Search
Close this search box.
Εξάλειψη της έμφυλης βίας στα ΑΕΙ
Εισήγηση της Μαρίας Λιάπημε τίτλο «Η εμπειρία του Κέντρου Διοτίμα για την πρόληψη της έμφυλης βίας και την υποστήριξη επιζωσών/ επιζώντων» στο ΕΜΠ.

Η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Διοτίμα, Μαρία Λιάπη, συμμετείχε στην ενημερωτική εκδήλωση για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας στα ΑΕΙ, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ισότητας Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το ερευνητικό έργο CALIPER – Gender Equality in STEM Research της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών – ΕΜΠ, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022..

Η εισήγηση της Μαρίας Λιάπη εστιάσε στους κεντρικούς άξονες της προσέγγισής του Κέντρου Διοτίμα και τις βασικές μεθοδολογικές αρχές του. Αναφέρθηκε στη σημασία της έμφυλης οπτικής & της φεμινιστικής προσέγγισης για την ουσιαστική κατανόηση και αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο, φέρνοντας στην συζήτηση την εμπειρία του Κέντρου Διοτίμα από το πεδίο. Παράλληλα, περιέγραψε τους κεντρικούς άξονες των μεθοδολογικών αρχών του φορέα, οι οποίοι βασίζονται στη διαθεματικότητα και την ολιστικη προσέγγιση, την έννοια της συλλογικής ενδυνάμωσης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τις κοινές εμπειρίες, και τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας.

Στην συνέχεια, η Μαρία Λιάπη αναφέρθηκε στους κανόνες δεοντολογίας, τις πρότυπες διαδικασίες και τα πρωτόκολλα λειτουργίας. Με βάση τις θεσμικές δυνατότητες που δίνονται στις Επιτροπές Ισότητας Φύλου και τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες στον τομέα στήριξης των ατόμων που βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση ή άλλη μορφή έμφυλης βίας είναι αναγκαίο, όπως ανέφερε η ίδια, να προβλεφθούν τα εξής προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης:

  • Εκπόνηση κώδικα δεοντολογίας για όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα του ΑΕΙ με στόχο τη μηδενική ανοχή της έμφυλης βίας και την ευαισθητοποίηση των μελών της πολυτεχνικής κοινότητας.
  • Εκπόνηση τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας (standard operating procedures/ SOPs), στο πλαίσιο ενός θεσμικού/ κανονιστικού πλαισίου για την Προστασία από την Σεξουαλική Παρενόχληση και (Έμφυλη) Κακοποίηση στα ΑΕΙ όπου θα ορίζεται με σαφήνεια και με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Με βάση τα παραπάνω, μπήκαν στην κουβέντα ενδεικτικά παραδείγματα αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες σχετικά με το τι σημαίνουν στην πράξη οι κατευθυντήριες αρχές. Η Μαρία Λίαπη έκλεισε την εισήγηση της αναφέροντας πως «η αντιμετώπιση των πολλαπλών διακρίσεων με βάση το φύλο και ιδιαιτέρως η επίγνωση των θέσεων εξουσίας που είναι άνισα κατανεμημένες στο εσωτερικό μιας ακαδημαϊκής κοινότητας προϋποθέτει τη σταθερή επιδίωξη όλων των μερών που την συναποτελούν, να ανακαλύπτουμε διαρκώς τις συνθήκες που μας διαμορφώνουν και δεν είμαστε σε θέση να διανοηθούμε απολύτως και στο σύνολό τους, εφόσον αυτή η διαμόρφωση συνεχίζει να συμβαίνει. Ωστόσο ας επιλέξουμε την “ανησυχία” της κίνησης και της διαρκούς διερώτησης από την “ησυχία” του κλεισίματος».

Την εκδήλωση, η οποία υλοποιήθηκε στο Ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων, Κτίριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διά ζώσης 56 άτομα, ενώ παράλληλα μέσω της δυνατότητας διαδικτυακής παρακολούθησης, συμμετείχαν διαδικτυακά 182 άτομα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της πολυτεχνειακής κοινότητας σχετικά με την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας, των βημάτων που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας, τι ισχύει σήμερα καθώς και διερεύνηση προτάσεων αντιμετώπισης και εξάλειψης της έμφυλης βίας ή/και σεξουαλικής παρενόχλησης στα ΑΕΙ.

Παρουσίαση της εισήγησης

Download PDF

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση εδώ.

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο