο 25/11, 12.30 στην πλατεία Κλαύθμωνος.
Διεκδικούμε
✦ Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας εφόσον ο ισχύων Ποινικός Κώδικας δεν καλύπτει την έμφυλη και κοινωνική διάσταση του φαινομένου, τις διακρίσεις, την ανισότητα και την ανισορροπία δύναμης που αποτελούν δομικά στοιχεία των γυναικοκτονιών.
✦ Θεσμική κατοχύρωση της αυτονομίας των δημόσιων φορέων για την ισότητα των φύλων και άμεση αποσύνδεσή τους από τη δημογραφική και οικογενειακή πολιτική.
✦ Διασφάλιση ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές (αστυνομία, δικαστικές αρχές, ιατρικοδικαστικό προσωπικό, στελέχη προνοιακών και κοινωνικών δομών, κ.λπ.) θα εφαρμόζουν τους ισχύοντες νόμους, θα σέβονται και θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των επιζωσών
✦Ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των γυναικών/θηλυκοτήτων στις υποστηρικτικές δομές (γραμμή ΣΟΣ, συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας), με ειδικά μέτρα για τα άτομα με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ
✦ Διασφάλιση της βιωσιμότητας του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΦ με επαρκείς και σταθερούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
✦ Επέκταση και ενίσχυση του Δικτύου Δομών προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες και η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης, νομικής εκπροσώπησης και κυρίως για καταλύματα φιλοξενίας των επιζωσών
✦ Απόσυρση των νόμων που σχετικοποιούν, υπονομεύουν ή θέτουν σε διακινδύνευση τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών ή τις εγκλωβίζουν σε στερεοτυπικούς πατριαρχικούς και ανισότιμους ρόλους (π.χ. του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια).
✦ Θεσμοθέτηση και ένταξη συμπεριληπτικής σεξουαλικής αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
✦ Ενίσχυση των φεμινιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν επιζώσες έμφυλης βίας με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο ολοκληρωμένη πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.