23 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, σε κοινή επιστολή, εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη των ασυνόδευτων παιδιών που έφτασαν στην Ελλάδα, μετά την 1η Μαρτίου 2020. Πρόκειται για οργανώσεις προστασίας του παιδιού, ανθρωπιστικής προσφοράς και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του προσφυγικού εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Διοτίμα. Διαβάστε ολόκληρη την κοινή επιστολή παρακάτω:
ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη
Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Κουμουτσάκο
Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Ursula Vonderleyen
Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Charlesmichel
Πρόεδρο του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2020
Οι οργανώσεις προστασίας του παιδιού, ανθρωπιστικής προσφοράς και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες υπογράφουμε αυτή την επιστολή, δραστηριοποιούμαστε στον τομέα του προσφυγικού εδώ και πολλά χρόνια. Παρακολουθώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα της χώρας, συγκεκριμένα εκείνες που αφορούν σε άτομα που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου, τα οποία -ενώ αρχικά παρέμειναν σε αρματαγωγό πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης- μεταφέρθηκαν σε κλειστές δομές στην ενδοχώρα, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι ανάμεσα τους βρίσκονται και οικογένειες με παιδιά και μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ασυνόδευτα ανήλικα, για τα οποία δεν έχουμε καμία ενημέρωση.
Επίσης, εκφράζουμε ανησυχία για τα παιδιά που εντοπίστηκαν να παραμένουν μόνα, εκτός προστασίας και σε συνθήκες ανεπίτρεπτης αμέλειας στη Σκάλα Συκαμιάς (Λέσβος).
Επιθυμούμε να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
Σημειωτέον ότι στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΚΚΑ (15 Φεβρουαρίου 2020), 5.424 ασυνόδευτα ανήλικα και από αυτά, 490 παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 14, ενώ 1.092«διαμένουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπως σε διαμερίσματα με άλλους, καταλήψεις, σε αστεγία, ενώ αλλάζουν συχνά τόπο διαμονής».
Δεδομένου ότι δεν έχουν υλοποιηθεί γι’ αυτά τα παιδιά όσα είχατε δεσμευτεί με ανακοίνωσή σας στα τέλη Νοεμβρίου 2019, όταν εξαγγείλατε το Πρόγραμμα «Κανένα Παιδί Μόνο» (δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας με τις απαραίτητες υπηρεσίες για να στεγαστούν τα 4.000 παιδιά που βρίσκονταν εκτός συστήματος προστασίας), η ανησυχία μας για τις νέες αυτές αφίξεις ολοένα και αυξάνεται.
Στη βάση όλων των παραπάνω, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε:
Επίσης θα θέλαμε να επαναλάβουμε τις εκκλήσεις μας σύμφωνα με τις οποίες έχουμε ζητήσει:
Καλούμε εκ παραλλήλου τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξουν αλληλεγγύη ακολουθώντας το ελπιδοφόρο παράδειγμα της Γαλλίας, Γερμανίας, Πορτογαλίας, Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου και να προχωρήσουν από κοινού σε ένα δίκαιο διαμοιρασμό των ασυνόδευτων παιδιών, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τα αναγκαία βήματα προς τις οικογενειακές επανενώσεις και δημιουργώντας μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ενσωμάτωσής τους στην Ευρώπη.
Κλείνοντας αυτή την επιστολή ,υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, έπειτα από την πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο, προέβη σε ειδική αναφορά για τα ασυνόδευτα, τονίζοντας την ανάγκη «να δεσμευτούμε για τα χιλιάδες παιδιά που έφτασαν μόνα τους στις ακτές της Ευρώπης, καθώς για την ανάγκη μιας στρατηγικής για την προστασία τους».
Ως οργανώσεις που εργάζονται στο προσφυγικό και οργανώσεις παιδικής προστασίας, θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε παιδιά που βρέθηκαν στη χώρα μας ολομόναχα, διωγμένα από ανασφαλείς συνθήκες και μέσα από μια εξαιρετικά επικίνδυνη πορεία, και δηλώνουμε έτοιμες να συνδράμουμε το έργο σας, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Οι Συνοιπογράφουσες Οργανώσεις*
*Οι Παραπάνω Οργανώσεις επίσης συνυπογράφουν τη σχετική επιστολή της 6ης Μαρτίου 2020