Search
Close this search box.
μια γυναίκα κάθεται με μαζεμένα τα χέρια και σκυμμένο το κεφάλι στη γωνία ενός φούξια δαπέδου
Υποστηρίζουμε γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν υποστεί βία
Από το 2015 έως και σήμερα 2.800 γυναίκες έχουν υποστηριχτεί από τις υπηρεσίες της Διοτίμας και 500 γυναίκες έχουν εκπροσωπηθεί σε δικαστήρια.

«Παρά τη νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας στη χώρα μας, η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας έχει ακόμα πολύ δρόμο. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω τον δείκτη ισότητας των φύλων που έδωσε στη δημοσιότητα το European Institute for Gender Equality (EIGE) για το 2019, στον οποίο η Ελλάδα έρχεται τελευταία και καταϊδρωμένη» λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα, Νατάσσα Κεφαλληνού.

Από το 2015 έως και σήμερα 2.800 γυναίκες έχουν υποστηριχτεί από τις υπηρεσίες της Διοτίμας και 500 γυναίκες έχουν εκπροσωπηθεί σε δικαστήρια σε υποθέσεις που αφορούσαν έμφυλη βία.

Πιο συγκεκριμένα, για το 2019, 749 γυναίκες έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, 408 νομική βοήθεια, ενώ 656 εξυπηρετούμενες και εξυπηρετούμενοι συμμετείχαν σε ομάδες ενδυνάμωσης αλλά και αντρικής συμπερίληψης και ευαισθητοποίησης.

Το Κέντρο Διοτίμα είναι γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση εξειδικευμένη σε θέματα φύλου και ισότητας.

Κατά την τριαντάχρονη δράση της, από το 1989, όραμά της είναι η ανάδειξη και αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων, η συμβολή της στη διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών έμφυλης ισότητας, η υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων και η πολύπλευρη στήριξη όλων των γυναικών που έχουν ανάγκη, παρέχοντας βοήθεια σε ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες που έχουν υποστεί έμφυλη βία, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας για τα έμφυλα στερεότυπα και την έμφυλη βία.

Οι συχνότερες διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των γυναικών σήμερα είναι οι συστηματικές διακρίσεις στην εργασία, η ανισότητα ευκαιριών, η μη πρόσβαση, ο αποκλεισμός και η αποστέρηση δημόσιων πόρων και αγαθών (όχι μόνο υλικών αλλά και άυλων, όπως ο χρόνος, η γνώση, η πληροφορία, τα δίκτυα, η αναγνώριση κ.λπ.), φυσικά η υπο-εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αυτές οι καταστάσεις παραμένουν σκληρά δεδομένα για τις γυναίκες, σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

«Το Κέντρο Διοτίμα αναγνωρίζει ότι η οικονομική αυτονομία των γυναικών έχει κεφαλαιώδη σημασία για την κοινωνική τους χειραφέτηση. Η πρόσβαση στην απασχόληση και η ένταξή τους με ισότιμο τρόπο στην αγορά εργασίας αποτελούν βασικά διακυβεύματα της παρέμβασής μας» αναφέρει η κ. Κεφαλληνού.

Και, φυσικά, ας μην ξεχνάμε το ζήτημα της έμφυλης βίας, κεντρικό στη φεμινιστική ατζέντα, που αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των έμφυλων ανισοτήτων και παράγεται αλλά και αναπαράγει τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ αντρών και γυναικών.

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττει στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Μπορεί να τελεστεί τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο χώρο (σπίτι, εργασία, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.).

Αξίζει να σημειώσουμε πως η έμφυλη βία προκαλεί σωματικά, σεξουαλικά ή ψυχικά τραύματα. Στην ακρότατη έκφανσή της μπορεί να οδηγήσει σε γυναικοκτονία. Ακόμα και οι απειλές τέτοιων πράξεων, ο εξαναγκασμός ή/και η στέρηση της ελευθερίας αποτελούν έμφυλη βία.

Εμπεριέχει τη χρήση υπαρκτής ή υποτιθέμενης δύναμης-εξουσίας και χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και «σωφρονισμού» των ατόμων που την υφίστανται.

Η έμφυλη βία σε όλες της τις μορφές συνιστά ποινικό αδίκημα (συχνά κακουργηματική πράξη) και τιμωρείται αυστηρότατα από την ελληνική νομοθεσία.

Μάλιστα, με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα (2018) αποτυπώνονται πλέον με συστηματοποιημένο τρόπο και ποινικοποιούνται μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας που ως τώρα δεν αναγνωρίζονταν νομικά ως τέτοιες (stalking, οικονομική βία, ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, εξαναγκαστικός γάμος).

Στη Διοτίμα μπορούν να απευθυνθούν γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν υποστεί έμφυλη βία, κάθε μορφής κακοποίηση και ανήκουν σε αποκλεισμένες ομάδες. Η στήριξη αυτών των γυναικών είναι πολύ σημαντική.

Παρότι όλες οι γυναίκες μπορεί να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση, ανεξαρτήτως τάξης, εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτισμικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών, πιο ευάλωτες είναι οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, όσες μεγαλώνουν μόνες το παιδί ή τα παιδιά τους, οι μετανάστριες και οι πρόσφυγες.

Κι αυτό γιατί στερούνται οικονομικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής στήριξης, αντιμετωπίζοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από το κακοποιητικό περιβάλλον. Το γεγονός αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους.

Το Κέντρο Διοτίμα δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη, ενώ η ομάδα περιλαμβάνει 54 επαγγελματίες.

Πώς μπορεί να συνεισφέρει κανείς στις δράσεις σας και να βοηθήσει αυτό που κάνετε; Τι μπορεί να κάνει κάθε πολίτης; Μπορείς να κάνεις τη δωρεά μέσω phone/web banking ή μέσω τράπεζας αναγράφοντας τη λέξη “δωρεά”. Ο αριθμός λογαριασμού είναι ο εξής: ALPHA BANK GR5501401200120002002016866. Μέσω της δωρεάς σου στηρίζεις τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και νομικής βοήθειας. Η νομική βοήθεια περιλαμβάνει νομική συμβουλευτική, πολύμηνη νομική υποστήριξη, πλήρη δικαστική εκπροσώπηση και κάλυψη όλων των εξόδων των νομικών διαδικασιών σε αστικές υποθέσεις (διαζύγιο, ασφαλιστικά μέτρα, διατροφή, επιμέλεια τέκνων κ.ά.) αλλά και ποινικές υποθέσεις (π.χ. ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών). Όλες οι υπηρεσίες μας είναι δωρεάν.

Πηγή 

share

πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο